Slik reagerer fosteret på mors sigarett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjærer grimaser på bildene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Røyking og konsekvenser for barnas utvikling

I de tre første månedene dannes og utvikles de indre organene. Røyking øker risikoen for lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Lav fødselsvekt betyr ikke at fødselen blir lettere, men at viktige organer, som lungene, kan bli mindre utviklet. Slik øker risikoen for luftveisinfeksjoner i de første leveårene, og det kan gi vedvarende problemer helt frem til voksen alder. Røykfritt svangerskap reduserer risikoen for gjentatte luftveisinfeksjoner og astma.

Omfattende forskning viser at risikoen for krybbedød øker hvis mor røyker under svangerskapet. Hvis en av foreldrene røyker, bør de ikke sove sammen med barnet på grunn av økt risiko for krybbedød.

Kilde: Helsedirektoratet

At det å røyke og være gravid er en særdeles dårlig kombinasjon, er allmenn kjent.

Nå viser forskere bilder av fosteres reaksjoner på mammas sigarett. Håpet er at flere kvinner skal la røyken ligge når de er gravide.

På bildene, som er laget ved hjelp av 4D-ultralyd, ser man at fostrene ser ut til å skjære grimaser når mamma fyrer opp en sigarett, skriver The Telegraph.

Doktor Nadja Reissland ved Durham University har studert 20 vordende mødre på James Cook University Hospital i britiske Middlesborough.

Fire av de gravide røyker i snitt 14 sigaretter per dag.

Etter å ha studert bilder fra ukene 24, 28, 32 og 36 at fostrene som hadde røykende mødre viste tydelig tegn til at de tok mer på seg selv og hadde mer bevegelse med munnen enn fostrene til ikke-røykerne.

Studien viser indikasjoner på at babyer med røykende mødre kan få forsinket utvikling av sentralnervesystemet.

I England røyker 12 prosent av alle gravide kvinner. Myndighetene jobber aktivt for å få ned dette tallet.