Livet som blind

Ida (23) er blind, men ser skjønnheten i andre mennesker

BLIND: Ida Sødahl Utne (23) bor i Trondheim og ble nettopp ferdig utdannet sosionom. 23-åringen har aldri kunnet se og ble født blind.
BLIND: Ida Sødahl Utne (23) bor i Trondheim og ble nettopp ferdig utdannet sosionom. 23-åringen har aldri kunnet se og ble født blind.

For Ida er skjønnhet mer enn bare et vakkert ansikt. Hun har nemlig aldri kunnet se.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Ida Sødahl Utne

Navn: Ida Sødahl Utne

Bosted: Trondheim

Kommer fra: Sunndalsøra

Alder: 23

Studier: Har nettopp levert bachelor i sosialt arbeid.

I media: Intervjuet «Hva er det vakreste du vet» av den prisvinnende journalisten Kjetil Østlie fikk enorm respons i sosiale medier.

Blinde i Norge

Informasjonssjef i Norges Blindeforbund Mia Jacobsen:

Norges Blindeforbund har ca 11 000 medlemmer, men om lag 180 000 nordmenn har så svekket syn at de har problemer med dagligdagse gjøremål. De kan regnes som synshemmede. Man trenger ikke være blind for å få hjelp av Blindeforbundet. De færreste av våre medlemmer er helt blinde. Mange tror ikke de ser dårlig nok til å kontakte oss, og mister dermed muligheten til å lære seg å leve et ålreit liv med nedsatt syn. Synshemmede går i snitt i fem år før de får hjelp til å mestre tilværelsen etter et synstap. Vi har tilbud til barn og unge, personer i yrkesaktiv alder og til eldre.

Som en forlengelse av Det Nye sin usminkede og uretusjerte utgave, har vi vært i kontakt med mennesker som har en annen tilnærming til begrepet skjønnhet enn andre.

Først ut i artikkelserien «10 ting skjønnhet betyr for meg» er Ida Sødahl Utne.

23-åringen fra Trondheim har aldri kunnet se og ble født med optisk hypolasi, som vil si en underutviklet synsnerve.

Hun bruker lukter og smaker på en helt annen måte enn vi gjør, og for henne er skjønnhet mer enn et vakkert ansikt og en fin kropp.

1. Varme mennesker

Å føle varmen fra et godt menneske spre seg i rommet. Å føle at man blir tatt hånd om, å føle at man blir lagt merke til. Å føle den strømmende omsorgen, og den evig tilstedeværende hjertevarmen.

2. Duft av natur

Å puste inn duft av trær, blomster og gress er befriende; duften fremkaller ro og trygghet. Å føle seg i ett med naturen; og virkelig føle at man kan puste inn den dypeste kjerne, og at man kan trekke fram det mest harmoniske i seg selv.

3. Gode samtaler

Å virkelig kunne slippe tanker og følelser fri i et annet menneskes nærvær. Å virkelig klare å kjenne på egne følelser, samtidig som man mottar trygg og god respons fra samtalepartneren. Å føle at ingenting ligger imellom og hindrer kommunikasjonen; å føle at ens eget budskap blir mottatt, forstått, respektert. Samtaler som gjør at man føler seg lettere om hjertet, og at utfordringene sakte løser seg opp. At spenningen knyttet til oppfatninger eller opplevelser løser seg opp, kun fordi man selv brukte de riktige ordene, fordi samtalepartneren satte komma, spørsmålstegn og utropstegn på riktig sted.

4. Årstider

At alt forandres totalt fire ganger i løpet av året. At naturen, tilværelsen, menneskene og stemningen kan påvirkes av en sterk kraft vi ikke kan styre; den løfterike, blomstrende våren - den glade, frie sommeren - den melankolske, men vakre høsten - den sterke, men trygge vinteren.

5. Ærlighet

At enkelte mennesker har evnen til sannhet og ærlighet i hver minste detalj de gjør og er. Måten ærligheten fremmer trygghet og tillit, og hvordan relasjoner mellom mennesker er avhengig av ærligheten som utvises. Å klare og være ærlig i samhandling med medmennesker man setter høyt, og føle at samholdet styrkes.

6. Mennesker som ser andre

Å være sammen med mennesker som fanger opp andres sinnsstemninger og klarer å påvirke positivt. Mennesker som løfter fram andres styrker, og bidrar til å fremheve det gode som finnes i hvert enkelt menneske.

7. Samhold

Å føle at båndet mellom en selv og mennesker man setter pris på holdes knyttet. Å kunne være der for hverandre når tider og situasjoner føles tunge og vanskelige. Å vite at man holder sammen, uten at man trenger å prøve for hardt, uten og måtte anstrenge seg - kjærligheten står sterkest.

8. Kreativitet

Å kunne skape, og oppleve noe man selv har formet - helt fra første tanke, får et uttrykk, får respons, får respekt. Å kunne fremme en idé, og alene, eller sammen med andre, oppleve at den får liv, at den kan utvikles, og at den betyr noe, for både en selv og for andre.

9. Vennskap som aldri brister

Å kunne være nær hverandre i all verdens ulike situasjoner uten at båndene slites. Å kunne møte mennesker man var nær for det som føles som en evighet siden, og likevel føle at man befinner seg på akkurat samme tid og sted som sist man møttes, sist man snakket sammen.

10. Å høre hjemme

Å virkelig finne sin plass. Å vite hvor man hører hjemme; og kunne være seg selv fullt og helt, og likevel vite at man er akseptert, respektert, av menneskene man har rundt seg. Å føle at man er viktig for fellesskapet, og at man gjør en forskjell - for menneskene, for miljøet, for helheten.

Personvernpolicy