Meny

Infillarkitektur

De trengte bare 6,5 meter

GJEMTE HUSET: Midt inne på tomten, skjult bak både vegger og en terrasse, ligger huset. FOTO: Adrià Goula

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klemte inn drømmehuset på minimal tomt.

 Det er mange om beinet når det gjelder både tomter og boliger i de største byene. Alle vil bo sentralt, og boligprisene i storbyer verden over stiger stadig.

Men et overpresset boligmarked og stor urban vekst fører også til positive endringer, som at arkitekter og byggherrer må tenke utenfor boksen for å få plass til flere boliger der hvor behovet er som størst.

- Boligpresset i storbyer bør møtes med god og kreativ arkitektur, og en av løsningene på dette er såkalte infill-prosjekter, forklarer arkitekt Reiulf Ramstad til Klikk Bolig.

- I dagens boligmarked, hvor det er stor etterspørsel etter boliger, vil det være viktig å utnytte de få og små eiendommene som eksisterer på en god måte.

Klemte huset på plass

I følge design- og arkitekturnettstedet Dezeen, var det nettopp dette med å utnytte tilgjengelig og ubenyttet plass som var tilfellet, da en ung familie i Barcelona kom over den smale, og for mange ubrukelige, tomten i den gamle bydelen Granollers, i utkanten av den katalanske storbyen.

- Bygningen som stod på tomten ved overtakelse var så falleferdig at det var bare fasaden på den ene siden som i det hele tatt kunne reddes og brukes som del av det nye bygget, forklarer arkitekt David Lorente hos H. Arquitectes til nettstedet.

- Denne hadde også til en viss grad en kulturhistorisk verdi, og var også av denne grunn viktig å ta vare på.

LITEN TOMT: Det skulle bare 6,5 meter bredde til for å få plass til dette smarte og funksjonelle huset. FOTO: Adrià Goula LITEN TOMT: Det skulle bare 6,5 meter bredde til for å få plass til dette smarte og funksjonelle huset. FOTO: Adrià Goula

UTE OG INNE: Flere terrasser gjør at man i dette huset lar grensene mellom ute og inne flyte litt over i hverandre. FOTO: Adrià Goula UTE OG INNE: Flere terrasser gjør at man i dette huset lar grensene mellom ute og inne flyte litt over i hverandre. FOTO: Adrià Goula

Utfordringer i kø

Det var ikke bare det at tomten lå fullstendig inneklemt mellom to andre bygg som skulle vise seg å være en utfordring for arkitektene.

- Tomten var knappe 6,5 meter i bredden, forklarer arkitekt Roger Tudó til Klikk Bolig og fortsetter:

- Dette er i seg selv en utfordring for å få plass til et funksjonelt hjem. I tillegg ga det litt hodebry å skulle sørge for nok dagslys inn til boligen, som skulle bli hjemmet til en ung familie. Tomten, som er gjennomgående mellom to gater, vender derfor mot øst og vest i hver sin ende.

I tillegg ønsket eierne en planløsning på huset som skulle skille seg noe fra det man ellers kanskje forventer.

- Familien ønsket å dele opp plassen og rommene på en nokså unik måte, bekrefter Tudó.

- De ville blant annet ha en egen stue til når det kom gjester på besøk.

Slet med sollyset

Jakten på mest mulig sol og dagslys inn til huset ble drivkraften bak mang en design- og arkitektonisk avgjørelse når det gjaldt House 1014 – som arkitektene kalte huset.

- Øst-vest vendingen på tomten, samt det at gatene på hver side av tomten også er så trange og smale, gjorde at det ble vanskelig å skulle få til nok lys gjennom hele huset, forklarer arkitekten.

- I tillegg viste det seg at det ble vanskelig å skape nok privatliv i husets førsteetasje – særlig om vi skulle kjøre på med store vinduer for å sikre seg mest mulig lys, da huset direkte vender ut mot gater på begge sider.

Løsningen ble å trekke huset tilbake fra gatene på begge sider.

