– Korte blunder kan motvirke negative helseeffekter av lite søvn

– NYTTIG BLUND: Lite eller dårlig søvn kan gi både fysiske og psykiske plager. En liten fransk studie antyder at en kort blund kan utligne noen av de negative effektene av søvnmangel i kroppen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– NYTTIG BLUND: Lite eller dårlig søvn kan gi både fysiske og psykiske plager. En liten fransk studie antyder at en kort blund kan utligne noen av de negative effektene av søvnmangel i kroppen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Søvnmangel er ikke bra for helsen, men en blund etter en dårlig natt kan begrense skaden, antyder en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De senere årene har det kommet en rekke studier som viser at dårlig søvn kan gå utover helsen, både på kort og lang sikt.

Blant annet er det slik at folk med søvnproblemer har større risiko for å utvikle kroniske sykdommer, som fedme og diabetes. Søvnmangel virker inn på både konsentrasjon, hukommelse, og dermed læringsevne, i tillegg til at risikoen for angst og depresjon øker.

Særlig har skiftarbeid og nattarbeid vært i forskernes søkelys, med tanke på hvordan et slikt arbeids- og søvnmønster påvirker helsen.

Nå har franske forskere i en liten studie undersøkt hvorvidt en kort blund på dagtid kan beskytte mot noen av de negative helseeffektene som følger av lite nattesøvn.

Resultatene fra den lille studien, som inkluderte elleve friske menn i alderen 25-32 år, antyder at en blund kan bidra til å normalisere nivåene av hormoner som er involvert i stress- og immunfunksjoner i kroppen.

– Våre data antyder at en blund på 30 minutter kan reversere den negative effekten en dårlig natts søvn har på hormonene våre, sier en av forskerne bak studien, professor Brice Faraut ved Université Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité, i en pressemelding.

Les også: – Skiftarbeid gir søvnproblemer

Fikk bare to timer søvn

Studien som er publisert i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, skal ifølge forskerne være den første av sitt slag.

Deltagerne ble delt inn i grupper og deltok i to runder med søvntesting i et søvnlaboratorium, hvor måltider og lys ble strengt kontrollert.

I den ene runden fikk mennene sove bare to timer i løpet av en natt.

I den andre runden fikk de lov til å ta to halvtimelange blunder dagen etter en natt med bare to timer søvn.

Hver av de tre dager lange testrundene begynte med en natt der deltagerne tilbragte åtte timer i sengen, og ble avsluttet med en natt der de fikk hente seg inn med så mye søvn de ønsket.

Les også: - Søvnmangel svekker den moralske dømmekraften

Endringen utlignet av blund

Forskerne analyserte deltagernes urin og spytt for å se på hvordan lite søvn endret hormonnivåene deres, og hva som så skjedde etter at de fikk lov til å blunde.

Undersøkelsen viste at etter en natt med lite søvn, hadde mennene 2,5 ganger økning i nivåene av noradrenalin, et hormon og en nevrotransmitter som er involvert i kroppens Flight-fight respons på stress. Noradrenalin øker kroppens hjerterytme, blodtrykk og blodsukker.

Forskerne fant ingen endring i noradrenalin-nivået da mennene hadde fått ta seg en blund etter en natt med lite søvn.

Søvnmangel påvirket også nivåene av interleukin-6, et protein som har såkalt antivirale egenskaper, i deltagernes spytt.

Nivåene av proteinet falt etter en natt med lite søvn, men holdt seg normale dersom deltagerne fikk lov til å hente seg inn med en blund. Dette antyder at blunder kan være bra for immunforsvaret, mener forskerne bak studien.

Les også: - Høneblund bra for hukommelsen

– Må finne løsninger for skiftarbeidere

Forskerne mener funnene er viktige med tanke på grupper i befolkningen som stadig har et uheldig søvnmønster, som skiftarbeidere og nattarbeidere. De understreker at det er viktig å finne gode løsninger for disse gruppene.

I en britisk studie som ble publisert i fjor, viste forskerne at det å jobbe på natten skaper en skadelig forstyrrelse helt ned på DNA-nivå.

Les saken: – Nattarbeid skaper kaos i kroppen

Flere med søvnproblemer

Ifølge en norsk studie fra i fjor er det stadig flere nordmenn som sliter med innsovning eller med å sove natten gjennom.

På ti år har antallet som har slike problemer økt med over 150.000, ifølge studien fra Universitetet i Bergen.

Les saken: Økning av søvnvansker blant nordmenn

Personvernpolicy