Denne maten gir deg glødende hud

FIN HUD FÅR DU AV: Blant annet mandler, paranøtter, laks og annen fet fisk, fullkorn, tran og myke plantemargariner. FOTO: Jenny Mina Rødahl, Petter Berg, Bjørn Inge Karlsen og Möllerens
FIN HUD FÅR DU AV: Blant annet mandler, paranøtter, laks og annen fet fisk, fullkorn, tran og myke plantemargariner. FOTO: Jenny Mina Rødahl, Petter Berg, Bjørn Inge Karlsen og Möllerens
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør ikke slurve med vitaminene og mineralene hvis du vil ha vakker hud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Seks tips for en strålende hud
  • Bruk solfaktor hver dag. Selv på overskyete dager kan strålingen skade huden. Og husk hender og hals!
  • Bruk gjerne en solskjerm eller caps om sommeren.
  • Drikk lite alkohol, alkoholen trekker fuktighet ut av huden. Et glass rødvin av og til er likevel i orden.
  • Ikke spis svært fet mat slik som potetgull, frityrstekt mat og sjokolade. Du får mindre plass til den sunne maten som gjør huden ung, samtidig som du lett kan få kviser.
  • Ikke røyk! Unngå også å være passiv røyker, det skader huden.
  • Velg koffeinfrie drikker, koffein kan forstyrre væskebalansen og virke uttørrende i store doser.

Kilde: Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog i BAMA Gruppen AS

Hvis du ønsker en virkelig fin hud, bør du begynne innenfra. Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forklarer hvorfor akkurat omega-3, omega-6, selen og vitamin E kan få huden din til å gløde.

Omega-3 og omega-6

– Mange med fet hud prøver å kutte ned på det aller meste av fettet i kosten, men resultatet er gjerne enda fetere – eller mer betent – hud enn før, sier Arsky.

Har du fet hud, er det spesielt viktig at du får tilstrekkelig med de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6.

– Disse fettsyrene inngår som viktige byggesteiner i huden, og hver eneste hudcelle er avhengig av å få tilført omega-3 og omega-6. Det essensielle fettet er også med på å holde skadelige stoffer ute, på samme måte som det holder fuktigheten på plass i huden.

Huden er nemlig avhengig av god fukt for å se frisk ut.

– Fordi det essensielle fettet også er med på å dempe betennelsesreaksjoner, vil huden din se bedre ut med omega-3 og omega-6 i kosten, sier Arsky.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder til omega-fettsyrer: Fet fisk, tran, planteoljer, nøtter, frø, fullkorn, myke plantemargariner.

Selen

Sporstoffet selen er en antioksidant som hjelper vitamin E i forsvaret av kroppen vår, huden også. Selen har også en spennende tilleggseffekt på huden vår.

– Studier har vist at et godt seleninntak kan beskytte huden mot de ultrafiolette, kreftfremkallende strålene fra solen, sier Arsky.

– Hudceller med lave nivåer av selen ble i større grad utsatt for oksidativt stress, noe som kan resultere i uhemmet cellevekst og kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder til selen: Sjømat, fullkorn, hvete, paranøtter.

Vitamin E

Vitamin E går også under navnet foryngelsesvitaminet, fordi det har en svært beskyttende effekt på alle kroppens celler - også på hudcellene.

– Vitamin E beskytter cellene mot for tidlig død og holder deg dermed yngre lenger. Vitamin E finnes i celleoverflaten og forhindrer at cellen harskner ved selv å la seg utsette for harskning, sier Arsky.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harskning kan oppstå som følge av naturlige prosesser i kroppen, men også om du utsettes for forurensning eller sigarettrøyk - din egen eller andres.

– Vitamin E sparer fettet i cellen, og cellen holder seg frisk og lever lenger. Fordi vitamin E brukes opp i denne prosessen, bør du få i deg vitamin E gjennom kosten hver dag.

Kilder til vitamin E: Hvetekim, hvetekimolje, nøtter, mandler, frø.

Drikk nok vann!

Et tilstrekkelig væskeinntak er viktig for et friskt og ungt utseende.

– Vann er den største bestanddelen i kroppen vår. Kvinner inneholder omtrent 50 prosent vann, og et aldringstegn er at vi blir tørrere, også i huden, sier Arsky.

Du kan sjekke det selv ved å klype tak i en liten hudfold på hånden din. Jo saktere hudfolden glattes ut igjen, jo tørrere er du i kroppen. Dette kan brukes som et tegn på uttørring (dehydrering), men er også et aldringstegn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pass derfor på å drikke rikelig gjennom dagen, slik at ikke huden mister spensten. Det beste er selvsagt å drikke vann, vanlig springvann eller mineralvann uten smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En annen god kilde til væske er å drikke grønn te - ikke bare får du i deg vann, du får også en stor mengde katekiner som virker antiinflammatorisk og beskytter celleoverflatene. To fluer i ett smekk!

Plantebaserte ingredienser

Når du skal velge hudpleie er det også noen ingredienser du kan se etter.

– I dagens hudpleiemarked florerer det av botaniske ingredienser. Ikke alle har bevist effekt, men det finnes noen lovende anti-aldringsingredienser, sier lege og hudekspert Rolah O. Lønning.

Lønning driver den internasjonale hud- og skjønnhetsbloggen ROKderm.com. Hun har flere års erfaring med problemstillinger innen hud, kosmetikk og estetisk medisin, og praktisk erfaring fra hudavdelinger i Norge, London og Ungarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan du se etter når du velger hudpleie:

1. Grønn te har vist seg å beskytte mot en rekke negative effekter fra UV-stråling. Husk å kombinere med en annen antioksidant, som for eksempel vitamin E, for god effekt.

2. Druekjerne-ekstrakt bedrer sårhelingen, og beskytter mot UV-skader.

3. Ferulsyre beskytter godt mot UV-stråler, spesielt i kombinasjon med vitamin C og E.

4. Gurkemeie (kurkumin) er en relativt ny ingrediens som jeg tror vi vil se mer til i årene som kommer. Den har en kraftigere antioksidanteffekt enn vitamin E, og har vist god effekt i å redusere rynker. Effekten ligner den vi får av resveratrol, som blant annet finnes i rødvin.

5. Silymarin fra mariatistel og granatepleekstrakt er begge anti-inflammatoriske, antioksidative og kreftforebyggende. Brukt i solkremer øker de beskyttelsen mot kreftutvikling som følger UV-stråling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Kanel virker positivt på fibroblastene som er ansvarlig for kollagenproduksjonen.

7. Dill og humle motvirker slakk, løs hud og strekkmerker.

8. Lakrisrot er en trygg og effektiv hudlysnende ingrediens.

Dette kan gi dårlig hud

– Potetgull, sjokolade, wienerbrød og andre godsaker er ofte fulle av fett. Det samme gjelder smør, fete meieriprodukter, pølsemat, salami, bacon og så videre, sier Arsky.

Selv om du ikke kan spise fettfritt for å få en flott hud, bør det være riktig type fett. Alle matvarene nevnt ovenfor inneholder mye mettet fett.

– Har du mye mettet fett i kosten, bør du redusere mengden av dette og bytte ut med litt umettet fett. Denne typen mykt fett holder huden smidig og ”smurt” innenfra.

Les også:

Hudlidelser kan fortelle mye om helsen din

Slik bremser du hudens aldring

Riktig mat kan hjelpe på dette

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.