Meny

– Lovende medisin kurerer malaria med én dose

SMITTSOM: Malariamygg er en gruppe på mellom 30 og 40 mygg-arter av slekten Anopheles som sprer sykdommen malaria. Den finnes i store deler av Afrika, sør i Asia og nord-øst i Sør-Amerika. Foto: James Gathany/NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I museforsøk ødelegger én enkelt dose av stoffet alle celler smittet med malaria på 48 timer. Når skal medisinene testes på mennesker.

En internasjonal forskningsgruppe har oppdaget at et nytt antimalaria-stoff får immunforsvaret til å ødelegge alle røde blodceller som er infisert av malariaparasitten, uten at det går utover de friske blodcellene, melder Science Daily.

Stoffet med navnet (+)-SJ733, er utviklet fra et molekyl i en tidligere studie utført ved St. Jude Children’s Research Hospital.

Les også: Sjukdommen med ikkje blir kvitt

Fjernet alle malariainfiserte blodceller

I den nye studien har de samme forskerne funnet ut av hvordan stoffet kan brukes for å bekjempe malaria på en effektiv måte.

I studien som nylig ble publisert i tidskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ble (+)-SJ733 testet på mus infisert med malaria.

Resultatene var overveldende positive:

En enkelt dose av stoffet eliminerte 80 prosent av de røde blodcellene smittet av malariaparasitten de første 24 timene.

I løpet av 48 timer var forsøksdyrene helt friske igjen.

Les også: Håper på vaksine mot malaria innen fire år

Vil utvikle en rimelig og effektiv medisin

Nå skal stoffet testes ut på mennesker.

– Målet vårt er å utvikle en rimelig og effektiv medisin som kurerer malaria med én enkelt dose. De foreløpige resultatene indikerer at SJ733 kan bli et svært godt bidrag i den globale kampen mot malaria, sier R. Kiplin Guy, leder for avdelingen for kjemisk biologi og terapi ved St. Jude og en av forskerne bak studien, i enpressemelding.

Det finnes allerede flere gode og effektive medisiner mot sykdommen.

Likevel er malaria fortsatt et svært utbredt problem. FNs barnedødelighetrapport fra september viser at rundt 1200 barn under fem år dør av malaria hver dag.

Les også: – Barna møter helt apatiske, men blir fort bedre med medisinen

600.000 dør av malaria årlig

Malaria smitter rundt 200 millioner mennesker og tar livet av mer enn 600.000 hvert år. 

I 2013 var det malariasmitte i 97 land i verden, og cirka 1,2 milliarder mennesker lever i områder med høy risiko for smitte, ifølge WHOs World Malaria Report.

Sykdommen er en infeksjon av en parasitt ved navnet Plasmodium. Mennesker smittes av parasitten ved myggstikk fra en gruppe mygg omtalt som malariamygg. De finnes i store deler av Afrika, sør i Asia og nord-øst i Sør-Amerika.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus