Sliter du med mose i hagen?

MOSE I HAGEN: Mange sliter med mose i hagen, men vet du hvordan du blir kvitt det? Foto: Colourbox.com
MOSE I HAGEN: Mange sliter med mose i hagen, men vet du hvordan du blir kvitt det? Foto: Colourbox.com

Med disse tipsene blir du kvitt det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å holde plenen grønn og fin er viktig for mange hageeiere. Noe som kan hemme det, er mose, spesielt om du har skyggefulle og fuktige områder i hagen din.

Marit Næss Jørgensen er hagedesigner i hageplanlegging.no og daglig leder i livsstilbutikken herrogfrujorgensen.no. Hun forteller at mose ofte kommer av at jordforholdene er blitt sure – altså lav pH.

– Også mye skygge og lite lys, mye vann og fuktig jord (stillestående), mye bartrær og kompakt jord er ting som gjør at jorden kan få en lav pH, sier hun.

Mose kan også dukke opp hvis du har mye skrot liggende og du ikke får tilført området luft og lys.

Slik blir du kvitt mose

For å bli kvitt mose, bør du ifølge Knut Tveit hos Hageland passe på at solen kommer til og tørker opp der det dannes mose, som i skyggen av hekker og større trær.

– Man kan også bruke mosefjerner for å fjerne mose. Da svis mosen vekk med kjemiske midler som er ganske virkningsfulle, og som dreper mosen og gjør den svart. Den kan da bare rakes vekk, tipser han.

Også gjødsling av plen og hage er veldig viktig, fordi dess bedre forhold for gressplen og andre planter, dess mindre moseplager opplever du. I tillegg bør du kalke plenen din.

– Det gir en høyere pH i jorden, og mosen som trives best i sur jord, får dårligere forhold. Høyere pH gir økt næringsopptak til gressplen, som igjen gir bedre vekst i gresset, sier Tveit.

Jørgensen legger også til dette i kampen mot mosen:

– Luft plenen med plenlufter.

– Bruk toppdressing, som er en blanding av torv og sand, og strø ut med jevne mellomrom.

– Sørg for at jorden har en god pH-verdi. Du kan få måleutstyr på hagesenteret, og pH-verdien bør være 5,5-6,5.

Japansk hagePOPULÆRT I JAPANSKE HAGER: - De som liker mose, er de som har japanske hager. I japanske hager er mose en av de viktigste og vakreste bestanddelene, sier hagedesigner Marit Næss Jørgensen. Foto: Colourbox.com

Hold mosen borte for godt

Den beste måten å forebygge mose på, er ifølge Tveit kalking, gjødsling og tilgang til lys.

– Gjødsle jevnlig, for eksempel tre-fire ganger gjennom vekstsesongen. Det vil gi mindre mose og bedre vekst i plen/planter, forteller han til Klikk Bolig.

– Det er også viktig å holde plenen jevn klippet og ikke la den bli for lang. Da tørker gresset opp bedre og mosen trives dårligere, legger han til.

I tillegg bør du rake bort mosen hver vår og bruke mosefjerner om det blir for mye mose.

Jørgensen råder deg til å følge med på gresset ditt for å finne ut tiltak mot mose.

– Det bør ha en flott, sterk grønn farge og strutte av sunnhet. Hvis det får misfarge (gult eller brunt) må du sørge for å sjekke om det er tørt eller vått og følge opp med henholdsvis vanning eller drenering, eller kanskje gi litt ekstra med næring.

Og hvis du lurte, mose er ikke ødeleggende for hagen.

– Den er en plante på lik linje med andre, men den kan nok oppleves som irriterende om man ønsker en grønn og vakker plen, sier Tveit.

Ikke gjør disse kjøkkenhage-tabbene

Slik gjør du uterommet klart for bruk

Får du ofte besøk av naboens kattepus?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no


Personvernpolicy