Disse gjør husarbeidet til en lek

PODCAST TIL ARBEIDET: Etter at jeg begynte å høre på podcast, går kjedelig husarbeid unna som en lek, skriver Foreldre-redaktør Mari Midtstigen. Foto: Privat
PODCAST TIL ARBEIDET: Etter at jeg begynte å høre på podcast, går kjedelig husarbeid unna som en lek, skriver Foreldre-redaktør Mari Midtstigen. Foto: Privat

Ni podcaster du ikke vil gå glipp av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mari Midtstigen:

Mari Midtstigen (34) er redaktør for Foreldre.no og modermagasinet Foreldre & barn.

Hun er utdannet journalist og har tidligere jobbet i Dagbladet, TV2, NRK og ELLE.

I 2005 ga hun ut reiseboka «Paradis».

Før hun kom til Foreldre.no jobbet hun som redaktør i Det Nye og Shape Up.

Samboer med Joachim og mamma til to jenter på tre og fem år.

Jeg har aldri vært særlig glad i å gjøre husarbeid, det er liksom bare så... KJEDELIG!

Men da jeg begynte å høre på podcaster, var det som om en ny verden åpenbarte seg.

En full skittentøyskurv ble plutselig en unnskyldning til å sette på meg hodetelefonene og bare forsvinne inn i min egen verden en times tid.

Aldri før har det vært så strøkent hjemme!

Derfor mener jeg at podcaster er Guds gave til oss småbarnsforeldre. Underholdning mens du har to hender ledig til å gjøre alt det gudsjammerlig kjedelige, men helt nødvendige som må gjøres i et hus.

(Og hvis du fortsatt synes husarbeidet tar for mye tid, her er tipsene som kutter ti husarbeidstimer i uken).

Jeg tør påstå at podcaster kan ha reddet forholdet mitt, siden det var på høy tid at jeg begynte å bidra litt på hjemmebane.

Her er mine beste anbefalinger:

1. RYDDE PÅ KJØKKENET:

Radioresepsjonen

Dette er min all time high favoritt-podcast som jeg har hørt på i mange år. Lettbeint underholdning som alltid får meg til å le. Jeg hører aller helst på torsdager fra høsten 2013-sesongen, for da var det vitsespalten, som egentlig bare gikk ut på at resepsjonistene leste opp grove vitser som lytterne sendte inn. Latterkrampe over oppvaskmaskinen.

Les også: – Mindre allergi med oppvask for hånd

2. SKRAPE PASTASAUS FRA TRIPPTRAPPSTOLEN:

Stuff you should know

For ekte nerder som meg er det lite som er mer tilfredsstillende enn å lære nye rare fakta om hvordan verden henger sammen. I denne podcasten fortelles det på en underholdende måte om alt fra nettgambling via sjøuhyrer til kanel.

3. RYDDE I UTEBODEN:

Serial

Dette er podcasten som alle snakket om i fjor høst, og har du ennå ikke hørt den har du noe til gode. Reporteren tar opp igjen etterforskningen på et drap på en ung jente i Baltimore for femten år siden. Jeg ble totalt hekta, og ble ofte stående helt stille og lytte mens jeg egentlig «ryddet» i ski og staver. Har du allerede hørt Serial? Sjekk ut dokumentarseriene The Jinx på HBO Nordic og The Staircase og The Staircase 2 (Den siste ligger på nrk.no)

Les også: Enklere å betale vaskehjelpen hvitt

4. FORSØKSVIS PARE SOKKER SOM HAR KOMMET BORT FRA HVERANDRE I VASK:

Ricky Gervais Podcast

Denne aktiviteten er vel det mest drepende kjedelige man kan gjøre, og jeg trenger all mulig motivasjon. Ricky Gervais er kanskje verdens morsomste mann, og hans grenseløse humor er det eneste som kan ta meg gjennom en slik økt: 500 enslige sokker som overhode ikke passer sammen. Hvor i huleste blir de av?

5. VASKE GULV:

Radiodokumentaren NRK P2

Å vaske gulv er en oppgave jeg faktisk liker, siden det er så meditativt og fysisk og lukter godt. Hvis jeg samtidig kan dykke ned i en fascinerende historie fortalt av Norges beste radiojournalister blir dette bedre enn en kveld på byen! Jeg liker godt sterke fortellinger som røsker og rører. Jeg føler at jeg lever om jeg feller noen salte tårer ned i skurebøtta. «En surrebukk på stjernehimmelen», «Fornuft og følelser» og «Pappa på perrongen» anbefales på det varmeste. De MÅ du høre!

Les også: Eddik gjorde sølvskjeen ren

6. SMØRE MATPAKKER:

Kitty och Pers föreldrapodd

Svenske Kitty Jutbring og Per Störby snakker rett fra levra om den uglamorøse hverdagen som småbarnsforeldre. Her diskuteres morgenkvalme, navnetrender, fødselsdepresjoner, sex, hormoner og hemorroider på en uhøytidelig måte. Perfekt for oss som lever midt i småbarnsboblen selv.

Med podcast på øret kan det faktisk være morsomt å ta oppvasken, skriver Foreldre-redaktør Mari Midtstigen. Foto: Privat Med podcast på øret kan det faktisk være morsomt å ta oppvasken, skriver Foreldre-redaktør Mari Midtstigen. Foto: Privat

7. GÅ UT MED PAPIRSØPLA:

Ted Talks Audio

Ted talks er forelesninger om «Ideas worth spreading» og gir deg tilgang til verdens mest inspirerende og innovative mennesker som snakker om temaer de brenner for. Ted talks finnes også som videoer, men de fleste fungerer oppsiktsvekkende godt som radio, siden det er foredragsholdernes stemme som bærer forelesningen. De er ofte så korte som fem-seks minutter, og passer supert for korte oppdrag som å gå ut med søpla. Sjekk ut «Why you should care about Whale poo» eller «The beauty and diversity of Muslim life».

Les også: Slik vasker du terrassen

8. SKIFTE SENGETØY:

Giæver og Joffen

Jeg elsker rent sengetøy, men det er jo drepen å måtte skifte dynetrekk på en uhåndterlig dobbeltdyne og legge på laken som alltid føles hakket for lite. For ikke å snakke om alle de irriterende, uformelige putene. Jeg trenger en kort podcast som får meg til å glemme det jeg driver med. I Giæver og Joffen oppsummerer VGs skarpeste og morsomste kommentatorer Anders Giæver og Fridtjof Jacobsen nyhetsuken sammen med gjester.

Les også: Roboter tar over i hjemmet

9. VASKE INNI STEKEOVNEN:

This American Life

Gjengen som sto bak Serial lager også dette ukentlige radioprogrammet der journalister går i dybden på et tema. Seriøs gravejournalistikk og personlige familiehistorier om hverandre. Alltid fortalt på en drivende god måte som gjør at du forsvinner helt inn i temaet. Episodene er minst én time lange, så derfor er de en glimrende anledning til å utføre oppgaver som i utgangspunktet er helt uoverkommelige, som å vaske inni ovnen.

Les også:

Vi har testet 19 vaskemidler - og det billigste er bedre enn det dyreste

Slik blir ettermiddagskaoset en hyggelig familietid

– Barn blir ikke bortskjemt av at familien har vaskehjelp

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no