Meny

Ikke lukk denne for å stenge mus ute

Et gitter er det som må til for å hindre at mus kommer seg inn i huset ditt gjennom luftelukene i vinter. Å lukke lukene er ingen god løsning. Foto: Newswire

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er inne i et ekstremt museår, men likevel bør du la luftelukene stå åpne i vinter.

I høst har forskerne rapportert om et ekstremt museår i store deler av Sør-Norge.

– Det har ikke vært så mange mus på 10–15 år. Nå kommer barfrosten, og da vil de inn i varmen, sier seniorforsker Jørund Rolstad ved Norsk institutt for skog og landskap på Ås til Newswire.

Gjør utskiftningen av luft dårligere

Rolstad sier han har hatt 40–50 mus i sin egen kjeller allerede.

Men selv om en mus kun trenger en åpning på seks–syv milimeter for å smette inn i boligen, bør du ikke stenge luftelukene.

– Noen blir fristet til å stenge innluftingsventilene i grunnmur eller yttervegg for å hindre gnagere i å komme inn. Hvis de stenges, blir utskiftingen av gammel inneluft dårligere, sier Roger Zachariassen i Anticimex.

Også eiere av landets over 300.000 krypkjellere bør la lukene stå åpne vinterstid. Kald og tørr luft utenfra er med på å tørke ut kjelleren.

Les også: Museår kan gi kostbart biltrøbbel

Bestanden kollapser

Mus kan ifølge selskapet komme seg gjennom ventiler som er plassert både 20 og 30 centimeter over bakkenivå. Men ikke hvis lufteluken er utstyrt med gitter.

Det gjelder også å ha tette kabel- og rørgjenomføringer. Overgangen mellom mur og nederste del av veggkledningen er også et kritisk punkt.

Seniorforsker Jørund Rolstad kan imidlertid fortelle at musebestanden er i ferd med å kollapse.

– Når de blir mange nok, krasjer bestanden fordi mange individer kjemper om den samme maten. Og vi ser tegn til at musebestanden kollapser nå, sier Rolstad.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus