Når kan barna være oppe til midnatt?

LENGE OPPE: Når er barna gamle nok til å få med seg det som skjer på nyttårsaften klokka tolv? ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
LENGE OPPE: Når er barna gamle nok til å få med seg det som skjer på nyttårsaften klokka tolv? ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Det er ikke skadelig, mener barnelege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan jeg være oppe til klokka tolv på nyttårsaften? Vær så snill!

Leggetid på nyttårsaften er et tema som dukker opp hvert år. Mange småbarnsforeldre velger å sende opp noen raketter tidlig på kvelden, slik at barna får være med på moroa før de legger seg.

Men før eller siden begynner de å skjønne at det foregår saker og ting ved midnatt.

Sover på dagtid

Her i Norge er det vanlig at småbarn legger seg i sju-åtte-tida, mens dette er ukjent praksis i mange andre land, der barna ofte sover en stund på dagtid og er lenger oppe om kvelden.

Uansett er det også vanlig blant norske småbarnsforeldre å skille mellom hverdag og ferie.

Til han er stuptrøtt

"De to yngste våre legger seg til vanlig tid...mens han eldste på 5 år..han får være oppe til han er stuptrøtt...så får vi se hvor lenge han holder ut...han er 5 1/2 år...men sovner gjør han nok før 24.... " skriver en annen mamma.

Privatliv for de voksne

"Vil ikke de voksne ha litt privatliv? " lurer en tobarnsmor i diskusjonsforumet DinBaby.com. Hun reagerer på at venner lar barna være så lenge oppe på nyttårsaften.

Tar ikke skade

Uansett hva du velger for dine barn, er det ikke skadelig å være lenge oppe en gang i blant.

- Barn tar ikke skade av det, de tar den søvnen de trenger, har barnelege Gunnar Oftedal tidligere uttalt til Foreldre & Barn.

Blir sure og grinete

Men det har sin pris å la barna være våkne lenge.

- Barna blir gjerne sure, grinete og vanskelige å ha med å gjøre når de har søvnmangel. Akkurat som oss voksne. Det er like mange forskjellige søvnrytmer og søvnvaner blant barn som det er blant voksne, derfor kan jeg ikke gi noen konkrete råd eller regler, sier Oftedal.

La barna sove etter middag

- Kan man ha noen forholdsregler?

- Et viktig poeng er å forberede kvelden, la dem sove litt etter middag for eksempel. Et annet poeng er å ha forståelse for om de er grinete dagen etter. Også må man huske på at det er vanskelig å komme inn i søvnrytmen igjen etter jul og nyttår.

Personvernpolicy