GAMLEBY: Det var en utfordring for arkitektene å få klemt på plass et familiehjem på den trange tomten. FOTO: Adrià GoulaGAMLEBY: Det var en utfordring for arkitektene å få klemt på plass et familiehjem på den trange tomten. FOTO: Adrià Goula

MODERNE: Innsiden av huset er stilrent og moderne, i sterk kontrast til husets fasade. FOTO: Adrià Goula MODERNE: Innsiden av huset er stilrent og moderne, i sterk kontrast til husets fasade. FOTO: Adrià Goula

FANGER VARMEN: Gårdsplassene gjør en effektiv jobb med å avkjøle eller varme opp luften som når huset. FOTO: Adrià Goula FANGER VARMEN: Gårdsplassene gjør en effektiv jobb med å avkjøle eller varme opp luften som når huset. FOTO: Adrià Goula

Flyttet huset vekk fra gaten

For å skjerme huset og gjøre det mer privat, valgte arkitektene å trekke huset inn mot midten av tomten og bygge terrasser på hver side av boligen.

- Terrassene fungerer som en overbygget gjennomgang fra gatene utenfor og inn til boligen, forklarer arkitekten.

- Terrassene er i tillegg utstyrt med tak i glass og metall som kan trekkes vekk eller has utslått, enten for å fange varme i vitnermånedene eller fungere som beskyttelse fra den varme solen om sommeren.

Arkitektene lot den originale fasaden av huset fungere som inngang mot den nye boligen som i dag ligger tilbaketrukket lengre inn på tomten.

- Terrassen i forkant skaper en buffer mellom gate og hjem, men terrassen bakerst på tomten fungerer som garasje  - eller parkeringsplass for familiens biler.

DAGSLYS: Smarte løsninger gjør at huset på den mørke trange tomten fremstår som moderne og fylt med lys. FOTO: Adrià Goula DAGSLYS: Smarte løsninger gjør at huset på den mørke trange tomten fremstår som moderne og fylt med lys. FOTO: Adrià Goula

BARNEROM: Familien ønsket ulike soner for privatliv og sosialt lag i huset. FOTO: Adrià Goula BARNEROM: Familien ønsket ulike soner for privatliv og sosialt lag i huset. FOTO: Adrià Goula

Hagen deler huset

Gårdsplassen i midten er ifølge arkitektene ment til å være en slags inne/ute sone, hvor linjene mellom interiør og eksteriør viskes ut.

- Denne, i tillegg til terrassene på begge sider, gjør også at huset i midten nå har tilgang på mye mer lys, forklarer arkitekten.

- Samtidig er de praktiske uteområdene også effektive for å kontrollere varme og kulde som når huset.

I tillegg valgte arkitektene å dele opp selve boligen, og gjøre plass til en indre gårdsplass mellom de to ulike delene.

- Denne indre hagen skiller mellom to ganske så separate deler av huset, forklarer Lorente til nettstedet.

- Den ene delen av boligen er privat og brukes stort sett kun av familien som bor her, som familiens bad og soverom, mens den andre delen av hust benyttes når de har gjester eller holder selskap.

 

SMARTE LØSNINGER: Sjekk hvordan arkitekene løste utfordringene med dette huset. FOTO: Adrià Goula SMARTE LØSNINGER: Sjekk hvordan arkitekene løste utfordringene med dette huset. FOTO: Adrià Goula


GÅRDSPLASS: Denne skiller mellom de to ulike delene av huset. FOTO: Adrià Goula GÅRDSPLASS: Denne skiller mellom de to ulike delene av huset. FOTO: Adrià Goula

 

FUNKSJON: Dette huset er laget akkurat slik familien selv ønsket at det skulle være. FOTO: Adrià Goula FUNKSJON: Dette huset er laget akkurat slik familien selv ønsket at det skulle være. FOTO: Adrià Goula

Les også:

Her begynner trappa på skrivebordet

Spleiset på tomt uten å kjenne hverandre

Dette er faktisk en kirke!


Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus