Meny

A til Å om den kongelige fødselen i Storbritannia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guide til den nært forestående kongelige fødselen i Storbritannia.

Når britiske kongelige skal ha barn, får det oppmerksomhet verden rundt.

Nyhetsbyrået AFP har laget en alfabetisk guide til den nært foreståede kongelige fødselen i Storbritannia. Det engelske alfabetet går fra A til Z, men vår fornorskede utgave går helt til Å.

Les om alt fra hvem som skal ta imot babyen, hvordan fødselen formelt annonseres til hvor prinsen eller prinsessen vil vokse opp.

A for ANNOUNCEMENT (ANNONSERING): En kunngjøring vil vises på et staffeli ved portene til Buckingham Palace, mens nyheten om fødselen vil annonseres på det sosiale nettverket Twitter av Kensington Palace og en pressemelding vil sendes på epost til pressen. En salutt vil også markere at babyen er født.

B for BROTHER (BROR): Den nye kongelige babyen vil være 21 måneder yngre enn storebror Prins George, som en dag skal bli kronprins.

C for CHRISTENING (DÅP): Babyen vil døpes med en kopi av en dåpskjole som har blitt brukt siden 1841, laget av blonder og sateng. Ifølge tradisjonen vil Erkebiskopen av Canterbury Justin Welby, Englands høyeste geistlige, gjennomføre dåpen.

D for DUTY (PLIKT): Et liv med kongelige plikter venter den nye prinsen eller prinsessen i voksen alder.

E for EDUCATION (UTDANNING): Det kongelige barnet vil få eksklusiv utdanning. Både William og broren Prins Harry gikk på eliteskolen Eton.

F for FASHION (MOTE): Det nye tilskuddet til kongefamilien vil være en trendsetter allerede før barnet kan gå eller snakke. Alt storebror George har hatt på seg i offentligheten, har blitt revet vekk fra butikkhyllene.

G for GRANDPARENTS (BESTEFORELDRE): Williams far kronprins Charles, og hans kone Camilla, forventes å besøke babyen på sykehuset kort tid etter fødselen, sammen med Kates foreldre Michael og Carole Middleton.

H for HOME (HJEM): Den nye babyen vil vokse opp i Cambridge-leiligheten i Kensington Palace i London, og Anmer Hall, et hus på dronning Elizabeth IIs private eiendom Sandringham i Øst-England.

I for INTEREST (INTERESSE): Fødselen vil vekke stor interesse rundt i verden, og internasjonale medier vil vente utenfor sykehuset for å få et første glimt av kongefamiliens nye medlem.

Bakgrunn: William og Kate venter nytt barn

J for JORDAN: Babyen vil døpes i vann fra elva Jordan.

K for KATE: Den 33 år gamle hertuginnen led av akutt morgenkvalme både i første og andre svangerskap og måtte av den grunn melde avbud fra en rekke arrangementet.

GEORGE: Slik så det ut da Kate og William viste frem sin førstefødte for første gang 23. juli 2013. Nå spekuleres det på hvilken farge Kate vil ha på kjolen når hun viser frem sitt andre barn, og ikke minst om det vil være en prins eller prinsesse og hva babyen vil hete. Foto: AFP PHOTO / ANDREW COWIE / NTB scanpixGEORGE: Slik så det ut da Kate og William viste frem sin førstefødte for første gang 23. juli 2013. Nå spekuleres det på hvilken farge Kate vil ha på kjolen når hun viser frem sitt andre barn, og ikke minst om det vil være en prins eller prinsesse og hva babyen vil hete. Foto: AFP PHOTO / ANDREW COWIE / NTB scanpix

L for LINE OF SUCCESSION (ARVEREKKEFØLGE): Babyen vil være den fjerde i arverekkefølgen, etter storebror George og foran onkel Harry.

