Meny

– Alkohol øker slagrisikoen hos eldre

ØKT RISIKO: De eldre som drikker mest risikerer å få slag fem år tidligere i alderdommen, uavhengig av hvordan de har levd som yngre eller om de har arvelig anlegg for slag, ifølge ny forskning. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn to glass vin hver dag øker risikoen for slag med en tredjedel, ifølge ny forskning.

Tsjekkiske forskere har studert data fra Svenska Tvillingregisteret, som er det største av sitt slag i verden.

Forskerne har kommet frem til at folk i 50- og 60-årene øker faren for slag med rundt en tredjedel hvis de drikker mer enn to glass vin hver dag, melder Forskning.no.

Ved å studere et utvalg av 11.644 tvillinger som ble intervjuet første gang i 1967, og fulgt opp i 43 år, fant forskerne at i par der én av de eneggede tvillingene hadde fått slag, hadde vedkommende drukket mer i ganske høy alder enn den andre tvillingen som ikke hadde fått slag.

Les også: – Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

De eldre som drikker mest, risikerer å få slag fem år tidligere i alderdommen, uavhengig av hvordan de har levd som yngre eller om de har arvelig anlegg for slag, ifølge en pressemelding fra tidsskriftet Journal of the American Heart Association, der studien er publisert.

Flere norske undersøkelser fra de senere år viser at eldre i Norge drikker mer alkohol enn tidligere.

Les mer: Eldre drikker oftere alkohol

Helse og livsstil
Populært