Oppussing av hytte:Sandblåste tømmerveggene og fant hyttesjelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eierne av det 100 år gamle stabburet fant originale gulv og tømmervegger bak linoleum og plater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tett på sjøen ved gården Vikan i fiskelandsbyen Kvenvær på Hitra er stabburet fra begynnelsen av 1900-tallet iomgjort til hytte.

På folkemunne går den under tilnavnet «Fattig fisker». Her hadde nemlig en fiskerfamilie hytte for over 50 år siden.

Se flere bilder lenger ned i artikkelen.

Selv om stabburet med tiden er blitt bygget ut og oppgradert med komfortable fasiliteter, har Bjarne- Johan Faxvaag tatt vare på særpreget i den gamle delen. Han er femte generasjon som drifter handelsstedet videre, og er spesielt opptatt av å ta vare på bygningene som hører til gården.

Lyst tvers igjennom

«Fattig fisker» blir mest brukt av slekt og venner i ferier og høytider. I tillegg leies den ut til fiskere og tilreisende som ønsker å finne roen ved havet. Selv synes Bjarne-Johan det er fint å ha et sted å trekke seg tilbake til, og det beste han vet er å være på sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På brygga nedenfor hytta er det en fin kai med et naust som gjerne brukes til festlige sammenkomster. Da dekkes det til et bord hvor nytrukne og kokte krabber er på menyen. Skulle det bli kjølig eller regn om kvelden, løftes langbordet inn i naustet.

Atmosfæren i det gamle stabburet merkes med en gang ytterdøren åpnes. Umiddelbart ser man gjennom hytta og mot berget. Glassdøren mot baksiden sørger også for at dagslyset fyller mye av plassen rundt spisebordet. Tidligere lå det omkranset og bortgjemt i en granskog, da kunne det ikke som nå sees fra sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellomrommet: Rommet mellom kjøkkenet og stuen blir brukt til en hyggelig spisekrok. Herfra er det utsikt mot hav og himmel. Hvite karmer er med på å fremheve tømmerveggene. Foto: Per Erik JægerMellomrommet: Rommet mellom kjøkkenet og stuen blir brukt til en hyggelig spisekrok. Herfra er det utsikt mot hav og himmel. Hvite karmer er med på å fremheve tømmerveggene. Foto: Per Erik Jæger

Stabburet ble omgjort til en enkel hytte første gang på 1960-tallet av en fisker på gården Vikan. Det var spartansk innredet i mange år. Her levde fiskerfamilien av det naturen ga. Det provisoriske tilbygget fra 1960-tallet var i så dårlig forfatning at det måtte rives. Bjarne-Johan valgte å bygge et nytt og litt større, som ga rom til bad og soverom i tillegg til kjøkkenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fant frem tømmeret

Å ta vare på særpreget og samtidig oppgradere fasilitetene, har vært litt av en utfordring. Bjarne-Johan har hatt hjelp av interiørarkitekt Marit Lenvik, som selv har hytte like ved og kjenner omgivelsene godt.

Før de startet oppgraderingen, bar stabburet preg av byggeskikken fra 1960- og 1970-tallet. At de originale vinduene ble erstattet av husmorvinduer, synes Bjarne-Johan er trist. Men den gangen var det sikkert et kjærkomment bytte. De flotte gulvene og veggene har kommet ut av linoleumen og platene de ble dekket til med. Da lappverket fra ulike tiår ble ryddet opp i, kom tømmeret frem.

Eldste delen: Dette er den eldste delen, det som en gang var et stabbur. Foto: Per Erik JægerEldste delen: Dette er den eldste delen, det som en gang var et stabbur. Foto: Per Erik Jæger

Mishandling av veggene

Stabburet bar preg av mishandling fra 1950–60-tallet. Selv med få kvadratmeter var stuen delt inn i flere særdeles små rom. For å få til et godt soverom, kjøkken og bad, bygget vi litt på. Mest fornøyde er vi med at tømmerveggene er blitt synlige igjen, forteller eieren. Hvitmalte tak letter opp den mørke og lune gløden fra tømmeret. Nyansene i fargene er hentet fra naturen. Belysningen er også forsiktig og dempet,for å ta vare på den naturlige gløden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I selve hytta, i den gamle stabbursdelen, er det fortsatt spor etter fett som har rent av spekeskinkene og ned på gulvet, som har brede, solide planker. Det har fått være som det er.

Gode gamle elementer

Ønsket har vært å bringe frem assosiasjoner til barndomsminner og gamle hus. For Bjarne-Johan er utviklingen av området et livstidsprosjekt.

– Fiskeværet har de gode, gamle elementene på plass, med fiskemottak og lokale fiskere i drift. Tilreisende tar del i livet på brygga, her ute handler det mye om en aktiv fritid. Han forteller med innlevelse historier om forlis, livet i skjærgården og fargerike originaler.

– Å leve tett på naturen gir en meningsfylt tilværelse. Hver årstid har sin sjarm, og sine kvaliteter og utfordringer. Her er det tid til ettertanke, ro og fordypning.

Les også:

Smart hytte i spektakulær natur

Mindre rot med skoene i taket

Du vil ikke tro hvordan denne rønna ser ut i dag

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no.