BEISE TERRASSE

Bør du gå for olje eller beis til terrassen?

BEISE TERRASSE: ... men skal du bruke beis eller olje? © FOTO: Getty Images
BEISE TERRASSE: ... men skal du bruke beis eller olje? © FOTO: Getty Images

Og bør du velge dyr eller billig variant? Her får du svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskjellen på olje og beis

- Tradisjonelt er terrasseolje den typen som er løst i white spirit, og ofte er denne billigere og har et kortere vedlikeholdsintervall enn terrassebeis som også er oljebasert, men oppløst i vann.

- Oljebasert terrassebeis har flere typer farger å velge mellom. Det er disse terrassebeisene som blir anbefalt, på grunn av hensyn til miljøet og at kundene får et bedre og mer langvarig resultat. Men det finnes også tradisjonelle terrasseoljer med høy kvalitet i markedet.

Kilder: Adrian Sve, avdelingsleder ved Byggern Stavset, og salgsleder Martin Skogstad fra Maxbo Stormarked Vækerø.

Å klargjøre uterom og terrasse om våren er noe mange av oss setter av tid til.

Uterommet skal jo brukes flittig i månedene som kommer, og hva er vel ikke bedre enn en nybeiset terrasse?

Men, den evige diskusjonen: Skal man gå for beis eller olje? Og skal man kjøpe rimelige eller dyrere varianter?

Vi gir deg svaret!

Adrian Sve er avdelingsleder ved Byggern Stavset, og råder deg alltid til å gå for en terrassebeis når du skal vedlikeholde terrassen din.

- Dette på grunn av den generelle bedre kvaliteten på både bevaring av treverk og farge, sier han.

Salgsleder Martin Skogstad fra Maxbo Stormarked Vækerø er enig i behandlingsvalget.

- Beis gir en flott vannavvisende flate med mange fine farger å velge mellom, beskytter treverket og hindrer gråning og oppflising ved forfall, sier han.

Fordeler og ulemper ved beis og olje

Terrasseolje

- Ulempen med terrasseolje er at den ikke beskytter treverket like godt, sier Sve.

- Dette fordi terrasseoljen legger igjen mindre olje i underlaget, og sender mer white spirit opp i sky, som ikke er bra for miljøet, legger Skogstad til.

Man kan i enkelte tilfeller være nødt til å behandle terrassen flere ganger i året for å ha en fin terrasse og for å beholde god nok beskyttelse av treverket, mener Sve.

Den eneste fordelen Skogstad kan se med en tradisjonell terrasseolje løst i white spirit er at hvis man absolutt ikke kan vaske, og det skal man, så har denne noe bedre evne til å trenge i gjennom skitt og smuss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Beise terrasse

MYE Å HUSKE: Før du går i gang med beisingen, må du huske å både rense grundig, skrubbe og skylle terrassen. © FOTO: Thinkstock

- Men det betyr dårligere resultat og kortere holdbarhet. Men for noen som har hytter uten vann for eksempel, kan dette være et poeng. Da bør man slipe litt først for å åpne opp treverket, sier han og er klar i sin tale for hva man burde gå for:

- Til terrasser av impregnert terrassebord bør man bruke terrassebeis, med hensyn til miljøet og hvor ofte du ønsker å gjøre jobben. Terrasseolje i «vanlig» kvalitet holder ikke så lenge som de moderne terrassebeisene, forteller Skogstad.

Terrassebeis

- Fordelen er at terrassebeis beskytter treverket bedre mot regn og sol. Ulempen er at den kan oppleves som noe vanskeligere å få til et jevnt resultat med, på grunn av inntrengingevnen i forhold til white spirit-baserte produkter. Men, det er uansett det beste for terrassen, sier Sve.

Ikke kjøp billigproduktene

Der finnes mange typer beis og olje, avhengig av hvilket underlag du har. Ifølge salgsleder Martin Skogstad fra Maxbo Stormarked Vækerø er de vanligste terrassebordene av impregnert tre, som det finnes både oljer og beiser til.

- De fleste beisene er oljebaserte, men vannfortynnede. Dette er bedre for miljøet og disse beisene gir også optimalt vedlikeholdsintervall, sier han.

For å være sikker på at du går for riktig type er det aller viktigste å vite hva slags terrassebord du har og så få et anbefalt produkt til dette.

- Ikke la deg lure av skikkelige billige produkter. Det er billig der og da, men hvor ofte vil du gjøre jobben? Er det verdt å spare 200-300 kroner for noe du kanskje må gjøre igjen allerede neste år, undrer Skogstad og legger til:

- Husk at du også skal vaske og gjøre forarbeid, det er ikke bare beisingen. Gjør du jobben skikkelig, og bruker et godt produkt, skal du måtte gjøre dette hvert annet til hvert tredje år. Da har du alltid en tipp topp terrasse.

Ikke gjør dette når du skal beise terrasse

Å behandle terrassen sin riktig kan være en utfordring, og Sve drar frem den tradisjonelle feilbehandlingen som foregår hos mange hvert eneste år.

- Hvert år behandles det tusenvis av terrasser på feil måte. Det blir lagt på tykke lag med beis eller olje, i stedet for å følge bruksanvisningene fra produsent, sier han og fortsetter:

- Hvis ikke den blir fulgt, kan det bli filmdannelse, som vil sprekke opp og flake av i løpet av relativt kort tid.

Du kan også enkelt starte fra scratch om du angrer på olje- eller beisvalget ditt.

- Så lenge det er brukt vanlig olje eller beis fra før, så kan dette fjernes med terrasserens slik at man kan starte på ny frisk med for eksempel en terrassebeis med ny farge og utseende enn man hadde før. Sterke oljer og beiser kan man derimot få problemer med å fjerne, sier Sve.

Les også:

- Etter tre år er det ingen snegler igjen

- Du trenger ikke engang å ha grønne fingre

Får du ofte besøk av naboens kattepus?

Artikkelen ble først publisert av klikk.no.

Personvernpolicy