Det finnes hjelp mot svette føtter

FOTSVETTE: Bytt sokker og varier hvilke sko du bruker, råder ekspertene.
FOTSVETTE: Bytt sokker og varier hvilke sko du bruker, råder ekspertene. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

På én dag kan en fot produsere en halv liter svette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fotsålene har, som håndflatene, flere svettekjertler enn ellers på kroppen. Det kan være lurt å behandle fotsvette, ikke bare for å unngå dårlig lukt, men også fordi en fuktig fot lettere blir angrepet av fotsopp, sier Rikke Albrigtsen, fotterapeut ved Artesia Spa på Majorstua i Oslo.

Hver fot har ifølge opplysningsnettstedet How stuff worksintet mindre enn 250.000 svettekjertler, og er blant de kroppsdelene som avgir mest fuktighet.

En halv liter svette

- Årsaken til at stygg fotlukt er sterkere hos noen, er ganske enkelt at de svetter mer enn andre, sier fotterapeut ved Christina AS, Christina S. Holmen.

- I løpet av én dag kan hver fot produsere mer enn en halv liter svette, så det er ikke så rart at det kan utvikle seg en viss odør, forteller Holmen.

- Det er veldig individuelt hvor mye man svetter og hvor sterk lukten er. Overdreven fotsvette er et stort problem hos mange. I blant går det så langt at man unngår situasjoner der man må ta av seg skoene i tilfelle noen skulle lukte, eller se de svette fotavtrykkene. Det som er slitsomt er ofte at det lukter ille og at man må vaske føttene og skifte sokker veldig ofte, sier sykepleier ved Elite Helse i Oslo, Isabella Bukurie Krasniqi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- At visse personer lukter mer enn andre har også noe å gjøre med den bakteriefloraen som finnes i tarmene i kroppen. Om man lider av dårlig kroppslukt og illeluktende svette, har man antagelig en sur tarmflora. Da kan man oppleve at illeluktende svette oppstår til tross for at man akkurat har dusjet. Man bør tilføre mer basisk mat til kroppen slik at den basiske PH-verdien stiger, sier sykepleieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verst lukt på føttene

Det er helt normalt å ha store mengder bakterier på huden, og vanligvis lukter de ikke noe særlig. Svette er nemlig ikke illeluktende i utgangspunktet. Den består hovedsakelig av vann og salt.

- Det er først når de kommer i kontakt med svette at lukt oppstår. Lukten blir gjerne verre på føttene enn andre steder på kroppen, sier Holmen.

- Mellom svettekjertlene sitter duftkjertler som produserer proteiner, fett og karbohydrater som er næring for kroppens bakterier. Når bakteriene bryter ned disse begynner det å lukte. At fotsvette lukter ekstra mye, kommer av at bakteriene trives godt i varme og fuktige miljøer, som innestengte sko, sier Krasniqi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vanskelig å bli helt kvitt fotsvetten

Sykepleier Krasniqi forteller at det kan være vanskelig å bli kvitt fotsvette for alltid.

- Å bli helt kvitt lukten fra fotsvette kan være vanskelig, men det finnes absolutt tips og råd for å minske lukten og for å minske svetteproduksjonen. Ett tips for å minske lukten er å trene, drikke mer vann og spise mer grønne grønnsaker, sier hun.

- Da vil man få en mer basisk tarmflora og svetten lukter ikke like surt.

Det er viktig å vaske seg nøye på føttene og i mellom tærne, samt å tørke av skikkelig så det blir helt tørt. Sett gjerne en papirbit mellom hver tå så de får lufte seg i noen minutter. Et fotbad med en skvett eddik kan også hjelpe å drepe bakterier. Litt Epsom salt vil også hjelpe til med å rense bort avfallsstoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterpå bør du bruke sokker av bomull i stedet for nylonstrømper, som ikke suger til seg svetten like bra som nylon. Et annet tips er å ta tarmskylling for å få renset kroppen for avfallstoffer og bakterier som ligger i tarmen, tipser Krasniqi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju råd mot fotsvette

For å unngå fotsvette kan du:

Vask føttene hver dag og tørk nøye. Bruk såpe med lav PH.

• Bytt sokker ofte. Sokkene bør være av bomull eller ull, ikke syntetisk materiale.

• Unngå tette sko, bruk gjerne sandaler inne og ellers når været tillater det. Det kan være lurt å ha flere par sko å bytte på.

• Bruk sko laget av skinn eller tekstil i stedet for sko laget av gummi eller andre kunststoffer.

• Påfør føttene en deodorant eller antiperspirant (enten i form av krem eller spray) som motvirker dårlig lukt og reduserer svetten. Deodoranter er tilsatt stoffer som hemmer bakteriene. Antiperspiranter inneholder stoffer som reduserer svetteutskillelsen. De fleste produktene er både antiperspirant og deodorant.

• Er du plaget av ekstrem fotsvette, kan du prøve et middel med høyt innhold av aluminiumssalter. Det er effektive antiperspiranter, som i hovedsak er beregnet til bruk under armene, men de kan også brukes på føttene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Spray skoene med skospray inni for å unngå at lukten setter seg i materialene.

Kilde: Fotterapeut Rikke Albrigtsen

Voldsom svette

Margot Madsen, administrasjonssjef ved Svetteklinikken i Norge og Danmark, forteller at de stadig vekk møter pasienter som lider av hyperhidrose – som vil si å svette voldsomt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en genetisk lidelse og forsvinner ikke. Det kan heller ikke helbredes - men man kan eliminere disse genene ved forskjellig behandlinger, forteller hun.

- Hyperhidrose er en arvelig sykdom eller funksjonshemming som rammer tre prosent av befolkningen, føyer sykepleier Krasniqi til.

Det finnes to former for hyperhidrose.

- Den ene formen stammer fra det sympatiske nervesystemet som regulerer stress. Det er overfølsomt hos de som er rammet. Derfor sender nervesystemet flere signaler enn det bør gjøre, så ved den minste anstrengelse som for eksempel en telefonsamtale, et møte eller en kort gåtur. Denne formen gir svette føtter, hender og armhuler. Ofte alle tre steder på en gang, forklarer Madsen.

Den andre formen stammer fra hypofysen og kan sees på som en termostatfeil. Den formen for hyperhidrose gir svette på hodet, i ansiktet, på ryggen, brystet, i lysken og noen ganger på lårene.

Les også:

Her får Barna (28) botox under armene

Denne kroppsdelen blir lettest glemt i dusjen

Du som trener mye, er spesielt utsatt

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.