Meny

Klagerekord hos Forbrukerombudet i fjor

Uno Life ble slått konkurs etter en massiv klagestorm. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med over 11.000 skriftlige klager, tips og spørsmål fikk Forbrukerombudet 32 prosent flere henvendelser i fjor enn året før.
Fakta om forbrukermyndighetene:

* Forbrukerombudet forebygger og stopper ulovlig markedsføring og urimelige kontrakter.

* Basert på tips og klager sjekker Forbrukerombudet om markedsføring og kontrakter er i samsvar med markedsføringsloven.

* Forbrukerrådet og forbrukerklagenemndene løser tvister mellom forbruker og næringsdrivende.

* Forbrukerrådet bistår forbrukere med tips før de handler, informasjon om forbrukerrettigheter og hjelp til å klage på varer og tjenester.

* Forbrukerrådet mottar over 100.000 henvendelser i året.

* Typiske konflikter gjelder bilhandel, husleie, ulike varekjøp, håndverkertjenester, bruktbolighandel, klær og sko, mobiltelefoner, møbler og byggevarer.

(Kilde: Forbrukerombudet og Forbrukerrådet )

– Dette er rekord, konstaterer nestleder Bente Øverli hos Forbrukerombudet overfor NTB.

Men Øverli vil ikke være med på at nordmenn er blitt verre til å syte.

– Det er nok heller en kombinasjonen av litt vel kreative markedsføringsmetoder, mer bevisste forbrukere og enklere tilgang til å klage. At vi kan kontaktes via skjema på nett senker kanskje terskelen, sier nestlederen.

Telefonsalg topper

Forbrukerombudet behandler tips og klager på ulovlig markedsføring og urimelige avtalevilkår. I fjor fikk de totalt 11.395 skriftlige klager, og telefonsalg toppet klagestatistikken. Antall klager her økte med 150 prosent, fra 1.037 i 2013 til 2.569 i 2014.

Hovedårsaken var det nettbaserte helsekostselskapet Uno Life.

– Svært mange fikk firesifrede pengekrav mot seg for noe de absolutt ikke hadde bestilt. Da klager man. Jeg har aldri opplevd noe lignende, vi hadde gråtende, fortvilte personer på telefonen, sier Øverli.

Uno Life ble etter innsats fra forbrukermyndighetene slått konkurs, men mange av kravene mot ufrivillige kunder står fremdeles.

– Saken fører til at vi aktivt vil prioritere slike saker, såkalte abonnementsfeller på internett og telefon, så ikke folk havner i samme situasjon.

Les også: Nettversting slått konkurs etter klagestorm

Drøye metoder

Når klagene fordeles på bransjer, fører Uno Life-saken til at helsetjeneste- og sunnhetsprodukt-kategorien går av med en lite ærefull seier. Deretter følger spill, underholdning og konkurranser:

– Vi ser stadig nye metoder for å hanke inn kunder, særlig på sosiale medier. Typisk er at folk blir med på en konkurranse på nett, og så er de plutselig blitt abonnent på noe, sier Øverli.

Finansielle tjenester havner på fjerdeplass på klagetoppen, med nesten 50 prosent økning.

– Bak hver klager ligger det ofte svært mange andre som har reagert på det samme. Hvis vi i Forbrukerombudet griper inn tidlig nok kan vi unngå at nye fenomener og metoder sprer seg og i sin tur fører til masse klagesaker hos Forbrukerrådet, sier Øverli.

Et prioriteringsområde nå er at folk blir pådyttet kreditt, bankkort til barn og dyre tilleggsprodukter.

– Aggressiv markedsføring av forbrukslån ser vi mye av på sosiale medier og direkte i butikken når folk handler.

Les også: Mer enn to millioner nordmenn mot telefonsalg

Resultater

I noen bransjer er klagene færre enn før. Klager på sportskjeder er nesten halvert, etter at Forbrukerombudet de siste årene har slått ned på villedende markedsføring.

Omfattende tilsyn med TV- og strømmetjenester har også virket.

– Her ser vi en klar bedring. Aktørene er flinkere til å opplyse om bindingstid og totalpris i markedsføringen, slik loven krever, sier Øverli.

Les også: Så enkelt slipper du telefonmaset

Helse og livsstil
Populært