Meny

Barneombudet: – Mobbeofre har ikke god nok beskyttelse

I november ble det arrangert fakkeltog mot mobbing i Oslo etter at historien om 13 år gamle Odin som tok sitt eget liv etter år med mobbing ble kjent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elevundersøkelsen 2014 viser at færre elever blir mobbet. Barneombudet mener likevel vi har en vei å gå og etterlyser bedre beskyttelse for mobbeofre.

– Elevundersøkelsen viser at det er altfor mange elever som ikke har det bra på skolen. Så mange som 15 prosent opplever krenkelser flere ganger i måneden. Det er svært alvorlig og rammer både helse og læring for disse elevene, sier barneombud Anne Lindboe.

Hun er tydelig på at mye fortsatt må gjøres, til tross for at pilene i årets undersøkelse peker rett vei.

– Mobbeofre har i dag ikke god nok beskyttelse. Når skolen ikke gjør jobben sin, må elevene ha et sted de kan henvende seg og få hjelp, mener Lindboe.

Les også: Én i hver klasse rammes av skolevegring

Håper på Djupedal-utvalget

Barneombudet viser til at Djupedal-utvalget og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) får muligheten til å gjøre viktige endringer for barn. Utvalget skal se på virkemidler mot mobbing og skal levere sin utredning innen 1. juni.

– Elever vi har snakket med, opplever at det ikke blir tatt på alvor, og at det ikke skjer noe når de sier ifra. Det er fullstendig uholdbart, understreker Lindboe.

Oppløftende

I elevundersøkelsen 2014 svarte 3,9 prosent av elevene, omtrent 1 av 25 elever, at de mobbes to til tre ganger i måneden eller mer. Året før var dette tallet 4,2 prosent.

15,1 prosent svarer at de opplever en eller flere krenkelser to til tre ganger i måneden eller mer. Dette er en nedgang på 6 prosentpoeng siden 2013.

Les også: - Jeg ble mobbet fordi jeg var gravid

Å bli gjort narr av eller ertet er den mest utbredte krenkelsen norske elever opplever, etterfulgt av å bli holdt utenfor og få negative kommentarer til utseendet.

Mindre uro

Samtidig som mobbetallene har sunket, er det flere som svarer at det er blitt mindre uro i klasserommene. 64 prosent er litt eller helt enige i at det er god arbeidsro i timene, en oppgang på 12 prosentpoeng siden året før.

406.000 skoleelever fra 5. klasse og ut videregående trinn 1 svarte på Elevundersøkelsen i fjor. Utdanningsdirektoratet er ansvarlig for gjennomføringen av undersøkelsen, mens NTNU Samfunnsforskning står for analysen av resultatene.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus