– Hjernen oppfatter ikke tinnitus som annen lyd

TINNITUS: I en liten studie, som bare inkluderer én pasient med tinnitus, har forskerne sett på hvordan hjernen oppfatter denne lyden, kontra lyd som kommer fra utsiden. Forskjellen var stor. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TINNITUS: I en liten studie, som bare inkluderer én pasient med tinnitus, har forskerne sett på hvordan hjernen oppfatter denne lyden, kontra lyd som kommer fra utsiden. Forskjellen var stor. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Virkelig lyd og tinnitus så helt forskjellige ut inne i pasientens hjerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tinnitus eller øresus er en hørselsforstyrrelse som kan oppleves som en ringende, pipende, susende eller plystrende lyd i ett eller begge ører.

Denne lyden kommer ikke fra utsiden, men fra vårt eget nervesystem.

I en liten studie, som bare inkluderer én pasient med tinnitus, har forskerne sett på hvordan hjernen oppfatter denne lyden, kontra lyd som kommer fra utsiden.

Forskerne fant at virkelig lyd og tinnitus så helt forskjellige ut inne i pasientens hjerne, melder Forskning.no.

– Det mest bemerkelsesverdige funnet var at aktiviteten direkte knyttet til tinnitus strakk seg veldig langt, og dekket en stor del av den delen av hjernen vi målte, sier forsker Will Sedley ved Newcastle University i en pressemelding.

Les også: - Tinnitus er lite arvelig

Overvåket hjerneaktiviteten

Pasienten som deltok i studien, er en 50-åring som også har epilepsi. På grunn av epilepsianfallene har han fått operert inn EEG-elektroder som skal overvåke hjerneaktiviteten i de ulike delene av hjernen.

Da forskerne undersøkte den normale hjerneaktiviteten som blir forbundet med tinnitus, så de at den strakk seg mye lengre enn begrensede områder av hørselssenteret. De registrerte aktivitet over hele hørselssenteret og i tillegg store deler av tinninglappen og isselappen og flere andre deler av hjernen, skriver Forskning.no.

I samarbeid pasienten fant forskerne frem til en lyd som minnet om den han opplever ved tinnitus. Da de spilte av denne lyden målte forskerne bare lyd i et lite område av hørselssenteret, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Les også: Frykter at festivalstøyen skader hørselen

Vil undersøke alle med tinnitus og EEG-elektroder

Det er så få mennesker som har kombinasjonen tinnitus og epilepsi som overvåkes med EEG-elektroder, at forskerne nå ønsker å studere alle disse, om de er villige til å delta i forskningen, sier nevrokirurg og forsker Phillip Gander ved University of Iowa, i en pressemelding.

Selv om de så langt bare har studert én person, mener forskerne å ha lært noe viktig om tinnitus, og de håper at bedre forståelse av aktivitetsmønstre i hjernen på sikt kan bidra til å utvikle medisiner mot tinnitus.

Personvernpolicy