God jul fra Nord-Norge

Hva med en nordnorsk vri på ølen du serverer til årets julemiddag? Foto: Arne Lindbach
Hva med en nordnorsk vri på ølen du serverer til årets julemiddag? Foto: Arne Lindbach

Nordnorsk julestemning på flasker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tradisjonene som står i fokus hos Mack når de presenterer årets juleøl. Også Nordlands juleøl, som vel strengt tatt ikke er noe særlig nordnorsk lenger, satser på det trygge og tradisjonelle denne julen – som forrige jul.

Nytt av året er et spennende gårdsøl i butikkstyrke fra Evenskjer i Troms. Skavli brygghus, som holder til i Evenskjer, er et lite gårdsbryggeri som leverer til enkelte butikker i området.

Det er med andre ord et øl som du nok må lete litt etter før du finner. Men, det er definitivt verdt en smak.

Les også: Det beste norske juleølet

Gårdsøl fra Evenskjer

Skavli brygghus drives av Liss-Mari Kanbog og har Bekmørtna og Hummel & honning i sortimentet, i tillegg til juleølet Hop*Sann!

Årets mål for det lille gårdsbryggeriet er 6000 liter, men på sikt er planen å levere 40.000 liter gårdsbrygget øl. I tillegg til ølbrygging foregår det mye annet spennende på gården.

Salg av ølsett og kurs i hjemmebrygging er bare noe av de aktivitetene som tilbys fra Skavli brygghus.

Les også: Årets juleøl fra Nøgne Ø og 7 fjell

Skavli Brygghus Hop*sann!

Navnet til dette ølet spiller på det engelske ordet for humle «Hops» og den kjente strofen fra Musevisa til Alf Prøysen «Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være glad».

Ølet er mørkt rød/kobberfarget og har et tiltalende og flott skum med bruntoner. Duften er krydrete, maltig med kardemomme, sitron og litt vanilje. Hop*sann! er fruktig, har fin maltbalanse med karamell, nybakt brød, sitrus, litt granbar og sjokolade.

Dette ølet smaker som skikkelig hjemmebrygget øl og er milevis unna det meste du finner av juleøl i butikken. Et godt, spennende og annerledes juleøl. Ølet hadde absolutt fortjent en litt sterkere versjon.

Finnes neppe i en butikk nær deg, men skulle du komme over det så anbefales det.

Skavli Brygghus Hop*sann! – alkohol 4,7 – 0,5 l – butikkøl

Les også: Her er det beste juleølet

Mack holder juletradisjonen ved like

Mack bryggeri har nylig skaffet seg en enerett for salg av øl på Hurtigruten, noe som dermed blir et skikkelig utstillingsvindu for turister fra både inn- og utland.

Med sorter som Isbjørn og Nordlys så er det tydelig at den arktiske profilen er til stede hos verdens nordligste bryggeri. Til forskjell fra enkelte andre bryggerier så virker det som om Mack har valgt å fokusere på renhet og balanse i sine øl.

Dermed er det ikke de store smaksbombene som kommer fra bryggeriet i Balsfjord i år heller.

Les også: Juleøl, ribbe og akevitt - og julegaver

Mack God Jul

Dette er den sterke versjonen av bryggeriets tre juleøl. Med sine 6,5 prosent er dette også det som kan regnes som et skikkelig juleøl, butikkølet har jo en tendens til å bli litt for spinkle.

Fargen er kobberrød. Skummet er fint og holder lenge i glasset. Litt brunfarge er det også her. Duften er nokså søtlig med noe sirup, malt og en behagelig krydrete humleduft. Fylden er grei, men det er litt i overkant med sødme. Ølet har den sedvanlige lette og delikate kryddersmaken som ofte finnes i humlingen til Mack.

Noe karamell, pære og en anelse kaffe finnes også her. Varmer fint og egner seg godt som et matøl i juletiden.

Mack God Jul – alkohol 6,5 – 0,33 l– vinmonopolet

Les også: Julesmak fra Egersund


Mack God Jul 4,5

Et relativt lyst juleøl, rød kobberfarge med et fint skum som har medium hold. En lett krydrete duft med et fint og lett maltpreg. Noe aprikos, appelsin og toffé i duften. Ølet er veldig fruktig og friskt med noe karamell og en anelse pære. Et behagelig krydret humlepreg som frisker opp i forhold til maltsødmen.

Litt vandig er det, som de fleste juleøl i butikkstyrke. Et greit matøl, men mangler den rette tyngden som man krever av et skikkelig juleøl.

Denne finner du både i flasker og bokser i butikkhyllene.

Mack God Jul – alkohol 4,5 % - 0,33 l – butikkøl

Les også: Brygger lover gratis øl på livstid


Mack Julespesial 4,5

Dette er det lysesete ølet fra Mack bryggeri. Julespesial har en lett kobberfarge og et hvitt skum som faller litt raskt. Duften er preget av at det er såpass lyst og lett, men det er litt nybakt brød og noe sitrustoner. Veldig lett og frisk i smaken. Litt vel vandig. Noe karamell og en lett krydrete humling.

Fremstår ikke som spesielt «julete» i stil eller smak og blir litt for tam i forhold til julens matretter. Tror dette ølet egner seg best på en god nordnorsk sommerkveld.

Synes du at juleøl blir for kraftige og smaksrike så er dette absolutt et alternativ.

Mack Julespesial – alkohol 4,5 – 0,33 l - butikkøl

Les også: Slik ble verdens første øl laget


Nostalgi for nordlendinger

Nordlandsbryggeriet, som opprinnelig het Bodø Aktiebryggeri, ble stiftet i 1897. Dette bryggeriet hadde i sin storhetstid hele nordland fylke som sitt salgsområde. I 1976 ble det overtatt av E.C. Dahls Bryggeri og fikk fra 1978 navnet Nordlandsbryggeriet. Fra 1990 het det Ringnes Nordlandsbryggeriet. Produksjonen ble flyttet fra Bodø i 2000, noe som selvsagt førte til stor misnøye i Nordland.

Men, produksjonen har gått videre utenfor fylket. Nordlandsbryggeriet leverer fremdeles Pilsner og Juleøl til nordlendinger i og utenfor nordland fylke. Og når det kommer til juleøl så er det vel nærmest et brukerkrav om at man ikke endrer det minste på oppskriften.

Her er det nostalgi og savn tappet på bokser – og kanskje ispedd en drøm om at nordlandsbryggeriet en gang i fremtiden skal komme tilbake dit det hører hjemme.

Les også: Studie: – Øl kan gjøre det lettere for menn å få barn

Nordlandsbryggeriets Juleøl

Dette nostalgiske brygget fra det som engang var Bodøs stolthet kommer i en flott boks med nordlandsmotiv. Fargen er dyp rødbrun og skummet er helt greit. Duften er preget av karamell, eple, litt krydrete og et hint av kaffe.

Smaken er lett og litt vandig med sødme og fruktighet. Noe krydrete preg i avslutningen. Ikke det mest spennende du kan ha i glasset på julaften, men her er det mer en spenning som teller.

Det er nok først og fremst nostalgien og drømmen om en god gammeldags jul som får folk til å kjøpe dette ølet fra nordlandsbryggeriet.

Nordlandsbryggeriet Juleøl – alkohol 4,5 – 0,5 l - butikkøl

Personvernpolicy