Øl med sommersmak

Dette er ukens øl. Foto: Arne Lindbach
Dette er ukens øl. Foto: Arne Lindbach

Vi fortsetter vår rundreise i sommerlige øl fra store og små norske bryggerier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne gangen blir det litt rått parti når vi setter et mikrobrygget sterkøl opp mot klassiske lagerøl i butikklassen, men det burde jo på den annen side dekke de fleste behov.17. mai er ferdig feiret, men det fine med mai er jo at det nesten ikke er ende på fridagene.

Med en lang pinsehelg foran oss har vi jo en god grunn til å nyte god mat og drikke. Her følger helgens utvalgte øl.

Kinn Sommarøl

Et av sommerens beste øl kommer fra Kinn bryggeri. De flotte flaskene med Ivar Aasen i logoen er alltid et godt kjøp.

Hadde man bare forutsett at det en gang skulle komme et nynorsk-øl i denne kvalitetsklassen så ville nok mange av oss hatt et helt annet syn på nynorskundervisningen i skoleårene.

Nynorsk er et poetisk språk, og sannelig er ikke ølet også poetisk i sine komplekse og intrikate smaker. Her finnes mye å meditere over, om sola skinner eller regnet høljer ned. Fargen er oransje/gylden og ølet har et fint hvitt skum.

Dufter mektig av de amerikanske humlene Centennial og Amarillo. Her er det gresskar, citrus og melon i skjønn forening.

Ølet har en tydelig bitterhet og en litt lettere maltbunn en Kinn Vestkyst. Et øl som passer til grillmat og salater med mye bacon. Kinn Sommarøl – alkohol 5,5 % - 0,75 l

Mack sommerøl

Verdens nordligste bryggeri har tre ulike sommerøl i butikkene. I tillegg til dette ølet finner man smrprty og Midnattsol i butikkhyllene.

Så selv om sommeren er kort så er det liten tvil om at det satses på en varm sommer i Troms. Dette ølet er som tidligere, lett, lyst og lettdrikkelig.

Fargen er lyst gylden og skummet er luftig og krystallhvitt. Det er ikke så mange dufter, men et noe krydrete blomsterpreg, honning og nybakt brød pirrer neseborene. Smaken er fuktig og lett med lav bitterhet.

Litt kryddersmak er det i avslutningen. Ikke utpreget på noen måte, men et leskende og forfriskende øl for sommerdager.

Mack sommerøl – alkohol 4,5 % - 0,5 l

Berentsens Sommerøl

Brygghuset Berentsen i Egersund lar også sommeren være tema for et lyst og leskende øl. Dette ølet er lyst gylden i fargen og har et luftig hvitt skum som holder lenge i glasset. Det er ikke så mye duft i dette ølet, men man merker en fin sødmefylt blomsterduft og et lite preg av nybakt brød.

Smaken er blomsteraktig og sommerlig, med litt syre. Ølet er balansert mellom sødme og bitterhet og har en middels lang ettersmak. Et øl som egner seg i sommervarmen og som også kan nytes til lette sommermåltider. Et godt og leskende øl.

Berentsens brygghus sommerøl – alkohol 4,7 % - 0,5 l

Tuborg Sommerøl

Dette er jo ikke egentlig et norsk øl, men siden det er Ringnes som sender dette til butikkene så tar vi det med. Med lav pris og bred distribusjon så er det jo også et øl som nok lesker mange struper i sommermånedene. Det er svært lite farge i dette ølet og skummet faller raskt sammen.

Dufter søtlig honning. Smaken er dessverre i samme retning. Søtlig og litt emmen og uten noen definert bitterhet. Et øl som fremstår som nærmest vandig. Dette er egentlig et øl for de som ikke ønsker at det skal være noe særlig smak på ølet. Fungerer som leskedrikke på en varm sommerdag, men noe særlig mer skal man nok ikke forlange av dette ølet.

Tuborg Sommerøl – alkohol 4,5 % - 0,33 l

Personvernpolicy