Meny

Den «sunne» sjokoladen inneholder flest kalorier

KALORIER I SJOKOLADE: Hvilken sjokolade tror du inneholder flest kalorier? FOTO: Bjørn Inge Karlsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mørk sjokolade har litt flere kalorier enn melkesjokolade. Men den mørke sjokoladen har alle de helsebringende stoffene. Sjekk hvilken du egentlig bør velge.

Tror du at du kan spise fritt av mørk sjokolade fordi den ryktes å være sunnere enn melkesjokolade? Her bør du passe litt på, fordi mørk sjokolade inneholder faktisk mer kalorier enn melkesjokolade.

– Melkesjokolade inneholder 542 kcal per 100 gram, mørk sjokolade har 598 kcal per 100 gram. Altså har melkesjokoladen 56 kcal mindre, sier klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim.

– Sunnheten kommer av antioksidanteffekten vi finner i kakao, men du bør ikke spise mer enn 10 gram daglig, slik at det ikke blir for mange kalorier.

For å illustrere: Spiser du 100 gram mørk sjokolade i uka vil du faktisk kunne legge på deg 0,4 kilo dersom du tidligere spiste 100 gram melkesjokolade i uka.

Les også: – Sjokoladespisere er tynnere enn andre

Mer fett og sukker i den mørke

– Fett- og sukkermengden i den mørke sjokoladen er den samme som i melkesjokoladen. Det kan til og med være høyere enn i melkesjokolade fordi det er mindre melkemengde i mørk sjokolade, og dermed mer plass til fett og sukker, forklarer Norheim.

Ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Terese Glemminge Arnesen, er enig.

– Mørk sjokolade inneholder mye av det samme som vanlig melkesjokolade som gjør at du ikke bør spise for mye av denne matvaren. Kaloriinnholdet er minst like høyt i mørk sjokolade som i melkesjokolade, sier hun. 

Les også: - Sjokolade er bra for hjertet

9 gram om dagen

Fordi det er større mengde antioksidanter i mørk sjokolade, sies den å være sunn i små mengder. Men det betyr ikke mer enn én bit om dagen.

Det holder med 9 gram om dagen, mener ernæringsfysiolog Gunn Helen Arsky.

– Fordelen ved å velge mørk, er at alle de helsebringende stoffene er der. I melkesjokolade er de spedd ut, slik at helseeffekten er borte. Og i mørk sjokolade er det mye smak og mye bitterstoffer som gjør at de fleste ikke klarer å spise massevis, heldigvis! Melkesjokolade sklir mye lettere ned, så der er det enkelt å overspise – til og med uten noen positiv helseeffekt, sier hun.

Sjekk kakaoinnholdet

– Husk på at noen typer mørk sjokolade slett ikke har høyt kakaoinnhold, og kan være tilsatt andre ingredienser for å gi variasjon i smak, som marsipan, sitronfyll eller mintfyll. Dette går på bekostning av mengden antioksidanter, sier Norheim.

Derfor bør du velge en ren mørk sjokolade med minimum 75 prosent kakao for å oppnå den gode effekten av antioksidantene.

– I den er det brukt mer av kakaobønnen og mindre melk enn i melkesjokolade. Jo mørkere farge dess mer kakao. Årsaken til at kakao regnes som gunstig, er at den inneholder flavonoider, en type antioksidanter som kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.

Godt for hjertet

Selv om den mørke sjokoladen ofte inneholder både mer fett og dermed kalorier, er den i det minste god for hjertet ditt. Det er antioksidantene som kan redusere risikoen for hjertesykdom.

– En studie viste for eksempel at en liten bit mørk sjokolade kunne redusere forekomsten av betennelsesstoffer i blodet. Disse stoffene kan igjen føre til akutt hjerteinfarkt. Ulempen var imidlertid at sjokoladevirkningen var kortvarig. Allerede seks timer etter at sjokoladen var fortært, var beskyttelseseffekten borte, sier Arsky.

– Mørk sjokolade kan altså ha en god effekt på hjertet, men må i så fall spises flere ganger daglig. Men å spise sjokolade flere ganger daglig vil også bidra med mye fett og sukker, noe som gjør sjokolade lite egnet som «medisin».

Les også: - Sjokolade er bra for hjertesyke

Utmerket trøstemat

Kakao har vært brukt i mange hundre år både som medisin og til nytelse, og inneholder over tre hundre stoffer som kan påvirke hjernen og gi oss en følelse av velvære.

– Sjokoladen slipper løs en rekke signalstoffer i hjernen, spesielt de «glade» endorfinene som senker stressnivået, reduserer smertefølsomheten og gir oss en følelse av lykkerus, sier Arsky.

Dermed er det helt sant at sjokolade er utmerket trøstemat.

– Sjokoladespising stimulerer også hjernens produksjon av serotonin, en kjent oppkvikker. Det er aminosyren tryptofan i sjokoladen som øker serotoninproduksjonen.

Les også:

Denne sjokoladen er sunnest

Test av mørk sjokolade

Sjekk om du er sukkeravhengig

Helse og livsstil
Populært