Fluortannkrem:

Fluortannkremen har ført til en revolusjon

TANNKREM MED FLUOR: Tannhelsen er blitt betydelig bedre etter at fluortannkremen gjorde sitt inntog i de tusen hjem. Foto: Jenny Mina Rødahl
TANNKREM MED FLUOR: Tannhelsen er blitt betydelig bedre etter at fluortannkremen gjorde sitt inntog i de tusen hjem. Foto: Jenny Mina Rødahl

Likevel er mange skeptiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fluortannkremen har ført til en liten revolusjon for tannhelsen i Norge. Det er mer enn 40 år siden fluortannkremen ble gjort reseptfri i Norge, og før det var det vanskelig å finne noen unge mennesker som ikke hadde hull i tennene. Mange slet også med smerter, sier president i Den norske tannlegeforening og privatpraktiserende tannlege i Fredrikstad, Camilla Hansen Steinum.

Mer sukker, færre hull

Siden den gang har systematiske programmer med fluorskylling, utdeling av fluortabletter og fluortannkremens inntog i de tusen hjem bidratt til at tannhelsen i den norske befolkningen har blitt markant bedre tiår for tiår.

– Samtidig ser man at forbruket av sukker har økt dramatisk i samme periode, og at forbruksmønsteret for sukkerholdige varer har endret seg i vesentlig grad. Belastningen på tannhelsen har altså blitt betydelig større, men sykdomsforekomsten er likevel betydelig redusert, sier hun.

Utvikles sakte

Alle resultater peker på at fluor er en avgjørende faktor.

– Både norske og internasjonale helsemyndigheter fremhever fluorens betydning for å redusere tilveksten av karies, fastslår Steinum.

Hun mener konsekvensene ved ikke å bruke fluor vil være en markant økning av faren for hull i tennene.

– Ved å ikke bruke fluortannkrem til sine barn, setter foreldrene barnas mulighet til å få en god tannhelse i fare. Tannsykdom utvikles sakte og gradvis, og skader som oppstår er i hovedsak irreversible, påpeker hun.

Svekker tennene

Er det først oppstått en skade som må behandles med inngrep, som boring, og repareres med et fyllingsmateriale, er dette nemlig en skade man har med seg resten av livet.

– Og all erfaring viser at slike reparative inngrep senere vil medføre behov for reparasjon eller utskifting som følge av ny skade, ny karies eller slitasje. Dette vil igjen føre til ytterligere tap av tannsubstans og svekkelse av tannen. Altså får vi en ond sirkel som i verste fall fører til tap av tenner, sier Steinum.

Lager tannkrem selv

Likevel er det en del som er skeptiske til fluor, og også i klikk.no sitt forum uttrykker flere bekymring rundt bruk av fluortannkrem og fluortabletter.

En forteller at hun heller lager sin egen tannkrem av kokosolje, natron og peppermynteekstrakt, og at hun etter å ha brukt denne blandingen i syv måneder opplevde sitt første tannlegebesøk uten tannsten.

– Hvorfor anbefales det fortsatt å bruke fluor når det finnes andre like gode alternativer, og fluor er direkte farlig, skriver hun.

Dårlige tenner

– Fluor har ingen effekt for tannhelsen, men fluor har en ekstremt negativ virkning på kroppen. Kroppen har ingen naturlig mekanisme for å avgifte fluor, og det betyr at all fluor man spiser vil hope seg opp i kroppen, skriver en annen bruker.

Andre er mer positive til fluor og mener stoffet utvilsomt har effekt på tannhelsen.

Enkelte har også personlig erfaring som tilsier at fluor har mye for seg.

– På slutten av 70-tallet beit foreldrene mine på at fluor var farlig og at myndighetene bare lurte oss. Både broren min og jeg pusset tennene med tannkrem uten fluor og fikk aldri fluortabletter. Vi vokste opp med dårlige tenner, sliter begge som voksne og har rett og slett dårligere tenner på grunn av dette, skriver en forumbruker.

Små mengder

I likhet med tannlegen er vedkommende overbevist om at man med fluor reduseres risikoen for dårlig tannhelse betraktelig.

Og ifølge Steinum er det helt trygt.

– Stoffet som brukes i fluortannkrem heter fluorid. Det finnes også naturlig i for eksempel te og drikkevann, og i noen land tilsettes fluorid i drikkevannet. Fordi mengden vi får i oss er så liten, er det ikke farlig å bruke fluortannkrem, sier hun.

