Meny

Blikkontakt knytter hund og eier sammen

Det skjer noe i kroppen når hund og eier ser inn i øynene til hverandre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når hund og eier har blikkontakt produserer kroppen kjærlighetshormonet oxytocin. Det viser ny forskning.

Det skjer noe i kroppen når hund og eier ser inn i øynene til hverandre.

En fersk studie omtalt i magasinet Sciencemag.org viser at øyenkontakten med våre firbente venner får kroppen til å skille ut kjærlighetshormonet oxytocin, stoffet som gjør at man bygger menneskelige relasjoner.

Det er japanske forskere som mener å ha dokumentert den følelsesmessige kontakten mellom hund og menneske. Professor i adferdsbiologi, Takefumi Kikusui fra Azabu Universitetet i Japan og hans kollegaer, fikk 30 hundeeiere til å ta med sine firbente venner i laboratoriet. Her ble det tatt urinprøve fra både menneske og hund, før forskerne ga deltakerne 30 minutter alenetid med sine respektive hunder.

Les også: Ha hunden i bånd, det er vår

De fleste deltakerne brukte tiden på å kose med hunden, klappe, snakke og titte inn i øynene til de pelskledde krabatene, mens andre deltakere kun hadde blikkontakt i få sekunder.

Etter de 30 minuttene var over, ble det avlagt en ny urinprøve som forskerne sammenlignet med den første prøven.

Sammenligningen viste en økning på 130 prosent av kjærlighetshormonet oxytocin hos de hundene som hadde hatt øyenkontakt med sin eier over lang tid. Hos menneskene som hadde hatt samme type blikkontakt var økningen enda større, på hele 300 prosent.

Les også: Dempende signaler: Hunden kommuniserer

Hos eiere og hunder som ikke hadde hatt lang blikkontakt, var nivået av oxytocin uforandret.

Oxytocin er forøvrig det samme hormonet som skilles ut hos kvinner som ammer, og for å skape tilknytningen mellom mor og barn.
Helse og livsstil
Populært