Meny

Forskere punkterer myten om at et glass er godt for helsa

Det finnes overhodet ikke noen helsefordel av alkohol, heller ikke i små doser, mener forskerne bak en ny internasjonal studie. Foto: Frank May / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv ett glass vin er dårlig for helsa, slår forskerne bak en omfattende internasjonal studie fast.

Mange har i lang tid ansett som nærmest en etablert sannhet at edruelig inntak av alkohol er godt for helsa.

Men påstanden om at et glass rødvin i ny og ne forebygger mot hjerte- og karsykdommer er helt og holdent en myte, konkluderer studien som blir presentert i Stockholm fredag, ifølge Svenska Dagbladet.

– Alkohol kan være godt og trivelig, men det går ikke an å påstå at det er godt for helsa. Det er det ikke, uansett hvor mye eller lite vi drikker, sier Sven Andréasson, professor i sosialmedisin og overlege ved avrusningsklinikken Beroendecentrum Stockholm.

Les også: - Stoff i rødvin ikke så sunt som antatt

Sammen med fem andre forskere fra USA, Canada, Australia og Sverige har han på oppdrag fra den svenske legeforeningen og avholdsorganisasjonen IOGT-NTO undersøkt eksisterende forskning om effekten av moderat alkoholinntak.

Forskergruppen mener man kan slå i hjel påstanden om at lavt eller måtelig alkoholinntak har noen som helst forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer, diabetes eller andre sykdommer.

Les også: - Spiser mindre og lever lenger med rødvin

Professor Bengt Fagrell ved Karolinska Institutet er uenig med kollegaen. Han er blant dem som i mange år har hevdet at et glass vin eller to daglig, er godt for helsa, og det er han fortsatt overbevist om.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus