Bli kvitt røykluktaGenialt triks for å bli kvitt røyklukt

TRIKS: På denne måten kan du trekke ut den dårlige lukten. © Ina Rosenberg Stavrum
TRIKS: På denne måten kan du trekke ut den dårlige lukten. © Ina Rosenberg Stavrum
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt du trenger er et håndkle, salmiakk og strykejern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste av oss vet at røyking er farlig, også selv om du bare røyker av og til.

Men det betyr ikke at vi aldri gjør det. Selv om det kun er noen få prosent som røyker daglig, er det en del som tyr til sigaretter på fest.

Og midt på vinteren er det ikke alltid man gidder å gå ut i kulda.

Dessverre hjelper det ikke så veldig å henge med overkroppen ut av vinduet: Røyklukt har en tendens til å sette seg uansett.

Få vekk røyklukt fra gardin

Gardinene, som ofte befinner seg midt i smørøyet, er kanskje spesielt utsatt for ekkel lukt dagen derpå.

Men vet du hvordan du best fjerner den?

KJAPT OG GREIT: Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice, gir følgende tips: 1) Bland ut Salmi i vann etter henvisning. 2) Dynk frottéhåndkle og vri det opp. 3) Legg håndkle over gardinet og stryk med strykejern med lav varme. © Ina Rosenberg Stavrum

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dypp et frottéhåndkle oppi en bøtte med vanlig salmiakk. Vri det opp og legg det oppå tekstilet som lukter vondt. Bruk strykejern og stryk over med lav varme. Da skal håndkle tiltrekke seg den vonde lukten, tipser Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

Salmiakk bidrar nemlig til å fjerne dårlig lukt. Skaar anbefaler derfor generelt å vaske de områdene som tåler det for å fjerne dunsten.

Når det kommer til tekstiler er lufting et godt alternativ. Eventuelt må det vaskes.

Male for å fjerne lukt

Rådgiver hos Teknologisk Institutt, Lena Furuberg, forteller at det er nikotinen i røyken som avgir den umiskjennelige lukten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man må først og fremst lufte godt og rengjøre vegger, tak og gulv. Dette må man rengjøre med et middel som har en pH på cirka ti-elleve. Prøv først på et lite område, for å forsikre deg om at ikke malingen blir med og overflaten blir skadet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter rengjøringen er det viktig å tørke godt, slik at overflaten ikke blir skadet av vannet.

FESTRØYK: Det skal ikke mange sigarettene til før hele rommet lukter røyk i lang tid etterpå. © FOTO: Thinkstock

- Noen ganger må man male over i tillegg, sier hun. Da kan det være greit å vite om kulltrikset, så man ikke bare ersatter en vond lukt med en annen.

Kan holde med ett produkt

Line Mercedes Åramnes, som leder kvalitet og opplæring i hjemmeservicetjenesten Citymaid, sier det ofte holder med ett produkt, selv i en leilighet eller lignende der det har blitt røkt inne.

Slike produkter har imidlertid ofte kort holdbarhet, og noen er forbeholdt profesjonelle rengjørere.

- Det kan holde lenge å bruke et produkt med bioteknologi som fjerner organiske luktbakterier. Dette sprayes på og «spiser» materialet som forårsaker lukten. Når bakteriene er «mette» blir de til ren luft. Her er det mange ulike produkter med ulikt design, men mange fjerner røyklukt effektivt, spesielt på tekstiler og møbler, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere produkter inneholder såkalt ONT-teknologi, som kapsler inn molekylene som gir dårlig lukt.

- Det brukes ofte i boligen hvor det har vært røkt i forbindelse med flyttevask ol. Dette er effektive metoder, og gir ofte gode resultater dersom lukten ligger i «overflaten», forteller Åramnes.

Fjerne lukt profesjonelt

Hun legger til at det er viktig å skille mellom de to ulike typene røyklukt: den som ligger i flekker og på overflaten, og den som har trukket inn i treverk og selve konstruksjonen.

- Dersom boligen er «innrøkt» over tid, og man vil fjerne dette permanent, vil jeg anbefale å ta kontakt med ett firma som spesialiserer seg på inneklima. Det er ikke alt som kan «vaskes vekk» og man får da større utbytte av å bruke litt andre metoder. Da må man ofte inn med maskiner og ekspertise som går litt ut over selve vaskejobben, sier hun.

Les også:

Syv kjemikalier som kan skade helsen din

Dette kan være grunnen til vond lukt på badet

Bli kvitt stekelukten på kjøkkenet

Denne saken er opprinnelig publisert hos Klikk.no.