«Petter» (4) var den eneste som ikke fikk komme i bursdagen

IKKE INVITERT: Gøy for dem som er invitert - trist å oppleve at man er den eneste som ikke er bedt i barnebursdagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
IKKE INVITERT: Gøy for dem som er invitert - trist å oppleve at man er den eneste som ikke er bedt i barnebursdagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er livredd for at det skyldes handikappet hans, sier moren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kamilla» ønsker å fortelle sin historie anonymt av hensyn til sønnen sin.

Da hun i forrige uke ankom barnehagen for å hente ham, var det bursdagsfeiring for en av jentene på samme alder. Tilfeldigvis kom også moren til denne jenta på samme tid.

– Da roper jenta til moren sin «Petter kan også komme i bursdagen min!», forteller «Kamilla».

– Moren til jenta ble veldig rar og hysjet på henne. Jeg regnet med at dette hadde noe med at sønnen min ikke hadde fått en innbydelse til barnebursdagen.

– Jeg smilte tilbake til henne og prøvde å vise at jeg forstod. Jeg regnet med at han ikke var invitert fordi de ikke leker så mye sammen, eller at hun kun hadde invitert jentene i avdelingen, forteller «Kamilla».

Les også: - Ingen grunn til å være mamma-masochist!

Kjente at hjertet sank

Et par dager senere får hun imidlertid høre av en venninne som også har barn i barnehagen, at ting ikke er helt slik hun tror. – Det viste seg at alle på det alderstrinnet var invitert - alle unntatt min sønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kjente at hjertet mitt sank litt når vi snakket om det. Tankene begynte å romstere oppi hodet mitt. Jeg kjente at jeg ble skuffet og lurte på hvorfor. Grunnen kan jo være så enkel at hun hadde glemt ham fordi de ikke leker så mye sammen. Det kan være så mange grunner som ikke er ment noe vondt med, men som mamma til et barn med handikapp begynte tankene å surre, forteller hun.

Mildt handikapp

«Kamillas» sønn har nemlig en mild grad av Cerebral Parese, som for ham innebærer at han har begrenset funksjon i høyre fot og arm. I de fleste situasjoner synes ikke handikappet så mye, men i situasjoner som påkledning og spising synes det mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men han er en veldig sosial gutt. Han leker med de fleste og har venner på lik linje med andre barn, legger moren til.

Les også: Når mor og far er funksjonshemmet

Ekstra sår

Som mor til et barn med handikapp, innrømmer «Kamilla» at hun nok er ekstra redd for at sønnen skal bli utestengt fordi han er litt annerledes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke at han ikke ble invitert på grunn av handikappet, men spørsmålet ligger allikevel og lurer i bakhodet mitt. Jeg ville blitt hjerteknust om jeg fant ut at det var årsaken, sier hun.

- Alle bør invitere likt!

Usikkerheten har fått henne til å lure på om hun burde konfrontere bursdagsbarnets mamma. Hun synes det er vanskelig, så hun har bestemt seg for å ta en samtale med barnehagen som ikke har klare regler rundt dette med bursdagsinvitasjoner.

– Jeg vil be dem om å oppfordre alle til å invitere likt. Vi bør tenke over hvem vi inviterer og prøve å få med alle, slik at ingen blir utestengt. Jeg skal også ta dette opp på et foreldremøte.

– Selv vil jeg ikke være grunnen til at en annen mamma sitter og lurer på hvorfor hennes barn ikke var invitert i mitt barns bursdag, sier hun.

Les også: Dette vil ikke danske barnehageansatte gjøre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldreregler for bursdagsinvitasjoner:

  • Be alle jentene eller guttene på samme alderstrinn, på samme barnehageavdeling eller i samme klasse
  • Be hele avdelingen, hele klassen eller evt. hele gruppen som klassen er delt inn i.
  • Hvis du er i tvil om hvem du skal invitere og ikke - be om råd fra barnehage eller skole i forkant.

Viktig å ikke ekskludere

Førskolelærer Elin Amlien Lorentzen er ikke ukjent med denne problemstillingen og sier det er vi voksne som har ansvar for hvem som inviteres til bursdagen. Hun mener det er svært viktig at man ikke ekskluderer barn med spesielle behov og utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De skal selvfølgelig bes! Hvis det på noen måter blir vanskelig for vertskapet å dekke barnets behov, så finnes det løsninger. Det er jo ikke noe problem om mamma eller pappa til barnet blir med på festen, snakk med dem på forhånd, de ser ofte løsninger der du ser praktiske utfordringer, sier Lorentzen.

– Tenk nøye gjennom hvem som skal bes, sørg for at ingen føler seg ekskludert og gjør bursdagen til en fin opplevelse for alle barna som kommer, råder førskolelæreren.

Les også: Barna våre vil alltid være barn

Ikke spesielt utsatt

Seniorrådgiver Randi Væhle i CP-foreningen sier de ikke opplever at deres medlemmer er spesielt forbigått i forbindelse med bursdager. Hun oppfordrer imidlertid til mer kommunikasjon mellom foreldrene, da hun tror det i mange tilfeller handler mye om åpenhet rundt barnets utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom foreldre er usikre på å be et barn med funksjonsnedsettelse i bursdagen, vil vi anbefale dem å ta kontakt med foreldrene til den det gjelder og få tips til hvordan det kan løses, sier hun.

– Dersom viljen er tilstede lar det seg som regel løse. Dersom dette tvinges fram er det vel lite sannsynlig at det vil bli noen god opplevelse for barnet. Vi tror dette handler mer om usikkerhet enn uvilje, legger hun til.

- Ta det opp med foreldrene!

Enkelte barn har fysiske utfordringer som vanskeliggjør det å være med hjem til andre, både i bursdager og i andre sammenhenger. Væhle forteller at akkurat dette spørsmålet ble tatt opp på en av CP-foreningens samlinger.

– Et av forslagene som kom opp var at man for eksempel kunne oppfordre til å benytte andre lokaliteter enn et hjem. Man kan for eksempel ta det opp i foreldremøter, for å få forståelsen for behovet. Det handler om informasjon og samarbeid, sier hun.