Meny

– Slik utvikler muskelstyrken seg gjennom livet

STYRKE: Ved å få folk til å klemme med hånden sin så hardt de kan på et apparat, kan man måle gripestyrke. Lav gripestyrke knyttes til kortere liv og større risiko for problemer i alderdommen. Britiske forskere har kartlagt hvordan styrken utvikler seg gjennom livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske forskere har kartlagt utviklingen av styrke gjennom livet. Den er på topp i 30-årene og svekkes med alderen. Oversikten kan være til hjelp på legekontoret, mener norsk forsker.

Menneskers muskelstyrke svekkes i alderdommen. Tidligere forsking har antydet at et gripestyrke kan brukes som en indikator på hvordan alderdommen blir og hvor lenge man vil leve.

Gripestyrke måles ved å få folk til å klemme med hånden sin så hardt de kan på et apparat.

Nå har britiske forskere ved University og Southampton kombinert tolv studier for å dokumentere hvordan gripestyrke utvikler seg gjennom livet. Til sammen hadde studiene nesten 50.000 deltagere i alderen fra fire til 90 år.

– Vi fant at gutter typisk var sterkere enn jenter fra og med ungdomsårene, men både menn og kvinner nådde et toppnivå for styrke i 30-årenene, før de ble svakere med alderen, sier hovedforfatter av studien dr. Richard Dodd ved University of Southampton i en pressemelding.  

– Nå har vi en forståelse for hva som er normal styrke hos unge voksne, og vi har brukt denne informasjonen til å foreslå hvilket nivå man kan regne som lav gripestyrke for eldre personer, fortsetter han.

Les også: – Positivt at folk blir eldre

– Nyttig på legekontoret

Tidligere undersøkelser har vist at folk med lav gripestyrke midt i livet og tidlig i alderdommen dør tidligere enn dem som har høy gripestyrke. Lav gripestyrke er også knyttet til økt risiko for å utvikle problemer, som at folk mister uavhengigheten sin og blir avhengig av hjelp eller pleie.

Målet med studien var å lage en referansetabell som leger kan bruke i hverdagen for å identifisere pasienter som er utsatt for skrøpelighet og tap av uavhengighet, skriver forskerne i studien som er publisert i tidsskriftet PLOS ONE.

– Gripestyrke har blitt anbefalt som et mål på muskelstyrke i klinisk setting, og denne studien vil bidra til at leger kjenner igjen viktige tilstander, som tap av muskelmasse og skrøpelighet hos sine pasienter, sier geriatriprofessor Avan Aihie Sayer, som også har vært involvert i studien.

– Aldersrelatert tap av muskelmasse og -styrke er et område som har stor interesse innen forskning og som man får øynene opp for i økende grad også i klinikken, fortsetter hun i pressemeldingen.

Les også: – Livsstilsendring er uglamorøst, men har en utrolig effekt

– Viktig informasjon om eldres helse

Seniorforsker Bjørn Heine Strand, ved Folkehelseinstituttets avdeling for helsestatistikk, mener den ferske studien er interessant.

Han mener resultatene både kan være nyttige i hverdagen på legekontorene og som referanseverdier for andre studier.

– Vi skal måle gripestyrke på mer enn 7000 tromsøværinger neste år, så da kan disse tallene være nyttige å sammenlikne seg med, sier Strand til ABC Nyheter.  

Seniorforskeren mener målinger av objektiv fysisk funksjonsevne slik som gripestyrke, på for eksempel 60-69 åringer, 70-79 åringer og 80-89 åringer med noen års mellomrom, vil kunne gi verdifull informasjon om eldres funksjon og helse.

– Blir de friskere og mer funksjonsfriske, eller er de eldre like syke og skrøpelige? Dette er viktige spørsmål for et samfunn som vil få flere og flere eldre de neste tiårene, sier Bjørn Heine Strand.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus