Meny

– Hvis du drikker en flaske Cola, er det som å spise alt dette sukkeret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du koker en halvliter Coca-Cola, sitter du igjen med en tykk, seig masse med sukkersirup.

Det er vel etablert at cola inneholder mye sukker. Denne videoen fra Makedonia viser hvor mye sukker det faktisk er i en halvliter med Coca-Cola.

– Mange mennesker spør: Hvorfor er brus så farlig for oss? Hovedgrunnen er sukkeret. Men hvor mye sukker er det egentlig i en flaske med Cola? For å finne ut av det, skal vi koke colaen og se hva som er igjen når alt vannet har fordampet, sier mannen i videoen.

Les også: – Kutt ned på sukker for å forebygge hjerte- og karsykdom

Seig masse med sukkersirup

Resultatet er foruroligende. For det som ligger igjen på bunnen av kjelen er en tykk, klisset masse med sukkersirup.

– Når du drikker en liten flaske cola, er det som å spise alt dette, sier mannen i videoen mens han skraper i massen i kjelen.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om George Prior (50) som drakk ti bokser Coca-Cola om dagen i 30 dager i et eksperiment som skulle vise hvordan leskedrikken påvirker kroppen. Han endte opp med å legge på seg 12 kilo.

Les også: – Brus med sukker kan gi tidligere menstruasjon

– Fører til 180.000 dødsfall årlig

Amerikansk forskning fra 2013 viser at så mange som 180.000 dødsfall på verdensbasis årlig kan knyttes til drikking av brus og sukkerholdig drikke.

Forskerne fra Harvard i University i USA beregner at et for høyt inntak av de sukkerholdige leskedrikkene bidrar til 133.000 diabetesdødsfall årlig, samt 44.000 dødsfall på grunn av hjerte-og karlidelser og 6000 kreftdødsfall.

De aller fleste dødsfallene kan tilskrives land der folk flest har middels eller lav inntekt, ifølge forskerne.

Det betyr ikke at nordmenn drikker lite brus. Tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at nordmenn foretrekker sukkerholdig brus. I 2014 drakk vi til sammen drakk 282 millioner liter sukkerbrus.

Les også: Drakk ti liter Cola om dagen - døde

Helse og livsstil
Populært