Fem ting du ikke trodde du kunne grille

Pai og jordbær på grillen? Nesten annen hver nordmann er blitt mer interessert i å prøve nye ting på grillen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Espen Lie, dommer i TV-programmet «Norges Grillmester», oppfordrer grillhungrige nordmenn å se til grønnsaksdisken når de leter etter ny inspirasjon til sommerens grillmiddager.

Det er ingen grenser for hva vi kan putte på grillen, og det gleder meg at nordmenn blir mer og mer eksperimentelle med råvarer og tilberedningsmetoder, sier Espen Lie, som til daglig er leder av Menylauget.

I følge Espen er det i frukt- og grøntavdelingen nordmenn bør se hvis de leter etter nye og spennende smaksopplevelser til grillmiddagen.

– Jeg plukker gjerne med meg en hjertesalat eller en kurv jordbær når jeg handler grillmat. Når du griller frukt og grønnsaker fremhever du smaken og gjør dem ekstra saftige. Dette er også en av grunnene til at jeg foretrekker å lage grønnsaksmosen på grillen fremfor komfyren om sommeren, sier Lie.

Se hvordan du griller hjertesalat i videoen øverst i artikkelen.

Se kokken forslag til fem nye ting du bør grille i sommer nederst i saken.

Flinkere på fisk og skalldyr

Til tross for at grillsesongen ofte domineres av kjøtt viser en undersøkelse om nordmenns grillvaner at vi også er blitt flinkere til å tilberede fisk og skalldyr på grillen. 26 prosent sier de griller mer sjømat enn de gjorde før, viser undersøkelsen som er gjennomført av Norstat på vegne av Meny.

Se også: Pass opp, grillen er farligere enn du tror

– Det finnes et hav av variasjonsmuligheter for sjømat på grillen, men det er lite som smaker mer sommer enn grillet blåskjell. Som en bonus er det kanskje noe av det enkleste, billigste og beste man kan lage, sier Lie.

Les også: Pizza stekt på grillen

Fem nye ting du bør grille i sommer:

1. Frukt: Både jordbær, vannmelon og ananas får en enda kraftigere og søtere smak når de grilles. Vannmelon og ananas skal grilles på hard varme, men pass på tiden når du griller jordbær slik at det ikke blir syltetøy på grillen.

2. Salat: En isbergsalat blir nødvendigvis ingen stor opplevelse på grillen, men hvis du vender en hjertesalat i litt god olivenolje, salt og friske urter før du griller den i to-tre minutter på hver side får du en ny og spennende vri på det tradisjonelle tilbehøret. Et dryss av ristet spekeskinke, grillet bacon eller lignende, salt, pepper og litt revet parmesan løfter den til nye høyder!

3. Pai: Lag gjerne desserten på grillen. La den bake ferdig under lokk mens dere nyter middagen. Grill jordbærene raskt på grillen, legg de i en form og hell over en røre av: 2,5 dl fløte 150 gram hvetemel, én vaniljestang, tre store egg, 100 gram sukker, 75 gram mandelmel eller hakkede nøtter og 75 gram revet marsipan. Husk smør til å smøre formen.

Pisk fløte og egg med innholdet fra vaniljestangen, mel og sukker. Tilsett nøtter og marsipan og rør godt sammen. Smør en ildfast form, ha i bær og hell over «røra». Bakes i grillen under lokk på indirekte varme (Ca 200 °C) i cirka 25–35 minutter eller til «røra» har «satt» seg og toppen har fått litt farge.

4. Blåskjell: Et godt alternativ til ventepølsa, rask og god grillmat. Godt brød, en god aioli så er du i mål! Det er også godt å røyke skjellene mens du griller.

5. Grønnsaksmos: Når du baker grønnsakene i stedet for å koke de bevarer du mer av næringsstoffene og ikke minst smaken. Grønnsaker med tykt skall kan bakes rett på grillen, mens andre kan du pakke inn i folie og bake rett i kullet. Når de er møre kan de pureres og smakes til. Ekte, ærlig og ujålete!

Les også: Oppskrift på ananas med kokosgranité

Tekst og video: Espen Lie, Kokk og leder av Menylauget.

Personvernpolicy