Meny

Krigsheltens giftering returnert til familien etter 70 år

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Thompson ble skutt ned over Albania i 1944. Familien visste lenge ikke om han var død eller levende. 70 år senere har gifteringen hans dukket opp.

I oktober 1944 styrtet den 23 år gamle britiske soldaten John Thompsons bombefly i Albania.

Thompson og seks andre personer var om bord i bombeflyet, som deltok i et hemmelig oppdrag for de allierte under 2. verdenskrig. Det at oppdraget var hemmelig, gjorde det vanskelig for familien hans å finne ut hva som hadde skjedd med ham.

I flere tiår slet de med å finne ut om han var død eller levende, melder The Telegraph.

Det at Albania etter krigen fikk kommunistisk styre og ble en av de mest lukkede statene i Europa, gjorde ikke saken enklere.

Giftet seg like før han døde

Men mandag denne uken ble gifteringen som 23-åringen hadde på seg, da han styrtet i døden, returnert til familien hans i Storbritannia.

Det var hans 92 år gamle søster Dorothy Webster som fikk ringen overrakt.

I ringen stod inskripsjonen «John and Joyce». Thompson hadde giftet seg med Joyce Mozley bare måneder før han døde. Hun giftet seg på nytt etter krigen, og døde i 1995.

Se også: Rørende gjensyn 70 år etter at Helena reddet Mira

Funnet i 1960

Ringen ble funnet av en lokal mann allerede i 1960, ifølge The Telegraph.

Men han skal ha kviet seg for å ta kontakt med de kommunistiske styresmaktene, og tok den heller med seg hjem og gjemte den der.

Sønnen hans skal ha lenge ha forsøkt å finne ut hvem den tilhørte, uten hell. Men for to år siden fikk han napp da han var i kontakt med den britiske og den amerikanske ambassaden i Tirana. Og slik havnet ringen omsider hos den falne soldatens familie.

– 70 år har vi ventet. Vi kan ikke forstå at vi er her i dag og feirer dette. Faren min ville vært henrykt, sier Dorothy Webster ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også ABC Nyheters spennende historie om den norske spionen Reidar Myhre, EV13K.

Helse og livsstil
Populært