Vaksine mot pollenallergi:Noen dråper under tungen er fremtidens allergimedisin

VAKSINE MOT ALLERGI: For å bli kvitt pollenallergien er vaksinering eneste mulighet. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
VAKSINE MOT ALLERGI: For å bli kvitt pollenallergien er vaksinering eneste mulighet. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Sjekk hvordan du kan teste den nye vaksinen mot pollenallergi allerede nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over en million av oss er godt i gang med rennende øyne og nese, vi er tette og trette, og uteliv er forbeholdt allergikere på medisiner.

Men likevel opplever mange forringet livskvalitet blant annet på grunn av bivirkninger fra medisinene, som ofte bare tar toppen av allergiplagene. Medisinene behandler bare symptomene på allergien, altså de rennende øynene og tett pust.

For å bli kvitt selve allergien er vaksinering eneste mulighet.

Les også: Pollensesongen like kraftig som i fjor

Gjør det selv

– Til nå har det betydd jevnlig fremmøte på legekontor med spesiell kompetanse, for å få sprøyter over en periode på tre år. En kostbar og ressurskrevende behandlingsform, forteller privatpraktiserende lungelege Jostein Rostrup ved Astma- og allergisenteret i Kristiansand til Norsk Ukeblad.

– For mange betyr det lang reise, og en ekstra belastning når det er barn som skal transporteres eller må ha følge, sier han.

Men når det gjelder allergivaksinasjon, har det skjedd store fremskritt de siste årene. Nesten halvparten av alle gresspollenallergikere som blir vaksinert, blir nå vaksinert med en smeltetablett (Grazax). Den tar du hjemme over en periode på tre år. 70 prosent av dem som har fått den vaksinen, er blitt kvitt allergien sin. Den samme produsenten (ALK-Abelló) er i gang med å utvikle en tablettvaksine mot bjørkepollenallergi.

– Det vil ta flere år før den er klar for salg i Norge, opplyser Roger Indbryn, som er nordisk produktsjef i ALK-Abelló.

Les også: Slik takler du pollenangrepet hjemme

Allergivaksine i dråpeform

Men på det europeiske markedet har det i ti år eksistert en annen vaksine mot pollenallergi, som du tar i dråpeform under tungen. Behandlingen skjer hjemme hos deg selv. Den vaksinen heter Staloral og blir produsert av det franske legemiddelfirmaet Stallergenes. Den er veldokumentert og effektiv, og det jobbes med å få den registrert i Norge. Men det er en omfattende prosess, og når den blir klar vet man ikke.

– Vi håper Staloral Bjørk vil være på registreringsfritak neste sesong, sier Kjetil Herland ved Nigaard Pharma AS, som er nordisk representant for Stallergenes.

Han forteller at vel hundre personer i Norge har fått de nye allergivaksinene fra Stallergene med et såkalt godkjenningsfritak fra Statens Legemiddelverk.

Les også: Advarer mot å droppe allergimedisiner

Færre bivirkninger enn sprøytevaksinasjon

– De fleste orale allergivaksinene er ikke registrert som legemidler i Norge i dag. Det kan kanskje gi inntrykk av at de ikke er utprøvd, eller ikke holder myndighetenes kvalitetskrav. Det er ikke riktig. For å få vaksinen er det derfor en litt omstendelig søknadsprosedyre, og noe ventetid før man eventuelt får starte vaksineringen. I dag er det bare injiserbar allergivaksine for bjørk- og gresspollenallergi, samt oral vaksine for gresspollenallergi, som er registrerte legemidler i Norge og som kan foreskrives på vanlig resept, sier forklarer doktor Rostrup.

Når det gjelder bivirkninger, forteller doktor Rostrup at oral vaksinasjon har færre bivirkninger enn sprøytevaksinasjon.

– Selv om det generelt er lite bivirkninger med allergivaksinasjon, opplever mange at det klør og kiler i munnen i noen minutter etter at man har tatt vaksinene. Det avtar etter noen uker. I sjeldne tilfeller kan kløen bli så sterk at man må avbryte behandlingen, sier han.

Les også: Pollenallergikere må være obs på matallergi

Mange blir hjulpet

– Hvem kan få denne allergivaksinen?

– Alle som har fått påvist at de er allergiske og har utslag på allergitest eller i blodprøve, kan få vaksinen. Oral allergivaksinasjon finnes bare for luftveisallergi.

Det vil si at du ikke kan bruke denne type vaksine for matallergi eller insektgiftallergi.

Pasienten må følge instruksen som er gitt, og ta medisinen daglig. Det egner seg altså ikke for dem som har vanskelig for å huske å ta medisiner regelmessig. Man må være innstilt på å gjennomføre behandlingen i tre år. Oral allergivaksinasjon egner seg også for noen av de pasientene som ikke tåler injiserbar vaksine.

Doktor Rostrup forteller at vaksinasjonen virker etter ca. 4–6 måneders behandling, men at effekten kan ytterligere bedres ved lengre behandling, derfor gis den over tre år.

Les også: Gode tips mot pollenallergi

Statens Legemiddelverk avgjør

– Hva skal de som ønsker en slik vaksine, gjøre?

– Allergivaksinasjon utredes og startes hos legespesialister, enten på sykehus eller privatpraktiserende. Vanligvis trenger du henvisning fra fastlege. Valg av vaksine avhenger av om det finnes tilgjengelig, eller om du får innvilget søknad om å få bruke en ikke-registrert vaksine. Det er det Statens Legemiddelverk som avgjør. Hvis det er flere muligheter, vil pasientens ønsker og legens erfaring og anbefaling telle, forteller Rostrup.

– Hvor mange blir kvitt allergiene etter vaksinering?

– Omtrent to av tre blir bedre av allergivaksinering, og mange blir helt kvitt allergien, sier doktor Rostrup.

Vet du hva tungen kan si om helsen din?

Blir du sunnere uten gluten?

Derfor klør du

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no