Meny

Barn i gamledager:

Problemer med at barna går i veien? Prøv barn i bur!

FORTIDENS LEKEGRIND: I 1934 var dette en måte å gi barna frisk luft i storbyen på. I tillegg var det lettere for mor å gjøre husarbeidet. Skjermdump: YouTube-video (se artikkelen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gamledager var babybur en løsning for travle husmødre i storbyen. Hva ville skjedd om vi prøvde dette i dag?

Når husarbeidet skal gjøres og ungene er hjemme fra barnehagen er det noen og en hver som merker at det kan være slitsomt når de er overalt, gjerne samtidig. I gamle dager hadde man en løsning for dette, nemlig babybur.

Ideen til disse babyburene kom fra en genuin bekymring for bybarnas sunnhet.

Her er forbildene jentene dine burde ha i stedet for Disney-prinsesser

Amerikanske Emma Read oppfant det bærbare babyburet etter å ha sett hvor vanskelig det var å oppdra babyer og små barn i byer med blokker.

For å kompensere for den manglende friske luften og for å gi mødrene litt ekstra plass til barna kom hun på ideen til buret.

Ville ført til anmeldelse

Sigrid Riise, som startet som helsesøster i København i starten av 1960-årene, er ikke i tvil om at oppbevaring av barn på denne måten i dag ville ført til en øyeblikkelig anmeldelse fra naboerne.

Stadig flere barn eksponeres på nett, men de har også krav på et privatliv.

- Den gangen fikk man veldig mange barn, og det handlet mest om å få pasifisert dem slik at man fikk tid til andre ting i hjemmet. Tøy skulle vaskes, maten skulle lages fra bunnen. Hvis man kunne plassere barnet i en lekegrind hele dagen gjorde man det. Alt for å få ting til å gå lett og greit, forklarer Sigrid Riise til voresbørn.dk.

Dermed traff oppfinner Emma Read et behov i samfunnet.

Ryktene sier fremdeles at presidentfruen Eleanor Roosevelt hadde et - eller i alle fall seriøst overveide å få et - babybur.

Hvor utbredt dette ble i USA er likevel usikkert, men i 1937 ble buret utdelt til medlemmer av The Chelsea Baby Club.

- Det er lysår mellom dengang og nå, og barn har aldri hatt det bedre enn i dag, konstaterer Riise.

Sjekk ut denne videoen, hvor to søsken hygger seg i babyburet og vinker til far nede på gaten.

 

FORTIDENS LEKEGRIND: I 1934 var dette en måte å gi barna frisk luft i storbyen på. I tillegg var det lettere for mor å gjøre husarbeidet. © Getty Images

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus