Den nye orgasmestatistikken alle kvinner burde lese

ORGASMEKODEN: Hva skal til for å komme når du har sex med kjæresten? Sexolog Siv Gamnes oppfordrer til at du forsøker å prøve deg frem. -Liker du det hardt eller mykt? Fort eller sakte? Prøv å gjenskape noe av det du gjør alene sammen med partneren, sier Gamnes.
ORGASMEKODEN: Hva skal til for å komme når du har sex med kjæresten? Sexolog Siv Gamnes oppfordrer til at du forsøker å prøve deg frem. -Liker du det hardt eller mykt? Fort eller sakte? Prøv å gjenskape noe av det du gjør alene sammen med partneren, sier Gamnes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Livet er ikke rettferdig, gitt, heller ikke når det kommer til orgasmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har hørt om gapet mellom kvinners og menns lønn, men det finnes et gap som er enda større: Forskjellen mellom hvor ofte menn og kvinner får orgasme.

I en ny undersøkelse av 2300 kvinner utført for det amerikanske kvinnebladet Cosmopolitan, oppgir 57 prosent av kvinnene at de ofte eller alltid får orgasme med partneren sin. Samtidig forteller de at partnerne kommer i 95 prosent av tilfellene.

Sexolog Siv Gamnes har i over 20 år jobbet med fagområdet seksuell og reproduktiv helse ved Sex og samfunn – senter for ung seksualitet i Oslo, og de siste ti årene vært daglig leder av klinikken.

Les også: Vil at alle skal ha sex i kveld

Hun sier at det ikke har vært utført tilsvarende studier i Norge, men tror ikke forskjellene er store på tvers av landegrensene i den vestlige verden.

- Også norske, heterofile kvinner sliter med å få orgasme, det er det ingen tvil om, sier Gamnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener at dette blant annet skyldes mangel på kunnskap, både hos norske kvinner og menn. Og det til tross for at 70 prosent av jentene i undersøkelsen hadde fått sin første orgasme før de fylte 20 år.

- Vi må huske at kvinnens seksualitet har vært tema i knapt 150 år. Mannens tilfredsstillelse har alltid stått i sentrum. Det er derfor forståelig at vi henger litt etter, men absolutt ikke bra. Det er på tide at både menn og kvinner tar større ansvar.

Siv Gamnes er godkjent spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og har over 20 års erfaring innenfor feltet. Hun driver i dag sin egen praksis og gir råd og hjelp innen seksualitet og seksuell helse. Gamnes tilbyr rådgivning både til enkeltpersoner og par. Siv Gamnes er godkjent spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og har over 20 års erfaring innenfor feltet. Hun driver i dag sin egen praksis og gir råd og hjelp innen seksualitet og seksuell helse. Gamnes tilbyr rådgivning både til enkeltpersoner og par.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri hatt orgasme

På Kvinneguidens forum, som har over en halv million brukere i uka, diskuteres sex og orgasmeproblemer hyppig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Hvor vanlig er det egentlig for jenter å få orgasme? Jeg har nemlig ikke hatt det, tror jeg," skriver en bruker.

"Jeg har aldri opplevd vaginal orgasme under sex, men jeg kommer om klitoris blir stimulert," svarer en bruker som kaller seg Penelopee.

"Jeg får ikke orgasme av å bruke hånda. Skal jeg fikse det selv må jeg bruke vibrator på klitoris og en g-punkt stimulator, da kommer orgasmene på rekke og rad helt til jeg ikke gidder mer egentlig," kommenterer en annen.

Gamnes oppfordrer alle kvinner til å bli kjent med sin egen seksualitet, og hva som får deg til å komme.

- Orgasmen er vårt eget ansvar. Det holder ikke å regne med at partneren skal kunne gjette seg frem til hva vi liker. Kjenn etter hva som gjør deg kåt og hvordan du liker å bli tatt på. Det er bare du som kan lære opp din partner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig stimuli

I undersøkelsen kommer det frem at flere enn 7 av 10 av kvinner opplever at klitoris blir for lite eller for dårlig stimulert når de har sex med partneren. Det rimer godt med Gamnes' kunnskap på feltet.

- Det er helt avgjørende at både menn og kvinner forstår dette. Men det betyr ikke at man bare trenger å konsentrere seg om den lille tappen der de indre kjønnsleppene møtes, sier Gamnes og forteller at klitoris er større enn hva mange tror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Klitoris er faktisk nesten ti centimeter lang. Den går innover mot magen og deler seg i to bakover.

Ifølge Gamnes er det derfor mulig å få en klitorisorgasme selv om tappen ikke blir direkte stimulert.

- Faktisk kan det gjøre vondt å bli stimulert på selve tappen, fordi den er det mest følsomme organet i kvinnekroppen, sier hun.

I den nye undersøkelsen fra Cosmopolitan var det bare 15 prosent som oppga at de oftest fikk orgasme uten å stimulere klitoris når de hadde samleie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

All god sex handler om å slippe kontrollen, mener sexolog Siv Gamnes. Det gjelder spesielt hvis du ønsker en orgasme. Når du er anspent slår nemlig stresshormonene inn, og det blir umulig å nå klimaks. All god sex handler om å slippe kontrollen, mener sexolog Siv Gamnes. Det gjelder spesielt hvis du ønsker en orgasme. Når du er anspent slår nemlig stresshormonene inn, og det blir umulig å nå klimaks.

Et hestehode foran

Dessverre er ikke teori så enkelt å omsette i praksis. Bare 9 prosent av kvinnene oppga at de ofte fikk orgasme når partneren stimulerte dem med fingrene, mens 2 prosent oftest fikk orgasme når partneren stimulerte dem med et sexleketøy.

De fleste jenter må dermed, bokstavelig talt, ta ansvar for orgasmen i egne hender, også når de har sex med partneren.

- Jeg tror mange menn blir usikre, de greier ikke å sette seg inn i kvinnekroppen og hva den trenger. Dessuten blir mange søvnige og slitne etter at de kommer, og da frister det kanskje ikke å fortsette å tilfredsstille partneren, sier Gamnes og mener trikset er å bygge opp nok på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Cosmopolitans studie svarte halvparten av kvinnene at de følte de "nesten" kom, men ikke riktig klarte å komme seg over toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

32 prosent svarte at de tenkte for mye, eller var for opptatt av hvordan de så ut til å konsentrere seg om orgasmen.

- Selve samleiet trenger ikke å vare så lenge for at en kvinne skal få orgasme. Hvis hun er kåt nok, kan noen minutter være mer enn nok. Det er en myte at vi må ha samleie så lenge.

Men det er altså ingen god idé å begynne med samleie for å bli kåt.

- Da blir man fort sliten og utslitt, og det gjør det vanskelig å komme til toppen, sier Gamnes.

Hun foreslår at forspillet gjerne kan starte allerede ved frokosten.

- Det er om å gjøre å bygge opp en stemning. Mannen ligger gjerne et hestehode foran i kåthet, så kvinnen må varmes opp for at de skal nå mål samtidig, fastslår Gamnes og legger til at faking aldri er lurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Cosmopolitans undersøkelse hadde 67 prosent av alle kvinnene som ble spurt faket en orgasme.

- Da tror jo partneren at han gjør det riktige. Kvinner gjør seg en bjørnetjeneste ved å fake.

KVINNER KAN: Tallene tyder på at lesbiske kvinner får flere orgasmer enn heterofile kvinner. -Men det er ikke umulig å lære opp menn, vi må bare gjøre en innsats, mener Siv Gamnes. KVINNER KAN: Tallene tyder på at lesbiske kvinner får flere orgasmer enn heterofile kvinner. -Men det er ikke umulig å lære opp menn, vi må bare gjøre en innsats, mener Siv Gamnes.

Lesbiske nyter mer

Utfordringen er altså å forstå hva som får kvinner til å komme, og her har de som tenner på eget kjønn en vesentlig fordel.

Ifølge en studie publisert i 2014 i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine, har lesbiske kvinner flere orgasmer enn heterofile. Ifølge Gamnes handler dette om at to kvinner naturlig kjenner hverandres kropper bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du er i samme båt og forstår hva den andre trenger. Da er det lettere å slippe kontrollen, sier Gamnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjønnsforsker Wencke Mühleisen tror også at det kan være større frihet i likekjønnede relasjoner.

- Du slipper unna heteroforholdets mange forventninger og normer for hvordan menn og kvinner ideelt sett bør være, sier Mühleisen og legger til at frigjorte kvinner som tar initiativ, ofte støter på mer moralisme enn menn.

Hun forteller om flere undersøkelser blant norsk ungdom som viser at det ikke gir kvinner status å være seksuelt opplyste og aktive.

- Ta begrepet hore, for eksempel. Det er et skjellsord som rammer seksuelt aktive kvinner. Vi har ikke tilsvarende stigmatiserende begrep for menn. Du skal ikke se bort fra at dette har en sammenheng med disse tallene.

Orgasmejag og pornoindustri

For det er ikke til å stikke under en stol at kulturen vi lever i ofte blir med inn på soverommet. Mühleisen er også skeptisk til den oppmerksomheten orgasmen får, og hvor mye press det er på å komme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Seksualitet har gått fra å være tabu for noen tiår siden, til å ligne et påbud. Som del av et kommersielt vellykkethetsregime, skal vi ta mineraler, bygge muskler og telle orgasmer.

Gamnes tror også at orgasmen har fått et for godt rykte.

- Orgasme kommer i alle former og er ikke alltid altoppslukende. Flere av mine klienter tror ikke de får orgasme, men så gjør de faktisk det, den er bare ikke så kraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En viktig grunn til at kvinner ikke når klimaks , handler dessuten om behovet for kontroll, mener Gamnes.

- Mange kvinner slår på en slags kontrollmekanisme. De prøver å kontrollere kroppen sin i stedet for å la kroppen jobbe selv. Da er det vanskelig å nå klimaks. Det er viktig å huske på at orgasmen endrer seg fra gang til gang, alt ettersom hvor sliten, glad eller kåt man er.

Gamnes understreker at mangel på orgasme kan føre til at sex blir forbundet med noe negativt. Samtidig er det viktig å huske på at sex er mer enn å nå klimaks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det handler om å være i nytelsen, da kommer ofte orgasmen av seg selv.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook

Cosmopolitans orgasmeundersøkelse

Cosmopolitan spurte nylig 2300 amerikanske kvinner i alderen 18-40 om deres forhold til orgasme. Her er noen av funnene:

  • 57% kvinner får orgasme alltid eller nesten alltid når de har sex med en partner.
  • 95% sier at partneren deres nesten alltid eller nesten alltid får orgasme.
  • 78% sa at de trodde partneren var opptatt av å gi dem orgasme.
  • Likevel har 72% opplevd at mannen har nådd klimaks uten å stimulere dem videre.
  • 67% av kvinnene har faket en orgasme.

Kilde: Cosmpolitan Magazine US

Les også:

- Menn kan få orgasme ved å legge en fuktig finger på kanten av penishodet Alt du vil vite om å gå bakveien

Nei, du får ikke mer lyst på sex av porno

Denne saken er opprinnelig publisert hos Klikk.no