Kreftfremkallende stoff i stekt mat:

– Akrylamid i mat er et folkehelseproblem

STEKES FORSIKTIG: For å begrense mengden av det kreftfremkallende stoffet akrylamid man får i seg, anbefaler Mattilsynet at man steker maten forsiktig. Stekte poteter kan få høyt innhold av stoffet, og kan med fordel kokes lett før de stekes. Foto: Colourbox.com
STEKES FORSIKTIG: For å begrense mengden av det kreftfremkallende stoffet akrylamid man får i seg, anbefaler Mattilsynet at man steker maten forsiktig. Stekte poteter kan få høyt innhold av stoffet, og kan med fordel kokes lett før de stekes. Foto: Colourbox.com

Stekte poteter, potetgull, pommes frites, ristet brød og kjeks er noe av det som kan inneholde mye av det kreftfremkallende stoffet akrylamid. – Det skal stekes gyllent, ikke mørkt, råder forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynets råd for å redusere inntak av akrylamid

Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Særlig i stivelsesrike produkter som for eksempel potet- og kornbaserte matvarer vil det dannes akrylamid.

Undersøkelser i flere land har vist at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.

Generelle råd:

  • Spis variert og balansert
  • Reduser inntak av stekt og fritert mat
  • Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket
  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye

Spesielle råd ved tilberedning av stekte poteter:

  • Ikke stek potetene hardt. Stopp steking/fritering når potetene har en gyllen gul farge, ikke la de bli brune.
  • Stek større potetbiter. Akrylamid dannes først og fremst i overflaten på potetene.
  • Skylling eller blansjering (kort oppkok) av potetene før steking og baking vil redusere dannelse av akrylamid.

Kilde: Mattilsynet / Matportalen

European Food Safety Authority (EFSA), som er EUs myndighet for næringsmiddeltrygghet, har i en risikovurdering konkludert med at akrylamid i mat fortsatt er et folkehelseproblem.

Akrylamid i mat øker potensielt risikoen for å utvikle kreft hos forbrukere i alle aldersgrupper, men at barn er spesielt utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt, skriver EFSA i en pressmelding.

– Stek maten forsiktig

Da forskere ved Stockholms universitet i 2002 påviste giftstoffet akrylamid i stekt mat, vakte oppdagelsen stor internasjonal oppmerksomhet.

Stoffet som altså er kreftfremkallende, dannes naturlig når stivelsesholdige matvarer varmebehandles ved temperaturer over 120 grader.

Jo hardere maten blir stekt, fritert eller grillet, desto større risiko er det for at den inneholder akrylamid.

– Om det er ristet brød, pommes fritest eller stekte poteter, er tegnene de samme; det skal helst være gyllent og ikke for mørkt. Man skal huske på at man ikke skal spise mye av det mørke, sier seniorforsker Kit Granby fra Danmarks tekniske universitet til BT.dk.

Mattilsynet i Norge råder dessuten å steke større potetbiter, fordi akrylamid først og fremst dannes på overflaten av potetene.

Skylling eller et kort oppkok av potetene før steking og baking vil redusere dannelse av akrylamid.

Les også: Norsk forskning kan gi sunnere chips

For mye i norske matvarer

I 2014 ble 171 matvarer på det norske markedet analysert for akrylamidinnhold av Mattilsynet. Konklusjonen var at det fremdeles er for høye nivåer av stoffet i en rekke matvarer.

Særlig er det potetprodukter som potetgull og pommes frites som inneholder mye akrylamid, men også visse frokostblandinger, knekkebrød, kjeks, kaffe, lomper og andre stekte produkter inneholder stoffet.

Nysgjerrig på hvor mye akrylamid de matvarene du spiser inneholder? Se resultatene i rapporten (PDF)

Forbrukerrådet mener matindustriek ikke gjør nok for å redusere innholdet av akrylamid. De mener det finnes billige og effektive måter å gjøre dette på.

Les mer: – Kritikkverdig at matindustrien ikke gjør mer

Skader DNAet

Advarslene om farene ved å få i seg for mye akrylamid baseres hovedsakelig på resultater fra dyreforsøk, skriver EFSA.

Dyrestudier viser at stoffet skader DNA og forårsaker kreft.

Det er foreløpig for lite forskning på virkningen på mennesker til å konkludere sikkert, men man antar at stoffet også kan ha samme effekt hos mennesker.

Skal gjøre norsk vurdering

På bakgrunn av konklusjonene fra EFSA har Mattilsynet bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å beregne hvor mye akrylamid nordmenn får i seg gjennom mat.

VKM skal undersøke om befolkningen i Norge eller spesielle grupper i befolkningen har et annerledes spisemønster, som kan føre til en ulik eksponering for akrylamid gjennom maten enn øvrig europeisk befolkning.

Rapporten forventes å bli publiserert i løpet av høsten 2015.

Man skal huske på, at man ikke skal spise det meget mørke. Om det så er toast, pomfritter eller ristede kartofler, er tegnene de samme. Det skal helst være gyldent og ikke for mørkt,« siger hun.

Personvernpolicy