Meny

Giftige kjemikalier funnet i pelsen på flere barneklær

GIFTIGE PELSPRODUKTER: Nå er det funnet kreft- og allergifremkallende stoffer i flere pelsprodukter som brukes på barneklær. Forbrukerrådet håper på strengere regulering. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pelsprodukter kan gi barna kreft og allergier.

Joda, småbarn ser nusselige ut med vinterdresser med pelskant rundt hetten.

Men ikke alle foreldre er klar over at det brukes giftige kjemikalier for å holde pelsen så fin. En undersøkelse utført av det tyske forskningslaboratoriet Intertek presentert av den danske dyrevernsorganisasjonen Anima avslører funn av giftige kjemikalier i pelsen hos seks av ti merker de testet.

Kjemikaliene det er snakk om er blant annet formaldehyd, PAH, krom og NPEO.

Disse kjemikaliene kan være kreftfremkallende, allergifremkallende og hormonforstyrrende. Kanskje ikke det man vil at småtassen skal ha nær ansiktet?

Les også: – Styr unna disse parfymene til barn

Overrasket over mengden

– Vi er ikke overrasket over at det brukes kjemikalier i bevaringsprosessen til pels, men ble noe overrasket over mengden og hvilke typer tungmetaller de bruker, sier informasjonsansvarlig Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

– Det er ganske skremmende hvor lite kontroll det er med dette. Denne prosessen foregår stort sett i Asia, og ofte i Kina. Vi vet fra før at pelsindustrien ikke er miljøvennlig, og at det ligger mye lidelse hos dyrene bak denne industrien, men denne undersøkelsen understreker hvorfor man som forbruker bør styre unna, sier Efskind.

Les også: Dyre barneklær har ikke bedre kvalitet enn billige

Hun synes det er trist å se barn som går med pelsprodukter, nettopp på grunn av lidelsen som ligger bak, men nå også fordi pelsen kan være helseskadelig.

– Barn har hetten nært ansiktet, hvor den kommer i kontakt med huden, og barnet kan få deler av pelsen i munnen. Jeg hadde aldri turt å la barnet mitt ha på seg denne typen plagg, og vi i Dyrevernalliansen vil selvfølgelig anbefale småbarnsforeldre å styre unna klær med pels - både til barna sine og til seg selv, sier Efskind.

Barn er ekstra sårbare

– Giftstoffer og skadelige kjemikalier hører ikke hjemme i produkter til spedbarn og barn. Ingen er mer sårbare for skadelige kjemikalier enn barna, sier fagdirektør for mat og handel Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Les også: Dette gir godt immunforsvar

– I disse babyproduktene er det funnet både kreftfremkallende stoffer, hormonforstyrrende stoffer og stoffer som er sterkt allergifremkallende. Det er svært bekymringsfullt. Det viser at barna våre er for dårlig beskyttet mot giftstoffer i hverdagsprodukter, sier Instefjord.

Han forteller at det er en umulig oppgave for foreldre å styre unna giftstoffene, fordi de er usynlige og produktene er uten merking eller innholdsdeklarasjon. Derfor jobber Forbrukerrådet for strengere regler, slik at det ikke blir lov å bruke så mange skadelige stoffer i klær.

– I tillegg må det bli pålagt å deklarere de skadelige stoffene som tillates brukt. Det finnes noen miljømerkede klær på markedet hvor det ikke er lov å bruke de verste stoffene, men dessverre er det altfor langt imellom de miljømerkede plaggene i butikkhyllene, sier Instefjord.

Les også: Slik sparer du flere tusenlapper i måneden

Et økende problem

Skadelige stoffer i hverdagsprodukter er en alvorlig bekymring og et økende problem.

Instefjord mener at det trengs strengere regelverk, bedre produktinformasjon og mer tilsyn og kontroll med varene i norske butikkhyller for å beskytte barna bedre mot skadelige stoffer i klær, leker, sko og utstyr.

– Forbrukerrådet har jobbet lenge med styrket forbrukerbeskyttelse på dette området. Tidligere denne uken ba et samlet norsk storting regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for en giftfri forbrukerhverdag. Det er en stor forbrukerseier, sier Instefjord.

En god handlingsplan vil sikre mer tilsyn og kontroll med giftstoffer i produkter og bedre forbrukerinformasjon.

– I tillegg må planen sikre at  norske myndigheter legger mer press på EU for å få til et strengere regelverk på området, slik at barna får en mer forsvarlig beskyttelse, sier han.

Les også: Nakenblemme i barnekatalog

Lav risiko for helsefare

Miljødirektoratet forholder seg til, og henviser til, regelverket som i dag finnes for produkter.

Dette regelverket gjelder både ved produksjon, import, eksport og omsetning av produkter.

Når produktene kan vaskes innen de skal brukes er det lov med høyere verdier av kjemikaliene, men pels kan ikke vaskes og derfor forblir verdiene uendret.

Kjemikaliene kan ifølge rapporten til Anima omdannes til gass og komme inn i kroppen gjennom innpust og via huden.

Likevel sier seksjonsleder for produktseksjonen i Miljødirektoratet, Cecilie Kristiansen, at det generelt er lav risiko for helsefare ved bruk av disse produktene i testen.

– Det er lave mengder av stoffene og dermed sannsynligvis lav eksponering for stoffene. Men for barn under to år er det generelt strengere krav for blant formaldehyd, noe som betyr 30 mg per kilo tekstil. Flere av produktene i testen hadde over tre ganger så høye verdier av denne kjemikalien, sier hun.

Les også: Lindex-dress med bly i knappene

FARLIG FOR BARNA: Barna har pelsen tett på ansiktet og kan få i seg giftige kjemikalier. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.comFARLIG FOR BARNA: Barna har pelsen tett på ansiktet og kan få i seg giftige kjemikalier. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Les også:

Sover babyen din hele natta, er det neppe fordi du har gjort alt riktig

Hjelp barna gjennom angsten

– Hvem ville vel gitt toåringen sin en drink?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært