Meny

Tabben som får selv nyvasket treningstøy til å stinke

SUR LUKT: Noen ganger opplever man at treningstøyet lukter greit når det er nyvasket, men at det kommer en svært ubehagelig lukt med en gang det tas i bruk og blir litt varmt. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock © Thinkstock

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den aller vanligste årsaken til vond lukt.

Treningstøy skal være funksjonelt, holde deg tørr og få deg til å føle deg fresh. Da må du sørge for at det ikke stinker.

Svett treningstøy, som har ligget noen timer i bagen, kan lukte skikkelig surt.

Det er heller ikke alltid man får bort lukten etter en runde i vaskemaskinen.

- Veldig mye treningstøy er merket med 30-40 grader, og da hender det at lukten ikke vil forsvinne. Noen ganger opplever man også at det lukter greit når tøyet er nyvasket, men at det kommer en svært ubehagelig lukt med en gang det tas i bruk og blir litt varmt, sier leder for Lilleborgs forbrukerservice, Malin Skaar.

Lukten forårsakes da av smuss som har bygget seg opp over tid.

Sjekk anvisningen

Skaar forteller at kroppsnære plagg alltid må vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rene.

- Men man må jo selvsagt selv gjøre en vurdering på om man tør å ta sjansen på å vaske annerledes enn produsentene anbefaler, sier hun.

Rengjøringseksperten anbefaler at man alltid sjekker vaskeanvisningen på slike klær før man kjøper dem, slik at man vet om de tåler en god vask.

- Hva slags materialer som tåler varme best, varierer litt. Det er derfor vanskelig å si noe spesifikt om hvilke materialer man bør velge. Bomull tåler for eksempel 60 grader, men det kan være et ubehagelig materiale å bli svett i, sier hun.

Luft ull

- Hvilken temperatur du skal velge til klesvasken, kommer helt an på tøyets fibre. Det gjelder uansett om det er snakk om sportstøy eller andre tekstiler, sier Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Du må altså lese vaskeanvisningen nøye, og følge denne til punkt og prikke.

- Ull må for eksempel alltid vaskes som ull, men akkurat med dette materialet er ikke svettelukt noe problem. Lufting fungerer faktisk like godt som vask hvis du vil unngå vond lukt i ulltøy, sier hun.

Ingen stor forskjell

Annet treningstøy er som regel laget av syntetisk fiber – enten rene syntetiske fiber eller blandet med for eksempel bomull eller andre cellulosematerialer.

- Dette gjelder blant annet mikrofiber og stretch som man finner i de fleste sports BH-er og tightser, sier Klepp.

Disse produktene skal ofte vaskes på 30 grader, og ifølge Klepp vil det neppe gjøre noen stor forskjell å øke temperaturen til 40.

Unngå skyllemiddel

Men nå er det ifølge Klepp også ofte noe helt annet enn lave temperaturer som fører til at vond lukt blir værende i treningstøyet.

- Mitt beste råd for å unngå vond lukt i svett tøy, er å aldri bruke skyllemiddel. Skyllemiddelet er nemlig den aller vanligste årsaken til vond lukt, fordi man ikke får vasket ut lukten når man bruker skyllemiddel, sier hun.

Skyllemiddel får også skylden for utslett og kviser hos personer med sensitiv hud.

Vær for øvrig også nøye på å få vasket tøyet så raskt som mulig. Det å la tightsen eller trøyen bli liggende i plast over tid, vil gjøre det vanskeligere å bli kvitt lukten.

Tøyet er ødelagt

- Et annet råd er å kjøpe vaskemidler som inneholder enzymer. Enzymer angriper nemlig eggehvitestoffene som skilles ut av kroppen, sier Klepp.

Og skulle du ha tøy som lukter så vondt at du ikke vil bruke dem mer, mener hun det er helt greit å se bort fra regelen om at vaskeanvisningen alltid skal følges.

- Da er jo plagget ødelagt uansett. Prøv derfor å vaske plagget på 60 grader, og se om det hjelper. Ofte vil nemlig produktene tåle denne temperaturen selv om vaskeanvisningen sier at de skal vaskes på 30, sier hun.

Kan skyldes trykket

Det er for øvrig heller ikke alltid tekstiltypen som har betydning for den lave temperaturanbefalingen på vaskeanvisningen.

- Ofte tåler selve tekstilet høy temperatur, men det kan for eksempel være en logo eller et merke på plagget som ikke tåler mer enn 30 grader, sier Skaar.

I slike tilfeller kan du jo gjøre en vurdering på om du ønsker å bevare det fine trykket eller den friske duften.

Les også:

Vet du når håndklær bør vaskes ved 85 grader?

Få vet hvor farlig det er

Skal glass plasseres opp eller ned i skapet?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus