Selv sommermaten har gitt opp

Bøndene i Hardanger dyrker helt andre morellsorter i dag enn på 1970-tallet. Den mest populære er den amerikanske sorten Van. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Bøndene i Hardanger dyrker helt andre morellsorter i dag enn på 1970-tallet. Den mest populære er den amerikanske sorten Van. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Det er rekekrise og morellene er sent ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren 2015 har vært både våt og kald. Juni ble kåret til den varmeste i verden noensinne, med unntak av de norske temperaturene.

Vi fryser og har mer lyst på fårikål og peisvarme, selv om vi er godt inne i juli måned.

Nå ser det ut til at selv den klassiske sommermaten har gitt opp.

Les også: Verden svettet mens Norge frøs

Rekestans

Etter god tilgang på reker i mai og juni opplever Nord Reker i Lurøy i Nordland full stans i leveransen. Seks ansatte er permittert.

De siste ukene har rekefisket over store deler av kysten vært svært dårlig, ifølge NRK.

Hos produsenten Nord Reker er nå seks av fjorten ansatte permittert på grunn av rekemangelen.

Rekene forsvinner

– Akkurat nå har vi ikke tilgang på reker i det hele tatt. Det oppsto for to-tre uker siden. Plutselig var det veldig ureint i havet, og trålene gikk bare full av skit, ikke reker, sier daglig leder Bodil Holmen til kanalen

Seniorforsker Renée Katrin Bechmann ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger opplyser at de er bekymret for at reker dør som følger av at de får i seg rester av lakselusmiddel fra oppdrettsanlegg.

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Guldborg Søvik, har ikke svar på hvorfor rekefisket svikter langs kysten.

– Det meldes om at rekene forsvinner flere steder langs kysten, så vi må se nærmere på dette. Det kan være flere årsaker til at de forsvinner. Blant annet har vannet blitt varmere langs kysten, sier Søvik til NRK

Morellene minker

På grunn av dårlig vær under årets blomstring er det færre moreller og forsinket sesong i Hardanger. Heldigvis leverer Indre Sogn.

Driftsleder Jarle Haustveit i Fruktlageret på Utne i Hardanger leverte i fjor 170 av de totalt 440 tonn med moreller som ble levert til Bama. I år sier han til Bergens Tidende at de regner de med å kun levere halvparten av det de leverte i den gode 2014-sesongen, noe som er 70-75 prosent av et normalår.
Les også: Soppentusiaster jubler over kantarellvær

Morellfestival til helgen

Morellsesongen er forsinket med flere uker, og morellfestivalen på Lofthus er til helga.

– På morellfestivalen skal det både spises moreller og konkurreres i steinspytting, så tiden for levering er knapp, seier Haustveit lattermildt til avisen.

I Lærdal melder midlertidig Lærdal Grønt SA at de har hatt en god sesong og regner med å levere 200 tonn moreller.

Men, det fins et lite lyspunkt. Den kalde og våte våren har gitt oss søtere og mer smakfulle jordbær.

Personvernpolicy