Mat på hytta:

Grill kyllingen i peisen

PEISGRILLET KYLLING: Målet er at kyllingen stekes i lengre tid uten å bli brent. FOTO: Nadin Martinuzzi
PEISGRILLET KYLLING: Målet er at kyllingen stekes i lengre tid uten å bli brent. FOTO: Nadin Martinuzzi

Mat laget i peisen kan måltidet til nye høyder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare smaken som blir annerledes når du velger å lage maten på bål, inne. Det blir et prosjekt, som tar oppmerksomheten noen timer. Fint når det for eksempel er ruskevær ute.

Å lage mat i peisen er ikke så ulikt å lage mat på bål , men du bør ha litt mer kontroll for å unngå å fylle hele stuen med røyk. Prøv deg frem med hvor kraftig varme du trenger.

Peisgrillet kylling

Ingredienser

1 liten kylling, 4 ss olivenolje, 1 ts paprikapulver, friske urter, 2 sitroner, salt og pepper.

Slik går du frem

Sjekk ut hvor høy temperatur det er i peisen. Fyll på med kubber underveis. Målet er at kyllingen stekes i lengre tid uten å bli brent. Du må eventuelt justere varmen, eller hvor nær bålet fuglen henger. Fukt hyssingen godt, så brenner den ikke opp. Gni kyllingen inn med olje, salt, pepper og paprikapulver.

Fyll den med urter og knyt den godt sammen. Heng den i peisen slik at den er ganske nær bålet, men ikke i selve flammen. Sett en ildfast form under, slik at fettet drypper ned i den. Kyllingen vil snurre noe av seg selv, men trenger et dytt innimellom. Målet er at den hele tiden roterer og blir grillet på alle sider.

Grill kyllingen i minimum 40 minutter. Det kan godt hende den trenger 1–2 timer. Fyr underveis, og flytt den litt unna om den raskt blir mørk i skinnet. Stikk en skarp kniv i lårleddet og sjekk om kjøttsaften er klar. Da er den ferdig. Server med godt brød og peisgrillede sitroner.

Kjøttgryte med øl

Ingredienser

Kjøttgryte med øl: 1 kg høyrygg av okse, 300 g småløk, 200 g sjampinjong, 4 gulrøtter, 1–2 laurbærblad, 3 dl oksekraft, 5 dl mørkt øl, salt og pepper.

Slik går du frem

Bruk en gammel jerngryte til dette, da den blir ganske sotete. Fyr slik at det er varmt i peisen og en del glør.

Denne gryteretten trenger litt tid, så du må legge på kubber underveis.

Del kjøttet i biter, skrell småløken og del sopp og gulrøtter i skiver.

Ha alle ingrediensene i en gryte og legg på lokk. Plasser gryten nær varmen i peisen.

Vri den en halv gang hvert kvarter, slik at den blir varm rundt hele.

Gryten blir bare bedre jo lenger den står, men 2–3 timer er minimum for at kjøttet skal bli mørt.

Grillet paprika med fetaost

Ingredienser

Grillet paprika med fetaost: 3 røde paprika, ruccolasalat,200 g fetaost, 100 g pinjekjerner, god olivenolje, salt og pepper

Slik går du frem

Dette er en perfekt forrett eller en liten snack til kveldsmat. Svi paprikaen rundt hele over åpen flamme eller legg dem på en rist i peisen.

Yttersiden skal være helt svart. Legg til side og avkjøl.

Skrell av det brente skinnet, fjern frø og hinner og legg paprikafiletene på et fat. Legg noen never ruccola på og topp med biter av fetaost og ristede pinjekjerner.Drypp over litt olje og dryss med salt og pepper.

Tips til matlaging i peisen

Å lage mat i peisen er ikke så ulikt å lage mat på bål, men du bør ha litt mer kontroll for å unngå å fylle hele stuen med røyk. Prøv deg frem med hvor kraftig varme du trenger. Her er tre alternative metoder:

1. Grille maten på grillspyd som på bål. Træ råvarer som grønnsaker, kjøtt eller fisk på spydene og hold dem så nær flammen som du kan, uten å være nær den. Roter spydet hele tiden.

2. Henge maten over flammen. Du kan henge kylling, lammelår og større stykker kjøtt over varmen med fuktet hyssing. Kjøttet vil rotere og få jevn varme, men det kan ta litt tid. Surr det godt med hyssing, slik at det ikke faller ned.

3. Koke maten i jerngryte plassert nær varmen. Du kan lage supper, gryteretter og bresere kjøtt i en jerngryte stående i peisen. Roter jevnlig.

Personvernpolicy