Meny

Disse vinene passer best til insekter

POULÆR MAT? Insekter blir stadig mer populære å spise. De er en god kilde til næring, og det finnes mange av dem. Vinkjennere gir deg nå noen tips til hvilken vin du bør servere ved siden av insektene. Foto: p.studio66/shutterstock.com (AFP Relaxnews)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN oppfordrer deg til å inkludere flere insekter i kostholdet ditt. Britiske vinkjennere har funnet ut av hvilke viner som passer best til småkryp.

Tarantellen har en «fiskeaktig» smak, og passer best med en moden Chardonnay. Skulle du heller ha lyst til å servere melormer, som kan minne om nøtter på smak, bør du servere en fruktig og rik rødvin, for eksempel en Syrah, melder AFP Relaxnews.

Dette er noen av forslagene den britiske vinleverandørenLaithwaite’s Wine har til hvilke viner du bør kombinere med smakfulle insekts-retter.

God kilde til proteiner

For insekter kan bli en av våre viktigste kilder til mat og næring i fremtiden. For å møte verdens matbehov må kjøttproduksjonen øke med 50 prosent av dagens produksjon innen 2050.

Derfor anbefaler FN insekter som en alternativ kilde til protein istedenfor kjøtt.

Les også: FN: – Vi bør spise mer insekter

Sakte, men sikkert, begynner også insektene å gjøre sin inntreden i ulike kjøkken rundt om i verden.

I Nederland har supermarkedet-kjeden Jumbo lansert en insektbasert hamburger- og chips-serie som vil bli tilgjengelig for salg i hele kjeden fra neste år, ifølge AFP Relaxnews.

Spis insekter på restaurant

Samtidig blir det flere og flere restauranter som setter insekter på menyen sin.

RestaurantenNoma i København er blant dem som serverer insekter, og D.O.M i Sao Paulo er kjent for sine deilige amazonas-maur.

Les også: Vil møte krisetider med insekter

Skulle du få lyst til å servere insekter ved ditt neste middagsskap, kan du sjekke ut Laithwaite’s guide til hvilke viner som går best til ulike insekter under.

Guiden er hentet fra AFP Relaxnews.

En vinguide til insekt-mat:

Grillet Barbecue Vandregresshoppe: En av de mer populære måtene å tilberede vandregressoppe på, er å grille den og marinere den i barbecue-saus. Til det passer det best med en søt hvitvin. Laithwaite’s anbefaler Moscatel, for eksempel Hacienda de Lluna Moscatel.

Asiatisk skog-skorpion: I Asia blir skorpioner gjerne tilberedt med en søt chilisaus. Prøv en rosévin som klarer å skjære gjennom de søte og sure smakene. Laithwaite’s anbefaler Paris Street Rosé, laget på Pinot Noir.

Sirisser: Sirisser smaker best med en enkel marinering av hvitløk og salt. Det bør kombineres med en spansk Albarino.

Vevermaur: Denne lille krabaten brukes ofte til å tilføre litt sprøhet til pommes frittes. Det sies at vevermauren kan brukes som en slags smakstilsetning, da den har en syrlig sitronsmak. Til vevermaur bør du drikke en aromatisk, fruktig hvitvin, som for eksempel en Gewürztraminer.

Les også: Insekter kravler inn i skandinavisk matlaging

Trenger du mer inspirasjon til hva slags mat du kan lage av insekter? Kokkestudenter i Nederland har tidligere lansert sin egen kokebok – med nettopp insekter som hovedingrediens:

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus