Meny

Pollensesongen like kraftig som i fjor

Bjørketrær i full blomst på Huk i Oslo. Det ligger an til moderat spredning av bjørkepollen på Østlandet og Sørlandet allerede tirsdag, og det er fare for kraftig spredning om kort tid. Foto: Aleksander Andersen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt en million allergiske nordmenn vil være plaget i tiden fremover. Allerede tirsdag ligger det an til moderat spredning av bjørkepollen.

Astma- og Allergiforbundet opplyser at de allerede har registrert bjørkepollen i de såkalte pollenfellene, én uke tidligere enn normalt. Dersom finværet fortsetter, kan spredningen av bjørkepollen raskt bli kraftig. Det ligger an til å bli en like lang og kraftig sesong som i fjor, advarer forbundet.

– Når bjørkepollenspredningen først starter og det er fint vær, går det ganske fort. I løpet av to-tre døgn vil det være ganske mye bjørkepollen i luften. De som er allergiske merker, det nok godt nå, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund.

Les også: – Ikke ta med gåsunger inn

– Hvis det blir fint vær videre fremover, vil vi se en nokså kraftig sesong også i år, særlig på Østlandet og Sørlandet. Da vil det bli ganske kraftig bjørkepollenspredning, sier Ramfjord.

Nettopp bjørka regnes som en versting fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Ettersom bjørka i tillegg sprer mye pollen, og det er mye allergener i pollenet, anses bjørkepollensesongen derfor som den mest strevsomme for dem som er allergiske.

Les også: I år starter pollensesongen tidlig

Helse og livsstil
Populært