Kontroversielt funn– Syltynne modeller gir noen kvinner bedre selvtillit

Moteblader har tidligere fått sterk kritikk for å ha frontet alt for tynne modeller. Men ifølge en ny undersøkelse trenger ikke dette nødvendigvis gi kvinner dårligere selvbilde. Foto: illustasjonsbilde colourbox
Moteblader har tidligere fått sterk kritikk for å ha frontet alt for tynne modeller. Men ifølge en ny undersøkelse trenger ikke dette nødvendigvis gi kvinner dårligere selvbilde. Foto: illustasjonsbilde colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motebladenes eksponering av syltynne kvinner gjør paradoksalt nok at mange kvinner blir mer fornøyde med kroppen sin, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få bransjer får kvinner til å se så rødt som modellbransjen. Blader refses stadig for å fronte radmagre kvinner og beskyldes for å være elendige rollemodeller for unge jenter. Spørsmålet er derfor hvorfor disse bladene likevel selger som varmt lavkarbo-brød blant kvinner?

Amerikanske forskere ønsket å finne ut av dette og kom frem til at mange ser på bildene for «tynnspirasjon».

Dette betyr at mange kvinner ikke blir ulykkelige når de blir eksponert for modellkropper, men heller får bedre selvtillit og en «boost» til å bli tynne selv, skriver Daily Mail.

Les også: – Skal alt på kvinnen strammes, skiftes ut, poleres og blekes?

Liten undersøkelse

Funnene var et resultat av et forsøk som ble utført på 51 jenter på videregående skole, som i fem dager ble eksponert med reklame og artikler som frontet tynne kroppsidealer. De ble også spurt om dietten sin i løpet av disse dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for prosjektet, Silvia Knobloch-Westerwick, professor i kommunikasjon ved Ohio State University, tror faktumet at jentene ble eksponert for de tynne modellene over tid var avgjørende for at bildene ga dem bedre selvtillit.

Hun forteller til Daily Mail at hun tror dette skyldes at jentene etter hvert kunne begynne å føle seg knyttet til modellen og tenke at dette var en person som er lik henne, noen hun kunne vært venn med eller lignet.

Les også: 500.000 oppsøker inspirerende nettsider om anoreksi

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidsrommet er en vesentlig forskjell fra tidligere forsøk som er gjort på kvinneidealer og selvtillit, som ofte bare har bedt kvinner om gi en reaksjon på ett bilde. Dette har stort sett ført til resultater som tilsier at kvinnene får dårligere selvtillit av å se på modellene.

I spørreundersøkelsen tilknyttet prosjektet kom det også frem at flere av jentene i løpet av de fem dagene gikk fra å sammenligne seg selv negativt med modellene, ved bare å konstatere at de var tynnere enn dem, til etter hvert å ønske å jobbe mot å få en slik kropp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlige selvtillit gir større sjanse for slanking

Et av forskernes hovedmål var nettopp å registrere holdninger blant jentene, for å se på hvordan de sammenlignet seg selv med modellene. De skilte spesielt mellom to holdninger blant deltagerne: «egenvurdering» og «selvforbedring».

Jentene som bedrev «egenvurdering»: sammenlignet seg selv med modellene rett og slett ved å registeret at de var tynnere enn dem selv. Ofte svarte disse jentene at de var «veldig enige» med uttalelser i spørreundersøkelsen som «Denne kvinnen er tynnere meg», skriver Daily Mail. Disse jentene vise seg å få dårligere selvtillit av å se på bladene. Det var også større sjanse at de gikk på en diett den femte dagen inn i undersøkelsen.

Les også: Facebook gir dårlig selvtillit

Mens jentene som heller svarte at de var «veldig enige» i uttalelser som «Jeg ville likt at kroppen min så ut som denne kvinnens kropp», ble omtalt som at de hadde en «selvforbedrende» tilnærming til modellene. De samme kvinnene fikk bedre selvtillit av å se på de tynne modellene. Knobloch-Westerwick tror dette kan være fordi de tenkte de kunne oppnå en slik kropp selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse kvinnene følte seg mer fornøyde med egen kropp fordi de så for seg at de kunne se ut som modellene i magasinene, sier hun til Daily Mail.

Kan bidra til spiseforstyrrelser

Så hvor farlige er det egentlig å strekke seg etter disse kvinnene som kroppsidealer? Linn Bæra i Rådgivning om spiseforstyrrelser tror ikke mediebransjen alene kan gi en spiseforstyrrelse, men tror at det kan være en påvirkende faktor.

– Dersom man har en sårbarhet og lav selvfølelse, kan syltynne modeller være med å fremprovosere destruktive følelser og en idé om at man må være tynn for å være god nok, sier hun.

Les også: Klesgigant beklager å ha «forvridd kvinnekroppen»

Hun understreker også at det er en vesentlig forskjell på å slanke seg og det å ha en spiseforstyrrelse. Men at fokuset på kropp og mat også kan bli problematisk uten at person har en diagnose.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun synes ikke det at noen jenter potensielt kan få bedre selvtillit i en periode, rettferdiggjør at mediebransjen fremstiller en urealistisk idealkropp.

Fokuser på mestring

Bæra kunne ønsket fokuset på glede ved å mestre ting med kroppen tok fokuset fra det å være tynn. Hun peker til en svensk undersøkelse av 1000 ungdom som viste at tre ting var gjennomgående for de med best kroppslig selvtillit: barna hadde ikke slankepress hjemme, de var opptatt av hva kroppen kunne gjøre fremfor hvordan den så ut, og de hadde et kritisk blikk på medias fremstilling av kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også viktig å skille mellom selvtillit og selvfølelse. Kanskje har man god selvtillit på det ytre, men det vil ikke nødvendigvis si at man har det godt med seg selv, sier hun.

Les også: Forbyr tynne modeller

Medaljens bakside

Til tross for at noen jenter potensielt får bedre selvtillit over en periode, tror Bæra derfor ideen om å satse på «tynnspirasjon» er usunt i det lange løp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kanskje noen føler seg bedre i en tid, men det er en stor bakside på medaljen dersom vi fortsetter å bruke urealistisk tynne modeller i motebransjen, sier hun.

Også Silvia Knobloch-Westerwick advarer mot at disse bladene ikke fører til positiv inspirasjon.

Hun sier til Daily Mail at problemet oppstår fordi kvinnene, til tross for at de føler seg bedre, drømmer om kropper de ikke vil oppnå.