Meny

Britisk lege: – Kvinner bør få betalt fri når de har mensen

BLI HJEMME: Britisk gynekologi-professor mener kvinner bør få betalt fri under menstruasjon. Han tror det vil få dem til å presetere og trives bedre når de er på jobb. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner bør få én til tre dager betalt fri når de har menstruasjon, mener britisk gynekologi-professor. Han tror det vil gjøre dem mer motivert og produktive i arbeidet sitt.

– Noen kvinner føler seg virkelig «groggy» når de menstruerer. Når man har det slik, er det vanskeligere å føle seg stolt av arbeidet sitt og levere et godt resultat. Dette handler om at arbeidsgivere skal være oppmerksomme og vise empati, sier gynekologi-professoren Gedis Grudzinskas til The Daily Mail.

Les også: Slik blir du kvitt menstruasjonsmerter

– Det er ikke menn som må bli gravide

FOR MENSENFRI: Professor og lege Gedis Grudzinskas mener mennene bare må forstå at kvinner bør få fri under menstruasjon. Foto: St. Bartholomomews HospitalFOR MENSENFRI: Professor og lege Gedis Grudzinskas mener mennene bare må forstå at kvinner bør få fri under menstruasjon. Foto: St. Bartholomomews Hospital

Han mener det er en kamp for kvinner å komme seg på jobb når de menstruerer, og at de derfor bør få én til tre dager betalt fri i måneden når under menstruasjon, som skal skilles fra sykefravær.

Til menn som måtte synes det er et urettferdig forslag, har Grudzinkas følgende å si:

– Det er ikke menn som må bli gravide, gå gjennom in vitro-fertilisering og barnefødsler. Menn må bare forstå dette.

Akkurat som med fødselspermisjon bør ikke menstruasjonpermisjon ha noen innvirkning på kvinnens progresjon i karrieren, mener professoren.

Les også: Tampongreklamen som får kvinner til å juble

Disse landene har menstruasjons-fri

I Japan, Indonesia og Taiwan finnes det allerede lover som gir kvinner mulighet til å ta seg fri fra jobb når i forbindelse med menstruasjon. Disse lovene kommer med visse forbehold.

Loven i Japan er forbeholdt kvinner som «lider stort» under menstruasjonen, eller at de har arbeid som «er skadelig for kvinner under menstruasjonen», ifølge TV 2.

Hvor mange dager arbeiderne kan ta seg fri, sier loven ingenting om. I Japan er det stadig færre kvinner som benytter seg av denne loven, ifølge The Daily Mail.

Les også: – Legen trodde ikke jeg var gravid

Gir arbeidende kvinner «mensensbonus»

I Indonesia har kvinnene rett på to fridager under menstruasjon i måneden. Mange kvinner som velger å jobbe mens de menstruerer får en ekstra utbetaling; populært kalt «mensenbonus».

I Taiwan må kvinnene klare seg med tre dager betalt menstruasjons-fri i året.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus