Meny

Arkitektur og gjenbruk:

Du gjetter ikke hva dette huset er laget av

SHIPPING-CONTAINER: Hadde ikke råd til en etasje til - slik løste arkitekten problemet. Foto: Aidan Monaghan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkitekten hadde ikke råd til å bygge andre etasje. Det forandret alt.

Det er lett å la seg rive med når det skal bygges hus. Vi skulle bare så gjerne hatt litt ekstra plass her, og kanskje litt ekstra oppbevaring der.

Og hva med å bare slenge på et ekstra rom når man først er i gang? Eller til og med en etasje til.

Drømmene stoppes som regel bare av lommeboken eller bygningsforskrifter.

Men hva gjør du om pengene ikke strekker til for å realisere drømmehuset? Gir du opp? Eller vrir du litt på drømmen og innser at det finnes mange måter å komme i mål på?

For arkitekt og deltidsbonde Patrick Bradley i Nord-Irland ble et raskt overskredet byggebudsjett det som skulle til for å tvinge ham til å tenke nytt, ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen.

Les også: De trengte bare 6,5 meter

Tegnet eget hus

Bradley, som i tillegg til å være bonde også er arkitekt i Patrick Bradley Architects, hadde tegnet drømmehuset sitt. Det skulle ligge midt på egen gård like i nærheten av byen Maghera i Nord-Irland.

– Det er ifølge lokale byggelover lovlig for bønder å bygge ganske fritt på eget land og tomt, forklarer Bradley til Klikk Bolig.

– Så jeg tegnet et hus jeg hadde ønsket å bygge lenge, som skulle være tilpasset nettopp stedet og naturen rundt der hvor huset skulle ligge.

Les også: Disse trappene har du ikke sett maken til

UTSUIKT: Å få en andre etasje på huset var et must - selv om den ikke ble helt som planlagt. Foto: Aidan Monaghan

Bradley forklarer at det huset han opprinnelig tegnet var temmelig standard når det gjaldt både materialer og byggemåte.

– Jeg hadde en drøm om et to-etasjes hus, hvor andre etasje skulle være oppholdsrom, forklarer arkitekten.

– Herfra har vi nemlig en fantastisk utsikt. Problemet var at jeg innså raskt at budsjettet mitt ikke kom til å strekke til.

Les også: Du kommer ikke til å tro det når du ser innsiden av denne hytta

Ble fri for penger

Etter at bygningen var påbegynt, innså Bradley at det rett og slett ikke var nok penger igjen til å bygge husets andre etasje, som ifølge arkitekten selv skulle være selve kjernen i huset: Den delen hvor man levde og oppholdt seg, og hvor man kunne nyte utsikten utover «sitt eget rike».

– Det var temmelig fortvilende, forklarer arkitekten.

– Men det var bare én ting å gjøre: Tenke på hvordan jeg skulle klare å løse dette på en annen måte.

Les også: Det innadvendte huset

MILJØVENNLIG: Å bruke containere som bolig er en veldig miljøvennlig måte å bo på, lover denne arkitekten. Foto: Aidan Monaghan

Bradley forklarer til arkitekturnettstedet Dezeen at han ikke var villig til å forandre på ideen han hadde for huset, hvordan det skulle fremstå og hvordan det skulle være å bo i.

– Estetikken skulle være den samme, men jeg måtte finne alternative og mer kosteffektive måter å komme frem til dette målet på, forklarer arkitekten.

– Og det var slik jeg kom på ideen om å bruke shippingcontainere.

Som sagt så gjort. Bare uker senere var Bradley på vei til den nærliggende og noe større byen, Bangor, hvor han kjøpte med seg flere shippingcontainere som han skulle prøve å gjøre beboelige.

Les også: Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

Fra container til hjem

Bradley, som innrømmer å ha latt seg inspirere av Frank Lloyd Wrights ikoniske Falling Water-hus i Pennsylvania i USA, var opptatt av at hans nye hjem ikke skulle se ut som et hus laget av containere.

– Jeg ville heller ikke at det skulle se ut som en typisk gårdsbygning, forklarer arkitekten.

– En skulptur i landskapet, tenkte jeg kanskje om huset. Og så skulle huset skli ubemerket inn i omgivelsene, så mye som mulig. Mottoet mitt var god arkitektur i en rural setting - som også skulle være fantastisk å bo i.

Les også: Denne utsikten kan du nyte i Bodø

UNIK: Sjekk dette huset som er laget av gamle shippingcontainere. Foto: Aidan Monaghan

SKULPTUR: Arkitekten ønsket at boligen skulle skille seg ut og være som en skulptur i landskapet. Foto: Aidan Monaghan

Bradley forklarer at han brukte lokale forhandlere og produsenter til det meste som skulle gjøres med huset.

– Det var et poeng for meg å støtte mindre bedrifter i området, forklarer arkitekten.

– I tillegg til at jeg ønsket at huset skulle representere nettopp dette vakre området hvor det ligger. Farger, materialer og sjel, alt skulle stemme.

For at huset skulle passe inn med former og farger man ellers ser i området, ble containerne øverst kledt med metallplater i grått, mens grunnetasjen er i rust-fargede stålplater.

Les også: Lagde feriebolig av oljetanken

Bygget for å nyte utsikten

Hele huset ble bygget med tanke på hvor det ligger og den vakre utsikten han har utover gården og landsbyen.

– Alt er vendt og tilpasset slik at jeg gjør det beste ut av utsikten, forklarer Bradley.

– De øverste containerne er plassert slik  at det gir en veranda i front, i tillegg til at vi kan komme oss ned til hagen ved hjelp av en smal trapp.

Les også: Ekte funkisboliger hører 1930-tallet til

VAKKER NATUR: Sjekk hvordan dette huset er bygget for å gjøre det meste ut av den vakre utsikten. Foto: Aidan Monaghan

TILPASSET: Materialer som ble brukt i dettet prosjektet er alle kjøpt hos lokale kjøpsmenn og butikker. Foto: Aidan Monaghan

For å gjøre containerne beboelige ble de isolert og gjort værsikre for å unngå at metalloverflatene skulle ruste.

– Dette var viktig på et sted hvor det regner mye, forklarer arkitekten.

Inngangsdøren til huset ligger i andre etasje, og gjennom en korridor kommer vi rett mot de store vinduene i front.

Les også: Dette kaller vi spektakulær utsikt og et avslappende hytteliv

– Huset er tegnet sånn at vi er sosiale og omgås andre i etasje, mens nede ligger soverom og bad, boligens private soner, forklarer Bradley.

– Ideen var at jeg ville skape fullstendig ulike atmosfærer oppe og nede.

UTSIKT: Det var viktig for arkitekten å kunne utnytte denne fantastiske utsikten fra stuen. Foto: Aidan Monaghan

Les også:

De trengte bare 6,5 meter 

24 rom på 31 kvadrat 

Bretter ut rommene når hun trenger dem

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært