Helsetopper vil sukker til livs med økt avgift
Dyrere sukker og sukkerholdige varer kan bidra til å minske fedmeproblemer blant folk, mener et nasjonalt helseråd. – Dette tiltaket virker, sier Folkehelseinstituttets direktør.
På et møte mandag vedtok Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten at sukkeravgiften bør økes. Organet gir råd og anbefalinger til myndighetene i ulike helsespørsmål.
– Konklusjonen i rådet er at vi bør ta i bruk mange tiltak. Ett av de tiltakene det er viktig å vurdere, og som vi anbefaler, er å øke sukkeravgiften, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet til NTB.
– Det er godt dokumentert at dette tiltaket virker. Man treffer de man ønsker å treffe, nemlig de som har det høyeste sukkerinntaket. Dette handler ikke om moralisme, men om hva som gjør at vi kan nå målet: Hva gjør det lettere å velge sunt? sier hun.
Rynker på nesen
Leder Jørgen Foss i Landsforeningen for overvektige har sans for tiltaket om økt sukkeravgift. For å få folk til å velge sunt, trenger man økonomiske insentiver, mener han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Dette vil være et tiltak som kan gjøre folkehelsen bedre i Norge, sier han til NRK.
Men Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos, som leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, vender tommelen ned for dyrere sukker.
– Jeg ønsker at debatten skal handle om hvordan vi får folk til å tenke fornuftig og gjøre gode valg. Det får du ikke til bare med avgifter og en pekefinger, sier hun til NRK.
Stoltenberg viser til at tilsatt sukker står for 13 prosent av nordmenns energiinntak, mens Helsedirektoratets anbefaling er 10 prosent. I Verdens helseorganisasjons nye retningslinjer er måltallet redusert til 5 prosent.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI Norge har forbruket av sukkerholdige drikker gått ned de senere årene, mens godteriforbruket har gått i motsatt retning.
Flere nivåer
I vedtaket fra Nasjonalt råd heter det at «overvekt og fedme er viktige folkehelseutfordringer som må møtes med tiltak på samfunns-, gruppe- og individnivå.»
Artikkelen fortsetter under annonsen«Som ledd i en helhetlig mat- og ernæringspolitikk bør økonomiske virkemidler, som økt sukkeravgift, også anvendes i større grad for å fremme et sunt kosthold,» heter det.
Prioriteringsrådet er spesielt opptatt av overvekt og fedme blant barn og unge og mener tiltak rettet mot denne gruppen er særlig viktig.
I dag er hver sjette norske tredjeklassing overvektig eller har fedme, noe som bekymrer helsemyndighetene fordi overvekt øker risikoen for en rekke helseproblemer som høyt blodtrykk, diabetes og psykososiale problemer. Rådet går derfor inn for å styrke det forebyggende arbeidet på skoler og helsestasjoner.
Ingen tallfesting
Stoltenberg ønsker ikke å si hvor mye sukkeravgiften bør økes med, eller hva en halvliter brus bør koste. Men hun har en klar oppfordring til norske helsepolitikere:
– De må bidra til at vi får en helhetlig mat- og ernæringspolitikk og en handlingsplan for å få slutt på overvekt- og fedmeepidemien blant barn og unge.
Stoltenberg håper Norge kan bli et foregangsland i kampen mot overvekt og fedme.
– Hvis ikke vi klarer det, hvem klarer det da? Vi er et godt organisert samfunn, med godt samarbeid mellom ulike sektorer som matvarebransjen, myndighetene og frivillige organisasjoner.