Meny

– Reduser stress ved å sjekke epost sjeldnere

EPOST-STRESS? Med smarttelefon har man tilgang til epost hvor som helst. En ny undersøkelse antyder at man kan redusere stressnivået sitt ved å motstå fristelsen til å sjekke innboksen ved enhver anledning. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk synes det er vanskelig å la være å sjekke innboksen, men klarer de å begrense seg føler de seg mindre stresset, ifølge ny undersøkelse.

Den digitale hverdagen gir oss informasjon fra alle kanter, til alle døgnets tider. Mange av oss sjekker epost og sosiale medier som Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat, i tide og utide.

Det diskuteres hva disse stadige avbruddene gjør med vår evne til å konsentrere oss, noen mener distraksjonene gjør oss dummere.

Nå har forskere ved University of British Columbia (UBC) undersøkt effekten det å gi seg selv noen pustepauser fra epostkassen har på stressnivået.

En liten undersøkelse med 124 voksne deltagere, inkludert studenter og folk fra ulike yrker som finans og helse, antyder at det å begrense hvor ofte man sjekker innboksen kan bidra til å redusere psykisk stress. 

Les også: - Jobbstress kan ta livet av deg

Bare tre ganger om dagen

Undersøkelsen gikk over to uker. Den ene uka fikk en del av deltagerne beskjed om bare å sjekke innboksen tre ganger daglig, mens resten av deltagerne ble bedt om å sjekke så ofte de hadde mulighet. 

Etter en uke med dette regimet, ble rollene snudd. I løpet av de to ukene svarte deltagerne også på et kort spørreskjema daglig, der de blant annet ga informasjon om sitt eget stressnivå.

– Funnene våre viser at folk følte seg mindre stresset da de sjekket eposten sin sjeldnere, sier Kostadin Kushlev, som doktorgradkandidat ved UBC og hovedforfatter av studien, i en pressemelding. 

Undersøkelsen viste også at den uka deltagerne hadde fått beskjed om å sjekke så ofte som mulig, var de innom innboksen omtrent like ofte som de hadde som vane før undersøkelsen begynte.

Les også: Stressa? Pust som et spedbarn

– Dropp epost-varsling

– Denne undersøkelsen bekrefter det som er vår erfaring etter å ha jobbet med stressmestring og håndtering av stress og høyt arbeidspress over flere år. Vi har erfaring med at veldig mange blir stresset av både mange og hyppige eposter, sier Anne Driveklepp Kjærnsmo, som er HMS-rådgiver og organisasjonsveileder i Stamina Helse, til ABC Nyheter. 

I sine kurs anbefaler hun blant annet at man skrur av epost-varsling som popper opp på skjermen eller mobilen, og sjekker epost sjeldnere.

– Mitt råd er derfor blant annet å lese epost til visse tider, for på den måten å få mer fokus på de arbeidsoppgavene man holder på med. 

– Hjernen vår trenger tid til å fokusere på en oppgave og blir vi revet ut av det vi holder på med på grunn av en epost vi "bare må sjekke", tar det tid å komme tilbake til den oppgaven vi holdt på med. Derfor anbefaler jeg at for eksempel varsling og pop-ups på epost slås av, sier Driveklepp Kjærnsmo.

Gammel vane...

Men det er ikke nødvendigvis så lett å endre egne epostvaner. 

De fleste deltagerne i den amerikanske studien syntes det var vanskelig å begrense seg til tre ganger om dagen, forklarer forsker Kostadin Kushlev.

– Folk synes det er vanskelig å motstå fristelsen det er å sjekke epost, selv om det reduserer stressnivået deres om de klarer å motstå.

Forskeren har imidlertid tatt tak i egne vaner, og sjekker og besvarer nå epost i flere bolker i løpet av dagen, i stedet for å svare på enkeltmeldinger idet de tikker inn.

– Jeg føler meg bedre og mindre stresset, sier han i pressemeldingen.

Også Anne Driveklepp Kjærnsmo i Stamina Helse mener det er verdt innsatsen å forsøke å vende en vond epostvane, med altfor hyppige og distraherende innboksbesøk.

– Vi "kaster" bort tid i løpet av dagen som kunne brukt til å jobbe mer konsentrert og fokusert. Kommer vi inn i arbeidsoppgaven og får mer flyt eller flow i konsentrasjonen, vil vi oppleve mindre stress og uro. 

– Det er jo egentlig flott at så enkle grep som å være mer bevisst på når man leser epost og å slå av varslinger kan hjelpe på stressfølelsen i en hektisk hverdag, sier hun til ABC Nyheter.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus