Slik lader du mobilen opp til 40 prosent raskere

HUSKER DU? Det var en gang – og ikke så veldig lenge siden heller – at hver mobil hadde sin egen unike ladekabel. Var du heldig så kunne du bruke samme lader på telefoner fra samme merke, men heller ikke det var alltid tilfelle.
HUSKER DU? Det var en gang – og ikke så veldig lenge siden heller – at hver mobil hadde sin egen unike ladekabel. Var du heldig så kunne du bruke samme lader på telefoner fra samme merke, men heller ikke det var alltid tilfelle.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet hva som lader mobilen raskest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan lader du raskest mulig opp mobiltelefonen? For de fleste av oss er det kanskje ikke så viktig, men samtidig ser vi at det for noen – og i noen tilfeller – kan være nyttig å vite om det faktisk går an å lade litt raskere. Alternativt å unngå at man lader på en tregere måte enn hva som nødvendig er eller at man gjør tiltak for å spare strøm på sine mobiler og nettbrett.

Lurer du forresten på hvor mye strøm en mobil bruker i løpet av et år? Svaret får du her.

Noen av lademytene vi ofte hører er blant annet at mobilen lader raskere om man setter den i flymodus. I tillegg får vi til stadighet påminnelser, fra noen produsenter, at det går tregere å lade mobilen om den er i bruk mens man lader den. For eksempel om man surfer på nettet eller ser en film samtidig som man lader. Vi har også tidligere skrevet om lademytene knyttet til batteriene på den bærbare PC-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og at rask lading er viktig, viste Samsung da de lanserte Galaxy Note 4. Her lovde de nemlig rekordrask lading. Her skal det bare gå 30 minutter fra batteriet er tomt til det er halvfullt. Vi har testet dette, og resultatet stemmer godt nok til at vi tror på Samsung her.

Vi klarte ikke mer enn 46 prosent på 30 minutter, men likevel er det bra. Hele telefonen ladet til 100 prosent på 99 minutter. Det er bra, med tanke på at den har et stort batteri på 3220 mAh.

Hva har vi gjort?

For å teste disse ulike «lademytene» har vi ladet tre mobiler gjentatte ganger med litt forskjellige innstillinger hver gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger har vi måtte lade med samme innstillinger både to og tre ganger for å få bekreftet eller avkreftet mistanker om feil.

Vi har brukt en Windows Mobil (Lumia 735), en iPhone 6 og en Android-mobil fra Huawei (Ascend G630). Vi valgte oss ut følgende scenario vi ville sjekke ut:

Artikkelen fortsetter under annonsen

▪ Lading i normal modus, skjerm av og alt av trådløse nettverk og bluetooth slått på.

▪ Lading med flymodus slått på (alt trådløst, inkludert mobilnettet, slått av).

▪ Lading med mobilen slått helt av.

▪ Lading med aktivitet (her spilte vi av en video).

▪ Lading med telefon på, men WiFi og Bluetooth slått av.

▪ Lading med alt på, men lading med en kraftig nettbrettlader (iPad-lader).

Hva fant vi ut?

Ikke helt overraskende fant vi ut at det som regel går raskest å lade mobilen når «ting» som bruker batteri er slått av. Men utslagene var kanskje ikke så store som vi hadde forventet. For å ta det som nesten var merkeligst fra hele testen først:

For iPhone 6 spiller det nesten ikke noen rolle hva du gjør. Du kan lade med alt på, mobilen satt i flymodus eller lade med en kraftig lader – og den bruker omtrent like lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her varierte ladetiden nemlig bare med sju minutter fra raskest til treges lading. Unntaket er lading under aktivitet

Her økte ladetiden med alt fra 33 til 40 minutter – avhengig av hvilket ladescenario vi velger å sammenligne med.

Ønsker du å få batteriet til å være lengst mulig på mobilen, kan det være lurt å skru av funksjoner du ikke bruker. Her er 13 funksjoner du kan skru av på iPhone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

40 prosent raskere på Windows Phone

På Windows- mobilen vår, Lumia 735, varierte det litt mer. Her var det store utslag om vi skrudde av mobilen eller skrudd av WiFi og Bluetooth.

Da havnet vi på 90 minutter ladetid versus 151 minutter om alt var skrudd på som det normalt er på en vanlig lading.

Her kan du altså kutte en fullading av mobilen med 40 prosent om du for eksempel slår av WiFi og Bluetooth. Da unngår du den åpenbare ulempen med å sette den i flymodus – at du ikke er tilgjengelig mens du lader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det litt merkelige med Windows-mobilen var at den ladet like godt mens vi spilte av video som da vi ladet uten aktivitet.

Enten så driver telefonen med mye rart mens den er koblet til strømnettet eller så lader den effektivt selv om skjermen og mobilen er aktiv.

Android raskere med kraftig lader

På Android-mobilen vår fikk vi noen av de samme resultatene som på Windows-mobilen. Her lader den raskest i flymodus og når man skrur av WiFi og Bluetooth og om man skrur telefonen helt av. Også her er ladetiden ganske lik enten man spiller av video eller ei.

Som eneste mobil reagerte Android-mobilen på en kraftig lader. Her reduserte vi ladetiden i forhold til normalladeren med 38 prosent.

Windows-mobilen var nærmest «allergisk» mot iPad-laderen vi brukte for å teste ut en kraftigere lader. Her målte vi ladetiden til 266 minutter. Når vi byttet til en annen kraftig nettbrettlader, falt ladetiden til 134 minutter. Så, lader mobilen din tregt kan det være en idé å prøve en annen lader og en annen USB-kabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 RESULTATENE: Her ser du målingene våre for hver av de tre mobilene og for hver av de ulike scenariene. RESULTATENE: Her ser du målingene våre for hver av de tre mobilene og for hver av de ulike scenariene.

Konklusjon

Det er litt vanskelig å trekke en entydig konklusjon. Har du iPhone 6 kan du gjøre hva du vil – bare ikke bruke mobilen – og ladetiden er relativt konsistent. På Windows- og Android-mobilen vinner du relativt mye på å skru av WiFi og Bluetooth.

En mulig hypotese kan også være at hver telefon har sin litt spesielle «ladehumør», slik at du selv må teste ut hvordan din mobil reagerer på lading med ulike forutsetninger.

For de fleste av oss er det kanskje ikke så viktig. Når alt kommer til alt ligger vel de fleste av oss og sover når mobilen lader uansett…