Meny

Ble forfulgt i 1,5 år:

Eks-kjæresten fulgte med på alt «Heather» gjorde

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han klarte å få tilgang til alle tekstmeldingene mine, og overhørte alle telefonsamtalene jeg foretok, sier «Heather», som opplevde alle eks-kjæresters verste mareritt.

Amerikanske «Heather» fra Portland, Oregon, tør ikke bruke sitt virkelige navn eller vise ansiktet sitt foran kameraet. Hvis hun gjør det, kan det hende eks-kjæresten hennes finner henne igjen. Han som hun har brukt 1,5 år å bli kvitt.

Over en periode på 1,5 år etter at de ble slutt visste han om alt Heather foretok seg. Han visste hva hun hadde på seg til enhver tid, hva hun spiste og drakk. Han overhørte alle telefonsamtaler og leste alle mailene hennes. Etterpå pleide han å ringe henne og gjengi innholdet i det han hadde hørt og lest.

Les også: Føler seg forfulgt og kritisert av mannfolk

Fikk tilgang til telefon og datamaskin

Eksen dukket opp overalt hvor Heather befant seg, og truet henne med alt fra å fjerne henne fra jordens overflate til å tvinge henne til å være sammen med han for alltid.

– Skaden han har gjort på livet mitt kan aldri repareres, sier hun til ABC News.

Eks-kjæresten til Heather fikk aldri tilgang på noen av passordene hennes, men da telefonen hennes var ny, var det nettopp han som hjelp henne med å starte den opp og installere programvarer. Mannen hadde også tilgang til datamaskinen hennes.

– Politiet tror han har installert et eller annet system på mobilen og datamaskinen min, sier Heather.

Trenger bare noen få minutter

Noen få minutter med noens telefon eller datamaskin gjør det mulig for hvem som helst med litt kompetanse å installere ulike systemer eller programmer som gjør det mulig å overvåke og spionere på utstyrets eier.

Det finnes en rekke spionprogrammer som gjør at privatpersoner kan overvåkes via mobil og datamaskin. Slike programvarer kan kjøpes billig på nettet, mange av dem er ulovlige.

Les også: Solberg: – Vil straffeforfølge ulovlig overvåkning

Testet spionprogram

Tek.no har testet spionprogrammet flexispy mobile, og skriver følgende om programmet:

«Den som vil overvåke deg trenger bare noen minutters tilgang til telefonen din, og vips så er spionprogrammet installert. Deretter vil vedkommende få dine inngående og utgående tekstmeldinger sendt til PCen sin. Programmet vil også samle innholdet fra kontaktlisten din og loggføre alle samtaler og GPRS-trafikk.»

Det finnes også flere enklere, lovlige spionapplikasjoner du kan laste ned til smarttelefonen din. Mange av dem er bare tilgjengelig i USA.

Les også: Aftenposten: – Stortinget avlyttes av hemmelig spionutstyr

Slik kan du beskytte deg

Det beste du kan gjøre for å beskytte deg selv mot overvåkning er å ha sikre passord og holde telefonen din for deg selv om du ikke du ikke stoler på de rundt deg.

Skulle du likevel ha mistanke om at noen overvåker mobilen din finnes det flere antivirusprogrammer som kan oppdage skjulte spionprogrammer.

Les også: Så enkelt sikrer du deg

Helse og livsstil
Populært