Man skal likevel være litt påpasselig fordi store doser med fluorid kan føre til forgiftninger.

– Men i Europa bruker vi svært små mengder fluorid i tannkremen så alvorlige symptomer er svært uvanlig og forekommer i praksis ikke, legger hun til.

Seks og en halv tube

Reaksjonene og alvorlighetsgraden ved en fluoridforgiftning vil avhenge av mengden som svelges.

– Hvis du spiser en hel tannkremtube, kan du få vondt i magen. For å komme i livsfare, må du imidlertid få i deg seks og en halv tube, sier hun.

Steinum legger til at man til barn kun skal bruke små mengder tannkrem.

Det kan ha negativ effekt på de tennene som ikke har brutt frem ennå dersom barna gjentatte ganger får i seg store mengder tannkrem.

– Dette kalles fluorose. Det er ikke farlig, men forstyrrer produksjonen av emalje. Man kan se at tennene er rammet av fluorose ved at de får en hvitlig misfarging, sier hun.

Barn kan dessuten, akkurat som voksne, bli syke dersom de får i seg for mye fluorid.

– Engangsinntak av opptil 25 mg er ufarlig, mens man ved høyere inntak skal kontakte Giftinformasjonen, sier hun.

Smaker godt

Faren for å få i seg for mye er imidlertid kanskje større dersom boksen med fluortabletter står åpen og tilgjengelig for barna

Tablettene smaker godt, og det er derfor lett for de små å la seg friste til å ta en neve.

Ifølge Giftinformasjonen skal det imidlertid store mengder til før det er fare for fluoridforgiftning.

Har dere de svakeste tablettene i skapet, som inneholder 0,25 mg fluorid per tablett, må barnet ta hele 100 tabletter før det er fare for forgiftning.

Tannkrem er kosmetikk

– Statens legemiddelverk har mottatt totalt 93 bivirkningsmeldinger der det er natriumfloridpreparat som er mistenkt årsak til bivirkninger, enten alene eller sammen med andre legemidler, sier Hilde Samdal.

Hun er seniorrådgiver ved Seksjon for legemiddelovervåkning ved Statens legemiddelverk.

– Dette er ikke et høyt tall sett i forhold til antall brukere av for eksempel fluortabletter. Vanlig tannkrem regnes forøvrid som kosmetikk, og det er derfor ikke naturlig å melde bivirkninger av denne type tannkrem til oss, sier hun.

Sår i munnen

Bare to av meldingene i databasen er ifølge Samdal alvorlige.

Det ene dreier seg om en anafylaktoid reaksjon på tannkremen Duraphat, som har høyere fluorinnhold og selges på resept, og den andre om endret smakssans og sår i munnen etter bruk av Listerine Fluoride.

– De resterende 91 meldingen er ikke klassifisert som alvorlige. De mistenkte legemidlene er Duraphat, Flux eller uspesifisert fluor, Afi-fluor, Xerodent og Fuorid. En del av meldingene beskriver hypersensitivitetsreaksjoner, som allergiske reaksjoner, kløe, eksem og utslett, sier hun.

Diverse plager

Samdal forteller videre at det også er meldt i varierende grad om hodepine, migrene, svimmelhet, munnbetennelse, misfarging av tennene, heshet, diaré, forstoppelse, magesmerter, oppkast, kvalme, hoste og pustevansker.

– Men det er viktig å være klar over at bivirkningsmeldinger sendes inn ved mistanke. Som hovedregel er det imidlertid vanskelig å fastslå noen sikker årsakssammenheng mellom mistente legemiddel og mistenkt bivirkning, sier hun.

Viktig for selvbildet

En munn full av friske tenner har stor betydning både for at du skal kunne tygge maten skikkelig og for talefunksjonen.

– Og for at du skal kunne «smile til verden så verden smiler tilbake til deg». Munnen, tennene og smilet er viktig for personligheten, for hvordan du føler deg og for hvordan du oppfattes av andre. I møte med andre mennesker er dårlig tannhelse et betydelig handikap både fysisk og psykisk, sier Steinum.

Hun understreker at bruk av fluortannkrem, et balansert kosthold og regelmessige tannhelsekontroller er de viktigste faktorene når man vil ta vare på tennene.

Er du sikker på at tannlegen din gjør en god jobb?

Tennene dine prøver å fortelle deg noe

Puss tennene før frokost, ikke etter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy