Meny

Mirkobrygget øl fra Dovre

Ølbrygger Hubertus Johannes Huijs har bygget opp et mikrobryggeri i den gamle gymsalen på

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gammel skolebygning, en kreativ nederlender og masse pågangsmot er fasiten bak Hubertus bryggeri på Dovre.

I dag brygges det mikroøl i den idylliske gamle skolebygningen i Skeievoll ved Dombås. For 75 år siden var det lite idyll, men derimot svært dramatisk da den norske regjeringen var på flukt fra den tyske invasjonsmakten. Her falt noen av Norges tapreste menn i aprildagene 1940 og det skulle gå veldig lang tid før de fikk den ære og oppmerksomhet som de fortjente.

Den 15. april 1940 gikk Kaptein Eiliv Austlid og en liten gruppe soldater til stormangrep på tyske fallskjermsoldater. Med dårlig utrustning og i møte med godt utstyrte tyske soldater, som var i gravde stillinger, var det så å si et selvmordsangrep.

Etter krigen ble dette, mye takket AP-giganten Trygve Lie sin fremstilling av hendelsene, fremstilt som en dumdristig og uaktsom handling fra de norske vernepliktige soldatene. I lang tid var dette den offisielle historien om Eiliv Austlid. Hans strategiske valg hadde satt den norske regjering i fare.

Eiliv Austlid ble tildelt landets høyeste utmerkelse, krigskorset for heltemodig innsats, 2. oktober 2009. /Foto: WikipediaEiliv Austlid ble tildelt landets høyeste utmerkelse, krigskorset for heltemodig innsats, 2. oktober 2009. /Foto: Wikipedia

Først lang tid etter ble dette rettet opp og den virkelige historien kjent. Eiliv Austlid ble tildelt landets høyeste utmerkelse, krigskorset for heltemodig innsats, 2. oktober 2009.

Det viste seg at de norske soldatene ikke ble tatt i et bakholdsangrep, men at de gikk til angrep på de tyske stillingene og at dette selvmordsangrepet ga den norske regjeringen, som var i et bilfølge noen hundre meter unna, tid til å flykte.

Uten denne innsatsen ville regjeringen med stor sannsynlighet hatt vansker med å unnslippe. Takken for Eiliv Austlid var at han i lang tid ble fremstilt som dumdristig, uansvarlig og direkte en fare for regjeringens flukt.

Les også: Svenske Bulldogger til norske ølhunder

Det er lenge siden krigen nå, men på Skeievoll kjenner man historiens sus. Heldigvis er det hyggeligere ting som skjer der i dag. Her er det ikke kuler som suser, men humlesus. Det skyldes en driftig og aktiv brygger fra Nederland som har gjort den gamle bygningen om til et vassekte mikrobryggeri.    

Ølbrygger Hubertus Johannes Huijs kom til Norge i 2007 med familien sin. Som mange andre nederlendere var det drømmen om mer plass, mer tid og norsk natur som lokket. Selv om det var godt med plass, lite bilkøer og flott natur så manglet det noe – godt ølutvalg. Dermed startet det som skulle bli fulltidsjobb fra 2013.

Etter å ha brygget eget øl på hobbybasis gikk det over til større produksjon i et lite vertshus– og tilslutt ble det et ølbryggeri i gymsalen på den gamle skolen. Resten av huset har blitt hjem for familien. Dermed er det ikke snakk om bilkøer på tur til jobb lenger. 

Les også: Fra AC/DC-lager til landhandel-ale

Nå bobler det i de nye tankene i den gamle skolebygningen. Her brygges belgiskinspirerte øl med en kreativ vri fra en nederlender som har valgt Dovre som bosted. I seg selv er dette spennende nok til å vekke interesse hos enhver ølnerd. Vi har smakt på tre øl tryllet frem på Dovre.

Hubertus Hafelløl

Dette er et saisoninspirert brygg i butikkstyrke. Ølet er lyst gyldent, litt tåkete og har et flott hvit skum. Duften er krydrete, brødaktig med litt honning, blomster og et ørlite preg av røyk. Smaken har en del sødme, en krydrete bitterhet og en litt tørr finisk.

Litt appelsin og melon finnes også i denne. Dette er et øl som er forfriskende elegant og lett, men som samtidig har litt ekstra i forhold til at det er et butikkøl.

Burde fungere godt til spekemat og som en forfriskning på en god sommerdag. Haffeløl skremmer ikke noen med ekstreme smaker, men er balansert og behagelig.  

Hubertus Hafelløl – alkohol 4,7% - 0,33 l – butikkøl

Les også: Noen smakstips til helgekosen

Hubertus Raudøl

Denne er, som navnet antyder, rød i fargen og har et skum med bruntoner. Duften preges av fruktighet, krydder og karamell. Eple, bær og tørkede frukter finner man også. Smaken

er krydrete, maltig, karamellaktig og smak av frukter og bær. Ølet har en fin bitterhet og er litt tørr i avslutningen. Perlende og frisk, men samtidig maltig nok til å fungere som et matøl. Dette ølet er i butikkstyrke og mangler dermed litt av den fylden som gjerne kommer med litt styrke. Dette ølet burde få en litt sterkere storebror.

Hubertus Raudøl – alkohol 4,7 – 0,33 l – butikkøl

Hubertus Grøftøl

Dette er et kraftig og sterkt øl fra Hubertus. Ølet er lyst gyldent, noe tåkete og har et lavt hvitt skum med godt hold. Dufter av brød, blomster, noe sitrus og en anelse røyk.

Smaken er frisk og maltig, og bringer tankene mot klassiske belgiske blond ales. Har en finslepen bitterhet, litt krydrete ettersmak og et hint av honning. Dette er et øl som varmer godt med sine 8,5 %. Man kjenner noe preg av den høye alkoholprosenten, men en sødmefylt avslutning balanserer dette fint.

Hubertus Grøftøl  er en riktig trivelig belgisk trippel fra Dovre.  

Hubertus Grøftøl – alkohol 8,5 – 0,33 l

Hubertus bryggeri produserte også et flott juleøl i fjor. Se opp for dette bryggeriet når det blir tid for juleøl igjen.

Den belgiske påvirkningen er sterkt tilstede i ølet fra Hubertus bryggeri. Det vises også på de fine flaskene som man ofte ser fra belgiske bryggerier.

Samtidig er det et særpreg over disse ølene, en liten nyanse, som gjør de litt ekstra spennende og smaksrike. Kommer du over disse flaskene så bør du prøve dem.

Helse og livsstil
Populært