M for MEMORABILIA (EFFEKTER): Centre for Retail Research beregner at effekter knyttet til den kongelige babyens ankomst vil selge for til sammen rundt 60-70 millioner pund (cirka 700-800 millioner kroner). Tilsvarende for storebror George var over 250 millioner kroner.  

N for NAMES (NAVN): Kongelige babyer får ofte flere navn. George fikk tre. Bookmakernes favoritter for jenter er Alice, Elizabeth, Charlotte, Alexandra og Victoria. Mange tror også en eventuell prinsesse vil kalles opp etter sin avdøde farmor Diana. Guttenavnfavorittene er James, Arthur, Henry, Philip og Albert.

Les også: – Babyen skal hete Diana

O for OBSTETRICIANS (FØDSELSHJELPERE): Det medisinske teamet som skal ta imot babyen skal ledes av Guy Thorpe-Beeston, som er gynekolog for kongefamilien. Han skal assisteres av sin forgjenger Alan Farthing.

P for PRIMOGENITURE (PRIMOGENITUR): Betegner et arvesystem der bare eldste arving tar arv. I Storbritannia ble loven nylig endret slik at en førstefødt som er jente og er født etter 28. oktober 2011, vil være først i arverekken, selv om hun skulle få yngre brødre.

Q for QUEEN ELIZABETH II (DRONNING ELIZABETH II): Babyen vil være dronningens femte oldebarn, og hennes 17. etterkommer.  

R for ROYAL MINT (KONGELIG MYNT): Det vil lages en spesiell mynt for å feire fødselen, med valøren fem pund. I tillegg vil 2015 barn født på samme dag som den kongelige babyen, få en spesiell lykkepenge i sølv.

S for ST MARY'S HOSPITAL: Babyen vil bli født i den private Lindo-fløyen i St Mary’s Hospital i Paddington som ligger sentralt i London. En to-roms suite koster 6750 pund (nesten 80.000 kroner) i døgnet, men prisen kan lett dobles om man inkluderer helsepersonell.

T for TITLE (TITTEL): Babyen vil bli kjent som Hans/Hennes kongelige høyhet prins/prinsesse (navn) av Cambridge.

U for UNCLE HARRY (ONKEL HARRY): Williams bror skal snart gi seg i militæret og vil kanskje ha mer tid til å være barnevakt. Babyen vil også ha tante Pippa og onkel James på morssiden.

V for VICTORIA: Babyen vil være tipp-tipp-tipp-tippoldebarnet til dronning Victoria som regjerte fra 1837 til sin død i 1901.

W for WILLIAM: Den 32 år gamle hertugen utdanner seg til å bli luftambulansepilot. Han skal ta to uker permisjon når babyen blir født. Han risikerer å måtte kjøre to timer til London når fødselen setter i gang.

X for XX eller XY? Som med deres førstefødte George, vet ikke paret om de venter en jente eller en gutt.

Y for YELLOW (GUL): Bettingselskapene i Storbritannia har åpnet for veddemål om fargen på Kates kjole når hun forlater sykehuset etter fødselen. Mange tipper at hertuginnen kommer til å ha på seg en vårlig, gul kjole når hun avbildes sammen med babyen for første gang. Uansett kjolefarge vil bildene vises verden over.

Z for ZZZ... William og Kate kan som spedbarnsforeldre flest, forvente måneder med søvnløse netter, men de har i hvert fall en «nanny» som kan hjelpe til når det står på som verst.

Æ for ÆRVERDIG: En kongelig baby vil naturligvis omgås med mye og mange som kan passe til beskrivelsen ærverdig.

Ø for ØNSKE: Om det blir en gutt eller jente, vil det nyeste kongelige tilskuddet bli tatt vel imot, som alltid er god helse viktigere enn kjønn. Men det er ikke noe tvil om at det er mange som ønsker seg at William og Kate får en jente. Se dette innslaget.

Å for ÅÅÅÅ, SÅ SØT: Dette vil utvilsomt ytres på mange språk når den kongelige babyen endelig vises frem for verden for første gang.  

Helse og livsstil
Populært