– Hundens forgjenger skiltes fra ulven for opptil 40.000 år siden

35.000 ÅR GAMMEL: Beinbiten svenske forskere fant i Sibir viste seg å stamme fra en forhistorisk ulv, og karbondatering viste at den var 35.000 år gammel. DNA-analyser viser at Siberian Husky og Grønlandshund er genetisk beslektet med den eldgamle ulven. Foto: Love Dalén
35.000 ÅR GAMMEL: Beinbiten svenske forskere fant i Sibir viste seg å stamme fra en forhistorisk ulv, og karbondatering viste at den var 35.000 år gammel. DNA-analyser viser at Siberian Husky og Grønlandshund er genetisk beslektet med den eldgamle ulven. Foto: Love Dalén

Menneskets beste venn, hunden, kan ha eksistert lengre enn man har trodd, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svenske forskere som står bak en ny studie der de har analysert DNA fra en forhistorisk ulv fra Tajmyrhalvøya i Sibir i Russland.

Ifølge resultatene, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Current Biology, skilte hundens forgjenger seg fra ulven allerede en gang mellom 27.000 og 40.000 år siden.

Tidligere DNA-analyser har antydet at forgjengeren til moderne hunder skilte lag med ulvene for rundt 16.000 år siden.

– Det virker som hunden ble temmet mye tidligere enn man tidligere hadde trodd. Et tenkbart scenario er at domestiseringen ble påbegynt allerede for minst 27.000 år siden, men at det tok mange tusen år før man på alvor begynte å avle frem hundelignende former, sier forsker Love Dalén, ved Naturhistoriska riksmuseet i Sverige, i en pressemelding.

Les også: Blikkontakt knytter hund og eier sammen

Beinbit var 35.000 år gammel

Kartleggingen av den forhistoriske ulvens arvemasse ble gjort på en liten benbit som Love Dalén fant under en forskningsekspedisjon til den nordligste delen av Sibir.

At benbiten kom fra en ulv oppdaget de først tilbake i museets laboratorium. Det var også en mulighet at benbiten ikke var så gammel, for det er fremdeles mye ulv i området. Men de bestemte seg likevel for å gjøre en såkalt karbondatering, som er en test for å avgjøre hvor gammelt organisk materiale er. Det viste seg at beinbiten var 35.000 år gammel og stammet fra en forhistorisk ulv.

Les også: Dempende signaler: Hunden kommuniserer

Genetisk slektskap med Siberian Husky

De genetiske analysene viste også at Grønlandshund og Siberian Husky er nærmere i slekt med Tajmyrulven enn andre hunderaser.

– DNA er et utrolig kraftig verktøy som på en direkte måte kan vise at den Siberian Husky du ser gående på gaten, har et genetisk slektskap med en ulv som levde i det nordlige Sibir for 35.000 år siden, et bånd som andre hunder ikke har, sier forsker Pontus Skoglund ved Stockholms universitet i pressemeldingen.

Les også: - Hunder føler misunnelse

Personvernpolicy