Atopisk eksem blir ofte verre om vinteren

KLØR OG SVIR: Felix har hatt atopisk eksem siden han bare var noen måneder gammel og har ennå ikke sovet en hel natt på grunn av kløe. Foto: Privat
KLØR OG SVIR: Felix har hatt atopisk eksem siden han bare var noen måneder gammel og har ennå ikke sovet en hel natt på grunn av kløe. Foto: Privat

Mange barn sliter ekstra nå i vinterhalvåret. Felix (18 mnd) er en av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han har gode og dårlige perioder, men de gode periodene varer aldri lengre enn noen få uker, forteller Cathrine Lien (29).

Sønnen hennes, Felix (18 mnd), er så hardt rammet av atopisk eksem at han ofte klør seg til blods mens han sover.

Dekket fra topp til tå

Selv om Felix bruker kortison hver eneste dag, kommer eksemutbruddene med jevne mellomrom. Eksemet kan dekke kroppen hans fra topp til tå, og han er verst plaget på hender, føtter, hodet og på sidene av ansiktet.

– Han kan være fin den ene dagen for så å bli dekket av eksem i løpet av dagen eller over natten. Da har vi en lang periode med et tøft smøreregime foran oss for å klare å bedre igjen, forteller Cathrine.

Les også: Natalie (5) får ikke leke som andre barn

Sliter hardt

Disse periodene kan slite hardt på hele familien. Felix er en veldig rolig og bedagelig gutt, noe som hjelper ham en del, men han er allikevel svært preget av eksemet. Når det er på sitt verste klør han seg og gråter mens han sover.

Sengen hans er ofte full av blodflekker når han våkner neste dag.

– Han har siden han var veldig liten sovet dårlig, både på dagtid og på natten. Per dags dato sover han ikke natten gjennom, til tross for at han får kløstillende medisin, forteller Cathrine.

– Han kan også få anfall på dagtid hvor han bare legger seg ned og hyler og «åler seg» seg på gulvet. Når han er slik vil han ikke at vi skal ta på ham og han vil ikke ha kos eller at vi skal ta ham opp, legger hun til.

STERKT PLAGET: - Han er verst plaget på hender, føtter, hodet og på sidene av ansiktet, forteller mamma Cathrine. Foto: PrivatSTERKT PLAGET: - Han er verst plaget på hender, føtter, hodet og på sidene av ansiktet, forteller mamma Cathrine. Foto: Privat

Bruker mye tid på behandling

Cathrine forteller at de har forsøkt det meste for å hjelpe gutten sin, men etter ett år har de fortsatt ikke fått kontroll på eksemet. De har daglige smørerutiner morgen og kveld, og i de verste periodene smører de ham også en gang midt på dagen.

– Vi smører med flere typer kortisonkremer og masse fuktighetskrem. Hvilken type vi bruker avhenger av hvor tørr huden hans er. Når eksemet er rødt og hissig, bader vi ham i tillegg i Kaliumpermanganat, forteller Cathrine.

Daglig skifter og kokvasker de sengetøyet hans med kjemikaliefritt vaskemiddel. Felix bruker også kun bambusklær, da klær av ull og bomull er uaktuelt.

Les også: Mollusker er vanlig hos barn, men hvordan blir man kvitt dem?

LILLA BAD: Felix bader ofte med Kaliumpermanganat tilsatt i badevannet. Dette middelet virker desinfiserende og kløedempende, men gir huden hans en brunaktig farge. Foto: PrivatLILLA BAD: Felix bader ofte med Kaliumpermanganat tilsatt i badevannet. Dette middelet virker desinfiserende og kløedempende, men gir huden hans en brunaktig farge. Foto: Privat

Ble utslitt

Alle behandlingene og rutinene er tidkrevende og dette har i kombinasjon med søvnmangel, fått store konsekvenser for familien.

– Jeg startet i en 90% stilling da han var 7 mnd., men etter et halvt år med lite søvn og mye frustrasjon ble jeg sykemeldt fordi jeg var utslitt. Dessverre var jeg kun ansatt i vikariat og mistet jobben da jeg hadde vært sykemeldt i noen måneder.

– Akkurat nå er vi i en prosess med å søke hjelpe- og grunnstønad, fordi vi ser at vi ikke klarer å fungere som familie med hver vår fulltidsjobb, forklarer Cathrine.

Ekstra utsatt for hudinfeksjoner

Det at han er atopiker, gjør ham også mer utsatt for hudinfeksjoner som følge av barnesykdommer . I sommer fikk han vannkopper, noe som førte til at eksemet blusset kraftig opp og allmenntilstanden hans ble veldig dårlig.

– Han hadde over førti i feber og det hjalp ikke med Paracet, forteller Cathrine. – Til slutt klarte han ikke å sitte oppreist i fanget mitt og vi slet med å få kontakt med ham. Vi reiste til legevakten som sendte oss videre til sykehuset. Da vi kom dit var det klart at han hadde fått en hudinfeksjon og han ble satt på en hestekur av en antibiotika.

TAPPER LITEN KAR: Som atopiker er Felix mer utsatt for hudinfeksjoner som følge av barnesykdommer. I sommer fikk han vannkopper, noe som førte til at eksemet blusset kraftig opp. Foto: PrivatTAPPER LITEN KAR: Som atopiker er Felix mer utsatt for hudinfeksjoner som følge av barnesykdommer. I sommer fikk han vannkopper, noe som førte til at eksemet blusset kraftig opp. Foto: Privat

– Først da kviknet han til og ble bedre, men eksemet han fikk som følge av vannkoppene tok det oss hele høsten å få kontroll på, sier hun.

Vanligst hos barn

– Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom som er vanligst hos barn, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege hos Lommelegen.no.

– Eksem hentyder til en betennelsestilstand av det øverste hudlaget med rødhet, dannelse av blemmer og kløe. Så mange som 10% av alle barn rammes en gang i løpet av oppveksten. Ofte forsvinner sykdommen i tenårene, men det er vanskelig å forutsi, sier han.

Ukjent årsak

Han forteller videre at årsaken til at enkelte får atopisk eksem er ukjent, men mye tyder på at det er arvelig.

– Det er flere faktorer som er medvirkende til utvikling av atopisk eksem, men det er en høyere forekomst hos barn som har foreldre med atopisk eksem, forklarer Guldbakke.

– Mange barn blir verre i vinterhalvåret på grunn av den tørre luften, at det er mindre sol og at kulden har en uttørrende effekt, legger han til.

– Smør rikelig!

Det viktigste foreldre kan gjøre for å behandle barnas atopiske eksem, er ifølge hudlegen å tilføre rikelig med fuktighet.

– Hvor ofte man bør smøre huden varierer fra person til person, men generelt skal man smøre mer enn de fleste gjør. Det kan være til stor hjelp å få råd fra en spesialist på valg og bruk av fuktighetskremer. Særlig høst og vinter vil mange ha behov for daglig bruk av mykgjørende kremer. En bør også unngå forverrende faktorer som såpe, kjemikalier og evt. påviste allergier, sier han.

Les også: – Jeg fikk store byller etter fødselen